Ce este suportul social și cum acesta ne îmbunătățește viața?


suportul social între prieteni

În plină pandemie și respectiv, izolare socială, comunitatea s-a ciocnit cu un șir de provocări. Și nu este vorba doar de pericolul de a te îmbolnăvi, ci și de o serie de situații traumatizante din punct de vedere psihologic. Ne-am ciocnit cu necesitatea de a cere sau de a oferi suportul social, mai des decât o făceam până la pandemie. 

Ce reprezintă suportul social?

Ce reprezintă suportul social și cum acesta ne îmbunătățește viața de zi cu zi? Cercetătorii psihologi, precum Durkheim, au ajuns la concluzia că suportul social îl reprezintă relația dintre indivizi, bazată pe disponibilitatea de a oferi ajutor, altruism, reciprocitate și atașament. Acesta contribuie la reducerea stresului, ne ajută să ne mobilizăm resursele sau să reevaluăm situația problematică, pentru a găsi soluții mai ușor. Și cel mai important – cercetările recente, au demonstrat că suportul social contribuie la reînsănătoșirea mai grabnică și la menținerea stării de sănătate. 

Consecințele benefice ale suportului:

Dr. Lois Verbrugge, cercetător la Universitatea din Michigan, a descoperit că sănătatea bărbaţilor și a femeilor beneficiază de pe urma unei căsătorii. Acesta a ajuns la concluzia că mortalitatea este de 3-5 ori mai mare la indivizii necăsătoriți, văduvi sau divorțați. Lucru explicabil, dacă ne raportăm la suportul oferit în cadrul relațiilor de cuplu.

De fapt, putem primi suport în orice tip de relație, indiferent de gradul de formalitate între persoane.

Apropo personalitatea fiecăruia poate avea un rol important. Persoanele extrovertite, sociabile, empatice, agreabile, vor fi mai des solicitate de a oferi ajutor, decât persoanelor introvertite, rezervate, distante. Și la nivel de gen, există diferențe între modul în care se oferă și se primește suportul social. Se consideră că femeile au mai mulți prieteni apropiați, cărora li se pot plânge sau cere ajutor, în timp ce bărbații evită acest lucru. Totodată femeile sunt și mai predispuse de a oferi suport, pentru că sunt mai emotive și respectiv, mai ușor percep stările emoționale prin care trec alte persoane. Bărbații fiind mai predispuși spre a acorda suport material sau financiar. 

Cum îți susții prietenii și persoanele dragi?

Deși fiecare din noi, a trecut măcar o dată, prin situația de a oferi suport, câteodată acest lucru sau nu este perceput corect sau noi nu găsim cuvintele potrivite pentru a alina persoanele dragi.

Conform unui studiu realizat în China, s-a dovedit că majoritatea persoanelor aflate în situații dificile sau depresive aleg să solicite sprijin de la prieteni (78,7%) și rude (75,6%). Prin urmare, este foarte important să poți sprijini cu adevărat persoanele apropiate. Din păcate, nu există o formulă universală potrivită pentru orice ocazie. Însă sunt unele mesaje care ar trebui evitate, chiar dacă ne-am obișnuit să le utilizăm destul de des.

Iată mesajele care trebuie evitate:

  • Promisiuni goale: „Totul va fi bine”, „totul se va rezolva”
  • Interdicții pentru emoții: „Nu te indispune”, „Nu plânge”, „Nu te îngrijora”
  • Devalorizarea problemei: „Nu este sfârșitul lumii”, „Nu s-a întâmplat nimic grav”
  • Sfaturi inutile: „trebuie să faci asta… ” 
  • Observații inutile: „eu doar ți-am spus”, „trebuia să fii atent/ă”, „era evident că așa se va întâmpla” etc.

Cel mai bun mod de a sprijini un prieten apropiat sau un membru al familiei este pur și simplu să fii aproape, să asculți cu atenție și să îmbrățișezi cu grijă și căldură. Tot ce este necesar este o participare vie, afectivă și căldură sinceră. Și poate un ajutor real concret (să mergeți împreună la medic, să-i pregătești ceva delicios, să ajuți financiar). Aceste lucruri oferă mai mult suport, decât frazele abstracte. 

Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cenaclul Republica online, a șasea ediție cu Gabi Eftimie și Teodora Coman
Next Fă cunoștință cu Centrul de Formare Continuă - centrul pentru perfecționarea vieții profesionale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply