Ce știi despre psihologia culorilor? Verifică-ți cunoștințele


Psihologia culorilor are efecte asupra subconștientului nostru. De exemplu, nuanțele calde, ca roșu sau galben, ne pot îndemna spre emoții calde, dar și agresivitate, iar cele reci, ca albastru sau violet, pot fi calmante, dar și depresive.

Suntem înconjurați de culori. Toată lumea e făcută din efecte vizuale, care ne ajută să percepem viața mai bine și să o trăim la maxim. Însă nici nu ne dăm seama că lucrurile acestea aparent nesemnificative, în realitate contează mult mai mult.

Astfel, v-am adus aici niște exemple de cele mai răspândite culori și explicațiile acestora, pe care sper că o să le găsiți interesante și folositoare.

Albastru

Albastrul este calmant și rece. Este una dintre cele mai populare culori folosite în îmbrăcăminte și încăperi, simbolizând cerul și apa. Persoanele ce preferă această culoare sunt de obicei de încredere, loiale, calme și puternice.

Verde

Verdele e deseori conectat cu natura și banii. Unele dintre semnificațiile pozitive ale culorii sunt prosperitatea, sănătatea, fertilitatea și generozitatea, dar are și impulsuri negative ca gelozia. Cei cărora le place aceasta deseori cred în balans, stabilitate și persistență.

Violet

Violetul stimulează imaginația. E culoarea regalității, luxului și bogăției. Fanii acestei culori sunt deseori creativi, gânditori și romantici. Însă în exces, poate fi percepută ca o afișare a aroganței. Dintre punctele negative, nuanțele închise ale acestei culori sunt deseori considerate depresive, dar, desigur, totul e individual.

Roz

Rozul este partea delicată a nuanțelor de roșu. Cei ce o preferă sunt mai feminini, delicați și romantici. Culoarea încarnează naivitatea, imaturitatea și dragostea necondiționată.

Galben

Galbenul reprezintă fericirea, optimismul, inspirația și căldura, dar și înșelare și avertisment. Persoanele înclinate spre culoarea dată sunt atrase de lucrurile noi și mereu gata de schimbări în viață.

Oranj

Culoarea oranj, sau portocaliu, reprezintă creativitatea, aventura, entuziasmul, succesul și balansul, fiind veselă și atrăgând atenția, fără a fi atât de categoric ca roșul. E crezut, de asemenea, că portocaliul stimulează pofta de mâncare. Persoanele atrase de ea sunt prietenoase și deschise în convorbiri.

Roșu

Roșul este culoarea încrederii de sine, pasiunii, energiei, dar și pericolului, și e cea mai stimulantă culoare din punct de vedere psihologic. Este cea mai intensă dintre culori, ce provoacă sentimente puternice și captează atenția. Iubitorii acestei culori sunt pasionali, energetici și curajoși.

Alb

Albul reprezintă tinerețea, puritatea, curățenia, provocând un sentiment revigorant, însă mai înseamnă și sterilitatea și răceala emoțională. În unele țări, contrar obiceiurilor noastre, e culoarea folosită la înmormântări și traur.

Negru

Negrul e o culoare clasică. El înfățișează eleganța, misterul, puterea, dar poate provoca și tristețe sau furie, de asta e cel mai des folosită ca accent. Persoanele iubitoare de negru sunt considerate ambițioase și sofisticate.

Gri

Culoarea gri, sau sur, reprezintă balansul, neutralitatea și eleganța, fiind o culoare clasică, la fel ca cele din care e format, albul și negrul. Dar poate fi perceput și ca nuanță plictisitoare sau de traur. Persoanele ce îl folosesc sunt deseori inteligente și disciplinate.

Sper că v-am fost de folos și ați găsit câteva trăsături reprezentative în personalitatea voastră considerând culoarea preferată sau nuanțele cele mai des întrebuințate.

Pentru mai multe articole interesante, urmăriți paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru liceeni: Participă la Super Pitch și câștigă 300 euro pentru un scurtmetraj
Next Money 101: Tabără de educație financiară pentru fete. Înscrie-te acum!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply