5 sfaturi de personal finance pentru studenți și pentru cei cu buget limitat


Să fii independent/ă financiar poate fi o experiență haotică pentru orice student/ă sau liceean/ă. Un buget limitat în combinație cu 0 experiență de personal finance crează riscul problemelor financiare, care sunt și mai complicat de rezolvat pentru cei nepregătiți. Mai jos ai câteva sfaturi de personal finance care ar putea să te ajute enorm în viața ta financiară ca tânăr/ă.

E important să începi cu un buget

Crearea unui jurnal de buget te-ar ajuta enorm să înțelegi mai bine care sunt sursele tale principale de bani și în ce direcții aceștia se duc. În acest jurnal poți să incluzi și categorii precum “economii”, “datorii”, și “buget de rezervă”. În acest mod, poți să-ți analizezi toate veniturile și cheltuielile, și cu timpul să te înveți să-ți utilizezi banii în mod controlat.

Mai jos am atașat un șablon simplu de jurnal de buget după care ai putea să te conduci la început:

Traduceri: Total income = Venit total; Total expenses = Cheltuieli totale; Total balance = Venituri-Cheltuieli; Month = luna; Expenses = Cheltuieli (denumirea, ex: “Chirie”); Amount = Suma; Notes = notițe.

După ce te obișnuiești cu acesta, poți trece la șabloane mai compicate. Nu uita că ai foarte multe resurse la îndemână (articole, videoclipuri, cărți, etc.) cu care poți să-ți dezvolți cunoștințele în acest domeniu!

Cumpără obiecte utilizate

Folosește-te de site-uri și pagini locale unde ai putea să găsești exact ceea ce cauți la un preț mult mai ieftin (însă verifică și calitatea!). Obiectele temporare nu merită cheltuieli mari.

Sfat: înainte să cumperi manuale sau cărți de care ai nevoie la liceu/universitate, verifică dacă nu sunt PDF-uri disponibile gratis online cu aceași carte, sau încearcă să cauți la bibliotecă.

Crează niște fonduri de urgență

Fii mereu pregătit/ă! Ar fi bine să pui de pe acum o sumă de bani la o parte pentru situații excepționale la care nu te aștepți.

Sfat: poți face asta cu o sumă mare de bani stocată într-un singur loc, sau cu sume mici împrăștiate – pune bani în buzunarele ascunse ale jachetelor tale, în paginile cărților, în cutii de prin casă, și notează-ți locațiile. În acest mod, îți pot rămâne mereu bani în locuri de care ai uitat!

Investește în lucruri permanente

Setează-ți prioritățile în ordine, și nu economisi pe obiecte pe care le vei folosi mulți ani înainte. Pe termen de lungă durată, ar fi mai înțelept să cheltui o sumă mai mare de bani, pentru o pereche de ghete calitativă spre exemplu, în loc să cumperi perechi ieftine în fiecare sezon.

Informează-te despre ,,privilegiile financiare,, de a fi student

Imaginează-ți cât ai putea economisi lunar cu un abonament de troleibuz de 70 lei mld, dacă folosești în fiecare zi transportul public ca să ajungi la liceu, universitate, sau la locul tău de muncă. Tocmai de asta e important să cunoști oportunitățile financiare care-ți sunt disponibile!

Nu ezita să urmărești rețelele de socializare FacebookInstagram și Telegram Youth.md!

Reporteră Youth.md: Jaclin Duja

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB // QZ Moldova își caută prezentatorul/area
Next Descoperă ce este cortizolul și ce impact are acesta asupra organismului
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply