Pornește într-o călătorie virtuală la Țîpova împreună cu Youth.md!


Ansamblul rupestru din Țîpova este considerat unul dintre cele mai frumoase și mari ca suprafață ansamble din Europa. Aici poate fi întâlnit un complex mănăstiresc, peșteri, răul Nistru, dar și pot fi auzite legende impresionante din străbuni.

Complexul mănăstiresc se întinde pe trei nivele numărând 15 încăperi și trei biserici (Sfânta Cruce – secolele XI-XII; Sfântul Nicolae – secolul XIV și Adormirea Maicii Domnului – secolele XVI-XVIII). Clopotnița, chiliile și celelalte încăperi sunt mai noi datând din secolul al XIX-lea. Cele peste 20 de încăperi comunică între ele prin tuneluri, galerii și scări. Cea mai mare încăpere este Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Complexul mănăstiresc este săpat în calcar. Rocile de calcar de aici s-au format pe fundul Mării Sarmatice. Multe dintre pestere sunt săpate de apă; iar omul le-a săpat mai apoi cum a avut nevoie. Se spune că de această peștera știau și vechii astrologi, indieni, rabini și alții.

Istoria ansamblului Țîpova:

Una dintre mănăstirile ce se găsește în apropiere de satul Țipova, este chiar mănăstirea cu același nume. Ea se găsește la o distanță de aproximativ 40,50 km de capitala țării, Chișinău și este amplasată pe un mal abrupt la o înălțime de 100 de metri față de nivelul apei râului Nistru.

Mănăstirea Țîpova este înconjurată de apele râului Nistru și de pârâul Țipova care trecând prin stâncile de calcar formează niște cascade, unele dintre acestea ajungând la o înălțime de până la 16,05 metri. Pe una dintre colinele învecinate se găsesc resturile unei cetăți dacice.

Mănăstirea Țipova - Mănăstirile Moldovei

În anul 1988 restauratorii au dat la iveală mai multe inscripții rupestre datate dinainte de Hristos, presupuse a fi aparținut unei civilizații tracice de pe malul Nistrului.

Frumusețea acestor locuri atrage mulți turiști. În jurul mănăstirii s-au țesut mai multe legende, una dintre ele fiind cununia în acest loc a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt cu Maria.

El venea aici pentru a se sfătui cu sihaștrii, iar înainte de a se duce pentru a-și revendica tronul la fel a cerut sfatul lor. În acest timp el a cunoscut-o pe Marușca, cum i se zicea în popor. Ea era fiica unui boier de prin părțile acelea. Nu era de rang domnesc; dar Ștefan a plăcut-o și s-a cununat cu ea, pentru  că acest lăcăș se afla pe domeniul tatălui ei. Pe mama fetei o chema Ana, iar  pe tatăl ei – Ștefan Chir. Cununia a fost una simplă; tainică și a fost oficiată de sihaștri.

Superstiții și mituri:

Localnicii zic că există un loc anumit unde se produc o mulțime de anomalii. Se spune că valea este bântuită de Marusca, o femeie înalta și îmbrăcată într-o rochie albă care merge pe cărările de piatră și privește apă Nistrului.

Mănăstirea Țipova - Wikipedia

Datorită vechimii complexului, o altă legendă spune că poetul Orfeu din mitologia greacă și-ar fi petrecut ultimii ani din viață în aceste locuri. La fel se spune că și-ar avea mormântul într-una din peșteri. Mormântul lui s-ar afla într-o nișă de la poalele cascadei, putând fi recunoscut după o lespede cu șapte găuri. Cercetătorii afirmă că un astfel de mormânt a fost descoperit în apropiere de Țâpova.

În pereții stâncilor din biserica, pot fi întâlnite biletele de hârtie pe care credincioșii își scriu dorințele. Se consideră „poștă electronică către Dumnezeu”.

Dacă vrei să afli mai multe despre locurile frumoase din Republica Moldova, nu uită să ne urmărești pe Facebook și pe Instagram.

Reporter Youth.md: Besedovschi Cătălina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Promo-LEX angajează observatori pe termen lung în câteva regiuni ale țării
Next Curs online // Învață gratuit despre strategia unui ONG, comunicarea cu publicul, durabilitate finaciară și campanii de advocacy
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply