5 metode eficiente: Cum să memorezi texte rapid și calitativ


Întoarcerea la școală presupune să parcurgi texte voluminoase care îți provoacă dureri de cap, doar gândindu-te la ele. Cum anul nou de studii a început deja, ai la dispoziție două opțiuni: 

  1. Poți să citești și să recitești materia până când îți intră în cap. Vei reuși să o memorezi la un moment dat, însă consumul de timp și energie va fi uriaș. Sau…
  2. Poți învăța câteva „scurtături” care îți vor simplifica enorm procesul de învățare. Există tehnici prin care poți parcurge și memora eficient informația, fără să trebuiască să „tocești”.

Metoda poveștii


Ce faci când trebuie să memorezi bucăți de informație care nu par să fie legate între ele, cum ar fi o listă de proceduri medicale? Să presupunem că vrei să reții o listă de cumpărături ce conține lapte, săpun, pahare, mere și pâine. Știind că memoria reține mai bine informațiile care au un sens sau o legătură, poți să construiești o frază care să includă toate aceste elemente.

De exemplu: „Pâinea a căzut în paharul cu lapte, care apoi s-a vărsat peste mere și a trebuit să le spăl cu săpun”. Fraza poate fi cât de imaginativă și absurdă dorești să o construiești, atâta timp cât creează o legătură între cuvintele pe care vrei să le memorezi. De fapt, chiar o să reții mai ușor o propoziție absurdă, tocmai pentru că are ceva diferit, unic și memorabil.   

Metoda ORRM


ORRM este un acronim ce descrie cele patru etape pe care trebuie să le urmezi pentru a extrage și memora cu succes ideile dintr-un text. Această metodă te poate ajuta să reții perfect un text după patru parcurgeri.

1. Orientare – citește materialul în mod cursiv, pentru a-ți face o idee generală despre conținutul prezentat.

2. Repetiție – citește a doua oară materialul, dar de data aceasta lent și cu toată atenția focusată pe conținut. Subliniază DOAR ideile principale.

3. Revizuire – citește textul a treia oară și caută să te afunzi în detalii. Observă legătura dintre ideile principale și detaliile secundare.

4. Recapitulare Mentală – închide ochii și imaginează-ți că parcurgi textul. Repetă cu voce tare fiecare idee principală pe care ai subliniat-o.

Metoda Pictogramelor


Fiindcă mulți dintre noi ne bazăm pe memoria vizuală, metoda pictogramelor este perfectă pentru a crea reprezentări vizuale pentru cuvintele sau frazele de memorat. Iată cei 3 pași de urmat:

1. Citește textul și subliniază cuvintele și frazele cheie.

Ai grijă să alegi cuvinte și fraze care rezumă cât mai bine conținutul textului. Poate că atunci când citești vei avea impresia că totul este important și trebuie subliniat. Da aceea te încurajez să studiezi atent textul până găsești acel cuvânt sau frază ce surprinde fix esența conținutului.

2. Desenează o pictogramă lângă fiecare cuvânt sau frază cheie.

Evită să desenezi pictograme prea complexe. Orientează-te către ceva simplu – o stea, o semilună, un semafor, o barcă, etc. Fiecare cuvânt sau frază cheie va avea propria pictogramă. Totodată, evită să folosești numere sau litere drept pictograme, caracterele fiind codate de creier mai degrabă auditiv decât vizual.

3. Repetă materia folosind pictogramele

Atunci când vrei să recapitulezi, ia o foaie de hârtie și desenează pictogramele, în timp ce îți repeți în minte cuvântul sau fraza din spatele fiecăreia. E în regulă să mai arunci un ochi peste texte dacă nu reușeșți să îți amintești de la prima încercare.     

Metoda inițialelor în texte


Este o metodă simplă de memorare care nu dă greş. Spre exemplu avem un fragment din poezia lui Alexandru Donici: 

Racul, broasca şi o ştiucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.

Pentru a o memora mai simplu fă următorii paşi:

1. Scrie pe o foaie iniţială de la fiecare cuvînt din poezie sau text. Exemplu:

R, b. ş. o ş.
Î. z. s. a.
D. p. m. î. i. s.
U. s. c. g. î..

2. Încearcă să citeşti poezia folosind doar iniţialele. Dacă uiţi un cuvînt, atunci priveşte în poezie, apoi te întorci înapoi la iniţiale.
3. Citeşti de mai multe ori, pînă cînd observi că citeşti foarte uşor doar cu ajutorul iniţialelor, fără a te mai uita la textul original.
4. Ascunde toate iniţialele în afară de prima iniţială din rînd, şi încearcă să spui întreaga strofă folosindu-te numai de aceste iniţiale. Exemplu:

R.
Î.
D.
U

5. Ascunde toate iniţialele, poţi să laşi doar prima literă; Şi rezultatul va fi – un text memorat cu un efort micşorat!

Metoda predării


Conform datelor psihologiei cognitive, omul reține astfel:

  • 10% din ceea ce citește,
  • 20% din ce aude,
  • 30% din ce vede,
  • 50% din ce vede și aude în același timp,
  • 80% din ce spune,
  • 90% din ce spune și face în același timp.

Astfel, cea mai bună metodă să reții ce dorești să înveți, este să predai altora. Dacă te obișnuiești să povestești altora ceea ce ai învățat din texte, vei observa că reții mai mult pe termen lung.

Ce metodă o consideri cea mai eficientă pentru a memora texte voluminoase? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegram!

Reporter Youth.md: Afina Ivanov

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Exersează o limbă străină gratuit la International Language Café
Next Cel mai mare festival studențesc din lume ISFiT 2021 te așteaptă!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply