Inspiră-te de la acești 5 fotografi cunoscuți


A photographer with a camera. Focus is on the lens.

Expresia „O imagine valorează cât 1000 de cuvinte” arată impactul pe care îl poate avea o singură poză. Fotografii profesioniști știu cum aceasta poate transforma lumina și timpul în ceva fizic, cu un atașament emoțional. Anume fotografia este un limbaj universal pe care îl vorbim cu toții și prin care ne exprimăm gândurile și memorăm ceea ce ne înconjoară.

Urmărește articolul de mai jos pentru a descoperi câțiva artiști cu o viziune proprie care te vor inspira să faci fotografii de calitate:

Henri Cartier-Bresson (1908-2004)

Aici îi puteți găsi opera.

Henri Cartier-Bresson a fost un fotograf și cineast francez cunoscut ca unul dintre pionierii fotografiei de stradă. Lucrările sale în alb și negru se numără printre cele mai simbolice imagini ale secolului XX. Artistul este probabil cel mai cunoscut pentru cartea sa din 1952 Images à la sauvette (imagini pe fugă), care explorează viziunea sa asupra acestui mediu.

„Există o fracțiune de secundă creativă, atunci când faci o fotografie. Ochiul tău trebuie să vadă o compoziție sau o expresie pe care viața însăși ți-o oferă și trebuie să știi cu ajutorul intuiției când să dai clic pe cameră. Acesta este momentul în care fotograful este creativ “, a spus el. “Oop! Momentul! Odată ce l-ai pierdut, acesta a dispărut pentru totdeauna.”

Fotografia Rue Mouffetard, Paris, realizată în 1954, este un exemplu clasic al capacității lui Cartier-Bresson de a surprinde un „moment decisiv”.

Todd Hido (1968-)

Aici puteți vedea lucrările lui.

Todd Hido este un fotograf și artist contemporan din SUA. Subiectul principal al operei sale este peisajul urban și suburban american; adesea fotografiat noaptea. Apreciat pentru utilizarea detaliilor care creează aparența unei texturi și a culorilor, Hido explorează subtilitățile și variațiile de lumină și umbră găsite în aceste scene destul de îngrijorătoare. Un lucru curios este că regizorul Spike Jonze a scris scenariul filmului Her, fiind inspirat de fotografia lui Hido numită Untitled #2653.

Acest video explică cum artistul reușește să creeze o atmosferă neliniștitoare în lucrările sale.

Berenice Abbott (1898-1991)

Aici puteți privi fotografiile ei.

Berenice Abbott a fost una dintre pionierii fotografiei documentare americane. Ea este cunoscută mai ales pentru seria ei Changing New York (1936–1938), care a surprins arhitectura și peisajul social în proces de schimbare al orașului în timpul Marii Depresiuni.

„O fotografie nu este o pictură, o poezie, o simfonie, un dans. Nu este doar o imagine drăguță sau doar un exercițiu de tehnici contorsionate și de o calitate bună a imprimării ”, a explicat ea odată. „[Fotografia] este sau ar trebui să fie un document semnificativ, o afirmație penetrantă, care poate fi descrisă într-un termen foarte simplu – selectivitate”.

Aici este un video eseu despre această fotografă mult apreciată.

Eliot Porter (1901-1990)

Aici îi găsiți opera.

Eliot Furness Porter este îndeosebi cunoscut pentru fotografiile lui colorate ale naturii. El a dezvoltat o viziune asupra peisajului prin care privești mai de aproape și a surprins haosul natural al sălbăticiei, într-un mod care arată detaliile ascunse. Porter este strămoșul fotografiei color de peisaj.

Printre cele mai apreciate colecții de fotografii ale lui Porter se numără: Glen Canyon, 1980; In Wilderness, 1981; Trees, 1988 și Certain Passages, 1989. În acestea el  a surprins culoarea uluitoare, esența și „frumusețea calmă” a sălbăticiei americane. El și-a folosit fotografiile concepute artistic pentru a atrage atenția publicului asupra frumuseții distinctive și pe cale de dispariție a mediilor naturale de pe pământ.

Fan Ho (1931-2016)

Aici puteți admira lucrările lui.

Fan Ho, supranumit „marele maestru”, a fost unul dintre cei mai îndrăgiți fotografi stradali din Asia. Lucrările lui sunt concentrate pe oamenii obișnuiți din Hong Kong, pe care îi îndrăgea. El nu a intenționat niciodată să creeze o înregistrare istorică a clădirilor și monumentelor orașului. Mai degrabă, scopul lui era să capteze sufletul Hong Kong-ului; greutățile cu care se confruntau și rezistența pe care o aveau cetățenii săi.

Una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui este Approaching Shadow. Pentru a o realiza, Fan Ho și-a rugat verișoara să stea sprijinită de peretele unui colegiu din Hong Kong și, în camera întunecată unde și-a developat fotografia, a adăugat o umbră diagonală, pentru a reprezenta scurgerea timpului.

Lumea fotografiei este extrem de fascinantă, dacă încerci să o înțelegi. Vă îndemnăm să o explorați, cel puțin pentru a vă putea înregistra viața mai bine. Puteți începe acest lucru prin a viziona aceste serii de videouri (aici și aici), cu ajutorul cărora veți face cunoștință cu mai mulți artiști.

Vezi și:

Sfaturi și trucuri pentru a vă ajuta să faceți fotografii mai bune pe smartphone 
Descoperă-l pe Zaharia Cușnir, fotograful anilor ’70 ce a dat culoare moldovenilor 

10 filme inspirate din fapte reale

12 tineri din toată țara și-au expus lucrările la Parlamentul Republicii

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Proiectul Artă în Mahala ajunge și în satul Bulboaca, Anenii Noi
Next Moldovan National Youth Orchestra te invită la un nou concert de muzică clasică
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply