Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția a V-a. Vezi cum a fost


În această săptămână, cu mult entuziasm, s-a dat startul sesiunilor de instruire din cadrul proiectului „Parlamentul Tinerilor la Chișinău, ediția a V-a”. Cincizeci și unu de tineri  din întreaga țară au învățat despre tehnica și procedura legislativă, doctrinele și curentele politice, cât și despre leadership politic autentic.

„Parlamentul Tinerilor la Chișinău” este un proiect destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

Prin urmare, cea de-a V-a ediție a proiectului, a reușit să implice tineri activi, iar agenda proiectului a întrunit cele două componente: cea teoretică, care este formată dintr-o serie de instruiri și ateliere de instruire practică, menite să-i inițieze în activitatea legislativului și exercițiul practic de simulare a ședinței Parlamentului. 

Astfel, pe parcursul săptămânii (27-31 octombrie), tinerii au beneficiat de un set de instruiri, după cum urmează:

  • „Procesul și tehnica legislativă” – Ion Dron, jurist și expert 
  • „Doctrine și curente politice” – Codru Vrabie, trainer și consultant
  • „Leadership politic autentic” – Corneliu Cirimpei, expert, National Democratic Institute (NDI)
  • „Vorbirea în public și comunicarea eficientă” – Marcela Zgîrcibaba, Top Toastmasters Chişinău
  • „Structura unui proiect de lege și reflectarea doctrinei politice în acesta” – Dinu Plângău, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Mai mult, pe parcursul săptămânii, tinerii au făcut cunoștință cu „Negocierile politice”. Cunoștințele acumulate în cadrul primei etape a proiectului sunt nu doar valoroase, dar au și fost utilizate pe deplin în cadrul atelierului de instruire practică din data de 30 și 31 octombrie, curent, care a avut drept scop familiarizarea participanților cu aspectele practice ale procesului și tehnicii legislative. În cadrul atelierului, tinerii au prezentat notele conceptuale elaborate în procesul de aplicare la Parlamentul Tinerilor, ediția a V-a și alături de experți, au avut câteva sesiuni tematice: Incursiune în structura unui proiect de lege; Aspecte de doctrină politică în elaborarea unui proiect de lege; Prioritizarea domeniului de intervenție și a inițiativelor legislative. Iar finalitatea atelierului s-a remarcat prin elaborarea proiectelor de lege de către participanții ediției.

Ca urmare a atelierului de instruire practică, cele trei fracțiuni (Social-Democrată, Liberală, Creștin Democrată) din cadrul Parlamentului Tinerilor, urmează să promoveze câte cel puțin trei proiecte de lege la data de 15 și 16 noiembrie în cadrul exercițiului practic de simulare a ședinței Parlamentului.

A.O. INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică de tineri activi, susținuți prin educație nonformală în vederea consolidării și promovării democrației, educației politice și participării civice.

***

Proiectul „Parlamentul Tinerilor, ediția a V-a” este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, în parteneriat cu ELSA Republica Moldova, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.

Sursa: invento.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CPRE Moldova publică două ghiduri pentru tineri despre știri false
Next Tech Women Summit revine cu o nouă ediție!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =