În cadrul campaniilor electorale, se recurge adesea la diverse metode de manipulare informațională care distorsionează adevărul, lăsând doar impresia libertății de gândire și de decizie. De exemplu, conform Centrului pentru Jurnalism Independent, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale recente, tentativele de dezinformare a publicului în spațiul mediatic autohton au fost amplificate. Astfel, luând în considerare faptul că în toamnă va demara campania electorală pentru parlamentare, venim cu câteva recomandări pe care le poți urma pentru a lua o decizie liberă și informată la următorul scrutin:
Fii sceptic la acuzațiile nefondate lansate de candidați, în cadrul campaniei.
În cursa electorală, adversarii politici pot aduce acuzații ce nu pot fi verificate imediat. Riscul de a fi tras la răspundere pentru acuzații false este mai mic în cazul în care un concurent dispune de mandatul de deputat, din moment ce imunitatea parlamentară poate îngreuna procesul de investigare și sancționare.
Învață să identifici tehnica de distragere a atenției.
Pentru a abate atenția de la elemente care pun într-o lumina proastă un candidat sau un partid și care merită a fi discutate, actorul politic vizat poate lansa un zvon sau o temă de natură scandaloasă, cu menirea de a orienta opinia publică spre alte subiecte.
Documentează-te din mai multe surse și fii precaut la veridicitatea informațiilor vehiculate în media sau pe rețelele sociale.
TV, radio, presa scrisa și internetul sunt surse de informare ce pot fi utilizate și cu rea intenție drept instrumente de manipulare în masă. Unii candidați pot investi sume imense pentru a se promova atât în mod direct, cât și indirect, prin emisiuni, știri și mesaje subtile, sau pentru a discredita alți concurenți. Internetul, îndeosebi, este o adevărată provocare în acest sens, deoarece posibilitatea de a distorsiona realitatea este mare, iar gradul de control al autorităților – minim.
Educă-te în sfera politică și monitorizează acțiunile guvernanților.
Menținerea electoratului în ignoranța și mediocritate este o strategie eficientă la care apelează unii concurenți electorali, și care merge mână în mână cu instrumentele de manipulare. Gândirea critică față de integritatea și motivația unei structuri sau candidat politic trebuie raportat nu doar la perioada campaniei electorale, ci pe tot parcursul activității acestuia. De aceea, este important să fiți la curent cu actualitatea politică, să cunoașteți rolul instituțiilor Statului precum si metodele de monitorizare și responsabilizare a guvernanților. Mai mult, tinerii se pot implica atât la elaborarea agendei politice, cât si în perioada de implementare a acesteia, prin rezoluții, petiții, demersuri si discuții cu actorii politici, iar gradul de receptivitate a concurenților electorali în acest sens, poate fi un indiciu important la evaluarea candidaturilor pentru următoarele alegeri.
Înainte de a face o alegere, analizează datele de care dispui!
Dezbaterile electorale, programul candidaților, lista membrilor de partid, CV-ul candidatului și a echipei, istoricul structurii politice sunt doar câteva surse pe care le poți analiza, prin prisma sugestiilor de mai sus, pentru a face o alegere liberă și informată. În acest context, te îndemnăm să atragi atenție la echilibrul de gen si numărul tinerilor în lista membrilor de partid, la poziția candidatului față de respectarea drepturilor omului, față de respectarea diversității și măsurile propuse pentru incluziunea minorităților, persoanelor cu dizabilități, dar și la caracterul discursului. Un discurs electoral ce instiga la ura si divizare se bazează deseori pe fricile sau complexele nefondate ale oamenilor.
Pune-ți întrebări și implică-te în discuții!
Ajungerea la adevăr pe calea discuțiilor și a dialogului era practica preferată a lui Socrate. Chiar dacă ai o poziție fermă față de un candidat, respectă opinia altuia și nu ezita să cercetezi argumentele pro și contra. Numai dacă convingerile noastre sunt confruntate și supuse unui test, putem fi siguri că acestea reflectă obiectiv realitatea.
Gândește cu un pas înainte!
Ca și în jocul de șah, pentru a lua o decizie informată, e necesar să analizezi în prealabil scenariile posibile de după alegeri. De aceea, informează-te cu privire la regulile sistemului electoral, șansele de reușită ale candidatului sau candidatei pe care îl/o preferi, posibilitățile de coaliție între candidați după accederea acestora în parlament și fii cu ochii pe jocurile politice.
Acest articol a fost elaborat în cadrul campaniei de educație civică și electorală, implementată de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), împreună cu Youth.md, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
[…] Подробности смотри здесь […]