8 mituri despre medici care ar trebui desființate


medici mituri

Indiferent dacă este vorba de emisiuni TV sau din alte părți, percepția publică a ceea ce înseamnă a fi medic este adesea influențată greșit. De la personalitate la intelect, motivație și prejudecăți, o mare parte din ceea ce crezi că știi despre medici este probabil greșit. Deci, ce este adevărat și ce este fals? 

Odată cu absolvirea universității, medicii încetează să studieze și să susțină examene

O carieră în medicină este un angajament pentru învățarea pe tot parcursul vieții. După absolvirea facultății de medicină există actualizări în curs și modificări ale procedurilor clinice și progrese în medicină care influențează modul în care medicii trebuie să acționeze. 

Pentru a trece de la un cadru medical la un consultant superior, aceștia petrec ani la fiecare nivel pentru a fi acceptați într-un program de formare extrem de competitiv.

Medicii sunt mereu sănătoși

În timp ce medicii par supereroi când avem nevoie de ei, în realitate aceștia sunt supuși bolii la fel ca toți ceilalți – incidența bolilor cronice la profesioniștii din domeniul medical este similară cu a populației generale.

Medicii sunt incredibil de inteligenți

Având în vedere calea necesară pentru a deveni medic, înțeleg de ce majoritatea oamenilor presupun că medicii sunt deosebit de inteligenți. 

Mai întâi concurezi ca student la facultate într-un mediu foarte competitiv. Apoi treci prin 3-7 ani de rezidențiat, înainte de a fi complet certificat și de a lucra pe specialitatea propriu-zisă. 

Într-adevăr, pregătirea medicală este incredibil de provocatoare și nu este depășită cu ușurință. Punctul cheie – a avea succes în medicină are atât de a face cu inteligența, cât și cu etica muncii, întrucât cantitatea de informație deprinsă este enormă. 

Medicii sunt foarte bine plătiți

Contrar opiniei generale, medicii nu sunt remunerați din punct de vedere financiar pe cât se stipulează. Salariul poate fi într-adevăr decent în cazul unor specialități. Însă amintiți-vă că mulți medici încep să câștige aceste sume doar după 4 ani de facultate de medicină și 3-7 ani de rezidențiat.

Toți medicii cunosc medicina integral, în toate sferele ei

Cantitatea de informație pe care un student o asimilează la facultate este foarte mare, comparabil cu celelalte facultăți. 

E posibil spre exemplu, ca un student să memoreze în timp limită anatomia plexului cervical și să rețină toate tipurile de management al diabetului pe lângă o serie vastă de alte informații. Însă ulterior, lucrând pe o singură specialitate, este uman ca unele detalii să fie șterse din memorie după o perioadă de neutilizare. 

Te aștepți ca dermatologul tău să îți explice cauzele tensiunii arteriale crescute sau simptomele anxietății?
Evident că nu, în acest caz există cardiologia și psihiatria ca specialități.

Cu toate acestea, orice medic este dispus și instruit să acorde ajutor într-o situație de urgență. 

Sunt în conflict cu companiile farmaceutice

Medicii doresc binele absolut pentru pacienții lor, iar la capitolul “tratamente” majoritatea covârșitoare au afiliere și susținere din partea companiilor farmaceutice.

Companiile farmaceutice sunt extrem de polarizate. Deci, dacă ele în cele din urmă nu ar ajuta oamenii, nu ar mai fi în funcțiune.

Deci, în concluzie, medicii și companiile farmaceutice activează detașat. Dar în același timp, ele se află într-o interdependență, întrucât scopul central este tratarea și îngrijirea pacienților. 

Cunosc toate răspunsurile și nu au nevoie de contribuția pacientului

Concepția este una greșită. Ideea că medicii știu toate răspunsurile și nu le pasă de ce îi interesează pe pacienți – eronată. Medicii buni înțeleg utilitatea interogării unui pacient.

De fapt, dialogul e fundamental în stabilirea unui diagnostic. Este și la fel de important pentru medici în ghidarea unui pacient cu privire la modul de a aplica cel mai eficient tratament. 

Doctorii sunt invincibili

Atât populația cât medicii înșiși cred adesea în acest mit. Pentru că medicii sunt excepționali în tratarea afecțiunilor și ajută pacienții în situații extreme, sunt considerați altruiști și invulnerabili. Greșit… 

De fapt, medicii sunt oameni, ei la fel obosesc, sunt suprasolicitați și chiar sunt predispuși să comită erori. Într-un final, doctorii depun eforturi supraomenești pentru a salva, menține și resuscita vieți. Așa că, dată viitoare când treci pe la medic nu uita să îl tratezi cu respect, susținere și gratitudine!

Pentru altă informație interesantă și utilă despre medici, dar și alte profesii, accesează pagina noastră de Facebook, Instagram sau Telegram!

Reporter Youth.md: Valeria Rotari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ia-ți prietenii și înscrie-te la ExQuizIt - un joc intelectual organizat de RNCE
Next Oportunitate pentru tinerii din Cahul: Concurs de foto / video
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply