Participă la inaugurarea Troiței Ostășești din Iurceni, alături de Asociația „Faptă, nu Vorbă”

fapta nu vorba, troita, nisporeni, iurceni

Duminică, 4 august, ora 11:00 toată lumea de bună credință este invitată să participe alături de Asociația „Faptă, nu Vorbă” la inaugurarea Troiței Ostășești din Iurceni. Evenimentul va avea loc în fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Iurceni, raionul Nisporeni.

Troița ostășească de la Iurceni, raionul Nisporeni, este un monument unic și are o valoare deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru neamul nostru. Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare” din satul Iurceni, imediat după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chiril Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, ulterior devenit cetățean de onoare al orașului Nisporeni.

După zeci de ani de uitare, Asociația “Faptă, nu Vorbă” și-a asumat restaurarea acestui monument și instalarea ulterioară în Parcul „Fântâna Mare” din centrul localității Iurceni. La acel moment, chiar dacă avea statut de monument de importanță națională, Troița se afla într-o stare de degradare avansată.

Absolut toate lucrările au fost duse cu suportul și implicarea oamenilor simpli, oamenilor de bună credință. În august 2018, Asociația „Faptă, nu Vorbă” a inițiat o campanie de colectare de fonduri la cort care a durat aproximativ două luni și datorită căreia au fost acoperite cea mai mare parte a cheltuielilor. În total peste 300 de persoane și-au dat aportul pentru restabilirea Troiței, prin muncă, donații, susținere.

Previous Ești tânăr realizator de film și ai nevoie de suport? Înscrie-te la programul FILM + Producție
Next JOB//Școala de Robotică și Programare se extinde și are nevoie de tine
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *