Participă la o sesiune de instruire despre participarea tinerilor


sesiune de instruire

Participă la o sesiune de instruire “UPR și participarea semnificativă a tinerilor”. Evenimentul este realizat în cadrul campaniei naționale “Tinerii din Moldova #ForYouthRights” realizate de CNTM în scop de a mobiliza organizațiile de tineret și a facilita participarea acestora în cadrul procesului EPU.

Descrierea evenimentului:

În 2021, Moldova va fi reexaminată în contextul celui de-al treilea ciclu al Evaluării Periodice Universale (EPU). Pentru asigurarea participării semnificative a tinerilor la acest proces și asigurarea că drepturile tinerilor primesc atenția pe care o merită, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în colaborare cu UNFPA Europa de Est & Asia CentralăBiroul Regional al UNFPA Moldova și cu sprijinul Fundației Est Europene și Forumului European de Tineret, a deschis un apel pentru participanți la un eveniment de instruire privind „Procesul de Evaluare Periodică Universală și participarea semnificativă a tinerilor”.

Prima zi de eveniment se va concentra pe consolidarea capacităților și de instruire. Instruirea va include, un accent pe implementarea recomandărilor EPU la nivel național și despre modul în care EPU poate sprijini activitatea continuă de advocacy a organizațiilor de tineret.

A doua zi a evenimentului se va concentra pe învățarea de la egal la egal. Oferind un spațiu pentru discuții cu reprezentanții Guvernului, Oficiul Avocatului Poporului, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și organizațiile de tineret interesate de proces, agențiile ONU rezidente, precum și organizațiile de tineret din străinătate care au fost deja implicate în procesul de EPU.

Scopul acestui curs:

  • Localizarea EPU în cadrul sistemului ONU pentru drepturile omului, activitatea procedurilor speciale ONU și activitatea tematică a acestora.
  • Importanța critică a procesului de raportare în EPU – exemple de rapoarte naționale, compilații din surse ONU și compilarea rapoartelor părților interesate (Instituțiile naționale privind drepturile omului și rapoarte ale societății civile)
  • Cum să depuneți un raport al societății civile în procesul EPU
  • Rolul critic de advocacy al guvernelor naționale, instituțiile naționale privind drepturile omului, societatea civilă, agenția ONU, mediile academice, parlamentele naționale, diplomatice și media.
  • Legătura indisolubilă dintre EPU și ODD: ce instrumente sunt disponibile la nivel internațional și național pentru a face această legătură; este un mecanism comun de raportare realizabil; poate exista o sinergie în aplicarea ambelor seturi de obligații?
  • Drepturile economice, sociale și culturale și drepturile civile și politice: a fost stabilit un echilibru cu EPU? Evidențierea constatărilor din raportul EPU anterior. Strategiile de implementare la nivel național pot remedia echilibrul?
  • Dezvoltarea instrumentelor și metodologiilor de cercetare, inclusiv colectarea datelor pentru EPU.
  • Cum se folosește cel mai bine procesul EPU pentru a integra drepturile tinerilor în sistemul ONU pentru drepturile omului.

Certificare 

Participanții care finalizează cu succes cursul de formare și se implică în activitățile de pregătire a rapoartelor alternative la ONU primesc un certificat de participare de la CNTM.

Cum se aplică

Pentru a participa la eveniment trebuie să completezi acest formular.

Dacă întâmpinați probleme la aplicare, nu ezitați să ne contactați: cntm.corespondenta@gmail.com

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Descoperă povești de succes despre femeile aflate în funcții de conducere în cadrul unor evenimente online
Next Forumul YouthSpeak va reuni tineri entuziasmați de a schimba lucrurile din jur. Vino și tu!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply