Cine a spus că un film vechi nu poate fi la fel de bun ca unul nou? Acum, în timpul carantinei, ne găsim – în unele cazuri – cu prea mult timp liber, iar în altele – cu aproape deloc.
Indiferent de situație, oricine merită o pauză. Iată de ce azi, am hotărât să readucem filmele vechi în vogă cu puțină informație despre ele, şi să îți recomandăm câteva ce merită vizionate!
Noțiunea de film în viețile noastre:
Chiar de mici copii, creştem cu filme sau mici video-uri. Personajele, situațiile prezentate şi mediul din ele ne influențează personalitate vrem, nu vrem.
Mai rar vezi fetițe ce vor să fie ca mult-iubitele Albă-ca-Zăpada, Aurora, Belle sau Ariel sau băieți ce îi admiră pe Fulger Maqueen sau Peter Pan. Poate acum nu, dar atunci cu siguranță credeam că viața va fi la fel ca în filme. Acum, preferințele adolescenților s-au schimbat considerabil, şi au şi de unde alege! Horror, comedie, romanță, acțiune, science-fiction – Hollywood-ul le are pe toate!
1.Cercul Poeților Dispăruți
Cercul Poeților Dispăruți este un film de dramă american din 1989 regizat de Peter Weir, scris de Tom Schulman, și care îl are ca rol principal pe Robin Williams. Stabilit în 1959 la internatul conservator de elită fictivă din Vermont, Academia Welton; spune povestea unui profesor de engleză care își inspiră elevii prin studierea poeziei.
John Keating, profesor la colegiul unde a fost cândva elev, duşmăneşte scrobeala didactica; mersul pe poteci bătătorite; şi terfeloagele în care criticii scutiți de grația ideii masacrează poezia şi o pune în cuşca şabloanelor. Singurul bine pe care poate să-l facă e să-şi îndemne clasa să stea departe de hrana gata mestecată. Asta deşi colegii de cancelarie mustăcesc, iar elevii cad în stupori temeinice.
Însa Keating a trăit destul în anticamera esecului ca să ştie că pedagogia de duzină ofileşte în loc să educe. Maestrul îşi invită discipolii pe un drum la capătul căruia stau minuni nedescoperite, pe lângă care e păcat să treci cu ochii în manuale. Cercul Poeților Dispăruți este o parabolă delicată inițierii, slujită de un film celebru.
2. Naşul
De la lansarea sa, Naşul a fost privit pe larg ca unul dintre cele mai mari și mai influente filme realizate vreodată, în special în genul gangster. A fost considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic” și este clasat la cel de-al doilea cel mai mare film din cinematograful american (în spatele Citizen Kane) de Institutul American de Film. A fost urmat de continuări Naşul pt. II (1974) și Naşul pt. III (1990).
Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone; un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante rețele mafiote în America. Filmul prezintă o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai putțn accesibile unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț.
Din păcate pentru el, în momentul în care viața îi este pusă în pericol, copii săi nu mai pot să stea departe de necazuri, fiind antrenați și ei în acest joc extrem de riscant. Respect, crimă, bani și, mai presus de toate, putere: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest film și acțiunea sa care a făcut lumea filmului să vuiască.
Filmul Naşul, realizat cu consilieri de specialitate, aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decăderii şi a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. Naşul înseamna trei ore de film dur, adesea şocant, un portret realist şi necruţător al cartelului crimei organizate devenit omniprezent în SUA, creionat fără nici o reţinere. Toţi actorii sunt uimitori şi creează personaje de neuitat, până şi în rolurile secundare.
The Motion Picture Guide
3. Clubul de mic-dejun
Clubul de mic-dejun începe cu un vechi standby dramatic. Izolezi un grup de oameni într-o cameră; îi pui la vorbă și, în cele din urmă; toate acestea schimbă adevăruri despre ei înșiși și ajung la noi înțelegeri.
Filmul are loc într-o zi de sâmbătă. Cei cinci copii au încălcat regulile liceului într-un fel sau altul și s-au calificat pentru o versiune specială de detenție: toată ziua, între 8 și 4, în biblioteca școlii. Ei ajung la școală pe rând. Fă cunostință, tipul dur și arogant; fata nesigură care se ascunde după bretonul lung; regina balului, creierul clasei și tipul de la echipa de lupte.
Acești copii nu au nimic în comun și au o dorință agresivă de a nu avea. În moduri specifice adolescenților; care au uneori un dezinteres studios față de orice este contrazis imaginea de sine; acești copii nici măcar nu sunt curioși unul despre celălalt. Nu la început, oricum. Dar apoi ziua devine mai lungă și biblioteca devine mai apăsătoare.
Nimic din ce se întâmplă la Clubul de mic dejun este chiar atât de surprinzător. Adevărurile care sunt schimbate sunt mai mult sau mai puțin previzibile, iar copiii au accesorii destul de standard. Nu este o surpriză, de exemplu, să aflăm că tatăl arogantului este un perfecționist; sau că părinții reginei de bal îi dau recompense materiale într-o modalitate de a-i arăta că o iubesc. Dar Clubul de min-dejun nu are nevoie de revelații cutremurătoare; este vorba despre copii care cresc dispuși să vorbească între ei.
4. Nicio idee
Nicio idee este un film american de comedie pentru adolescenți în 1995, scris și regizat de Amy Heckerling. Are ca actori în rolurile principale pe Alicia Silverstone, Stacey Dash, Paul Rudd, Dan Hedaya și Brittany Murphy. Acesta se bazează pe romanul Emma din 1815, al lui Jane Austen, cu un decor modern din Beverly Hills.
Nicio idee este un film american de comedie pentru adolescenți în 1995, scris și regizat de Amy Heckerling. Îl joacă pe Alicia Silverstone, Stacey Dash, Paul Rudd, Dan Hedaya și Brittany Murphy. Un produs favorizat de Scott Rudin și Robert Lawrence. Se bazează pe romanul Emma din 1815, la Jane lui Austen, cu un decor modern din Beverly Hills.
Alicia Silverstone o joacă pe Cher, bogată și răsfățată, de natură dulce, ghidul nostru într-o lume în care luptă pe drumul mereu stâncos până la maturitate. Imposibil să n-o iubești, Cher este cea mai bine îmbrăcată, cea mai populară fată de la Liceul Beverly Hills.
Și lucrează pentru aceste titluri, începând cu dulapul e plin de haine și programul de calculator care o ajută să aleagă ținuta potrivită. Într-o încercare de a se conecta cu tineretul, Nicio idee este fără doar și poate – un film minunat.
5. 10 lucruri ce le urăsc despre tine
10 lucruri ce le urăsc despre tine, o adaptare modernă după piesa Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare, este numit după o poezie scrisă de personajul principal feminin pentru a descrie relaţia ei cu personajul lui Ledger. Considerat o performaţă notabilă din partea ambilor actori, 10 lucruri ce le urăsc despre tine reprezintă debutul regizoral al lui Gil Junger.
După 20 de ani de la debutul lui, acest film o duce minunat. Cu câteva nuanțe furate de la Shakespeare, actorii, dar și scriitorii au reușit să transforme aceste detalii în ceva contemporan care te faci să îți suni prietenii și să îl recomanzi imediat.
Ceea ce face ca 10 lucruri ce le urăsc despre tine să atragă audiența este că pornește de la premisa că e ok ca Kat să fie supărată. Lumea ei este brută și misogină, iar Kat are multe motive pentru a demonstra asta. Furia ei este mai mult decât justificată și ceea ce o face pe Patrick demnă de ea este că el o respectă pentru furia ei, în loc să încerce să o înlăture.
Singurul caz în care Kat se dovedește a fi greșit, de fapt, este atunci când o tratează pe Bianca cu dispreț mai degrabă decât cu simpatie și îi minte mai degrabă decât să îi spună adevărul despre lume. Apropierea lor eventuală devine una dintre cele mai frumoase note de grație ale filmului și face parte din ceea ce face ca feminismul filmului să reziste in timp.
Reporter: Daniela Panico
Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.
No Comment