Patru cărți pentru adolescenți pentru buna consolidare spirituală, intelectuală și emoțională a acestora


Cărțile stau la baza unei societăți cultivate și destoinice și reprezintă surse sigure de informație. Această bucurie simplă și pură a umanității de a citi cărți, se înrădăcinează în deprinderi încă din copilărie, făcându-te ca ulterior să vrei tot mai mult să te avânți în lumea cunoașterii, de aceea merită a fi cinstită cu pietate.

Ulterior urmează adolescența, timp în care îți este modelată personalitatea și în  care te plămădești ca individ; când îți sunt integrate valorile și obiceiurile care determină cel ce vei fi în viitor. De aceea este deosebit de important să alegi anturajele din care faci parte; dar mai presus de toate, să selectezi cu precizie care sunt sursele tale de cultivare și preluare a cunoștințelor. 

Acele cărți pe care le citești în anii adolescenței vor rămâne cu tine pentru totdeauna, îți vor fi călăuze în viață și îți vor orândui drumul spre maturitate. Am decis să vă prezentăm câteva dintre cărțile pe care trebuie să le citești în această perioadă frumoasă din viața ta.

„Jurnalul Annei Frank” de Anna Frank

carte adolescenti inspirationala

„Jurnalul Annei Frank” este jurnalul unei adolescente de 14 ani ce își consemnă cele mai intime gânduri pe parcursul celor 2 ani de aflare clandestină în anexă alături de familia ei și de alți câțiva prieteni, pentru a se feri de Holocaust.

Protagonista este o fire profundă, care preferă să își împărtășească gândurile cu buna ei ascultătoare Kitty; personaj fictiv cu care discută pe durata aflării în anexă. Chiar dacă avea o vârstă fragedă, putea cu ușurință să abordeze subiecte precum războiul și urmările impunătoare și crude pe care le are asupra umanității; rolul indispensabil al femeilor în societate, precum și despre realitatea atroce și viața de zi cu zi din anexă care se îngreuna din ce în ce mai mult.

Cuvintele sufletiste ale Annei transmit o mulțime de învățături și sunt relevante tinerei generații, de aceea merită a fi citită.

„Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade

Mircea Eliade - Romanul adolescentului miop - elefant.md

Respectivul roman reprezintă opera de debut a venerabilului scriitor Eliade; o autobiografie autentică a unui adolescent supus la o mulțime de încercări; care își dă silința să iasă din mediocritate și care tinde să-și găsească câmpul de afirmare pentru a putea face ceea ce îi place cu adevărat.

Acest roman încearcă să împărtășească ideea că urmărirea propriilor idealuri și instinctul curiozității cultivat în anii adolescenței sunt singurele care ne pot salva de viitorul incert; și care ne îndreaptă pe calea cu adevărat dorită.

„Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Fahrenheit 451: Ray Bradbury: 8580001038919: Amazon.com: Books

„Fahrenheit 451” este un roman de tip științifico-fantastic care îl are ca protagonist pe Guy Montag; pompier al cărui treabă este să dea foc cărților și caselor unde se află ascunse acestea. Pe parcursul timpului începe să capete o pasiune pentru cărți, în ciuda interzicerii acestora. Acesta, în cele din urmă, se apucă să citească cărți; iar consecințele acestui fapt nu întârzie să apară.

Mesajul romanului se referă la evoluția continuă a umanității care uită de elementarele valori; într-o societate în care cărțile vor fi mereu singurele care îl vor elibera pe om din întunericul neștiinței.

„Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley

Războiul care mi-a salvat viața - Kimberly Brubaker Bradley - Editura ART

Romanul o are ca protagonistă pe Ada, o fetiță născută cu un picior olog, chinuită de mama care o închide în dulap și de soarta crâncenă pe care are să o îndure. Jamie, fratele ei, este singura ei alinare și protectorul cu care va porni la drum în urma evacuărilor celui de-al doilea război mondial. 

Viața ei ia o întorsătură completă când ajunge sub tutela doamnei Susan, cu ajutorul căreia începe să cunoască lumea și să devină un adult responsabil; în ciuda piciorului care reprezintă o barieră pentru a duce o viață normală.

Ada își dă silința să ne învețe lecția valoroasă precum că nu trebuie să ne punem limite; și mai presus de toate să nu îi descurajăm pe cei mai diferiți ca noi în atingerea scopurilor.

Youth.md îți urează lectură plăcută și izbândă în preluarea învățăturilor din aceste cărți, iar dacă articolul ți-a fost pe plac, nu uita să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Telegram!

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la conferința „DeeeEDU: prin educație salvăm noile generații” și află mai multe despre impactul deșeurilor
Next ALTfel 2020: Mască în Piața Marii Adunări Naționale de 50 m
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply