În ultimii ani, milioane de oameni din întreaga lumea au îmbrățișat bullet journals ca instrument de organizare, transformând această tehnică într-o adevărată cultură.
În esență, un bullet journal sau BuJo, este un sistem de organizare pe care poți să-l personalizezi după bunul plac. Este în egală măsură un planner, un jurnal și o formă de meditație care te ajută să combați haosul cotidian, să-ți crești productivitatea și să te dezvolți atât în viața personală, cât și în cea profesională.
De ce trebuiesă ții un bullet journal?
Transpunerea gândurilor pe hârtie vine la pachet cu un vast areal de beneficii. Iată câteva dintre cele mai importante:
Bullet journal te ajută să te concentrezi. Un BuJo este o platformă unde îți poți externaliza gândurile. Odată ce-ți pui ideiile pe hârtie, ajungi să gândești mai clar, iar capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini crește. Este un instrument pentru dezvoltarea memoriei. Faptul că scrii de mână angajează mai multe simțuri – vizual, chinestezic și tactil – astfel devine mai ușor să memorezi unele lucruri. Ținând un bullet journal devii mai productiv. Idea de bază a unui BuJo este să-ți crească productivitatea, fiindcă îți planifici sarcinile și responsabilitățile atât pe parcursul zilei, cât și lunar sau anual. Devii mai organizat. Un bullet journal te ajută să planifici și să prioritizezi sarcinile.
Cum începi un bullet journal?
Începe cu un index. Indexul este “coloana vertebrală” a întregului jurnal. Această pagină te va ajuta să navighezi pe tot parcursul lui.
Creează module: Future log – organizare în general – paginile care te ajută să ai o privire de ansamblu asupra întregului an.
Adaugă date de naștere, cele mai importante sărbători, planuri de călătorie. Monthly log – organizare lunară – în care marchezi cele mai importante evenimente sau planuri în fiecare lună.
Daily log – organizarea zilnică – planurile pentru fiecare zi.
Odată ce ai aceste module definite, este important să stabilești simboluri cheie care te vor ajuta să pui intrările pe categorii. Deși ai libertate absolută să folosești orice simboluri, unele sugestii generale folosite de comunitate.
BuJo include sarcini:
- Sarcini completate
- Sarcini programate
- Sarcini transferate pentru mai târziu:
- Evenimente
- Idei
- Observații
Lucruri care au prioritate:
- Lucruri care te inspiră
- Ca să-ți fie mai ușor să indexezi în trările pe parcurs, ar fi indicat să numerotezi paginile jurnalului. De asemenea, este util să folosești abrevieri și propoziții cât mai scurte și concise.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Sulima Daniela
No Comment