Are legătură fizica cu viața de zi cu zi? Poate că nu pare, dar fizica se află în jurul nostru. Ideile din fizică nu sunt doar pentru oamenii de știință, ci sunt importante pentru oricine. Înțelegerea conceptelor de bază ale fizicii te poate face să arăți inteligent, să eviți accidentele auto sau să rezolvi o situație extremă. De asemenea, te poate chiar îndruma către o carieră excelentă într-o varietate de domenii. Dar cel mai important: te va ajuta să înțelegi cum funcționează lumea în care trăim. Deci astăzi, îți propun câteva concepte de bază din fizică pentru a te ajuta să înțelegi mai bine acest subiect.
1. Mișcarea
Una dintre primele lecții în fizică este mișcarea: cum se mișcă un obiect, cât de repede se mișcă, unde se mișcă și cu ce viteză accelerează și încetinește. Fizicienii folosesc de obicei viteza și accelerația pentru a caracteriza mișcarea. Viteza se referă la mișcare într-o direcție specifică, în timp ce accelerația măsoară cât de rapid sau lent se schimbă viteza. De exemplu, când conducem undeva, atât șoferul, cât și mașina au viteză, ceea ce înseamnă că se deplasează într-o direcție specifică cu o anumită viteză. Acest șofer probabil schimbă rapiditatea mișcării din când în când, accelerând și încetinind alternativ.
2. Materia întunecată
Materia întunecată se poate referi la orice substanță care interacționează predominant prin gravitație cu materia vizibilă (de exemplu, stele și planete). În principiu materia întunecată reprezintă 30,1% din compoziția materie-energie a universului; restul este energie întunecată (69,4 la sută) și materie vizibilă „obișnuită” (0,5 la sută). Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele, astfel și existența ei nefiind încă definită pe cale experimentală.
3. Conservarea energiei
Legea conservării energiei afirmă că energia nu poate fi niciodată creată sau distrusă; poate fi numai transferată și convertită în diferite forme. Legea conservării energiei este una din cele mai importante legi ale naturii, ea având implicații majore în toate domeniile științei și tehnicii. În activitățile cotidiene, dintre toate legile de conservare, această lege are cea mai însemnată implicare practică. La centrale, energia chimică și mecanică se transformă în energie electrică. Aparatele de bucătărie transformă energia electrică în energie termică și mecanică. Motoarele auto transformă energia chimică în energie termică și mecanică. În fiecare dintre aceste cazuri, legea conservării energiei guvernează procesele implicate.
4. Teoria relativității
Relativitatea, teorie din fizică pe scară largă, a fost introdusă de fizicianul de origine germană Albert Einstein. Cu teoriile relativității restrânse (1905) și relativității generale (1915), Einstein a anulat multe ipoteze care stau la baza teoriilor fizice anterioare, redefinind în proces conceptele fundamentale de spațiu, timp, materie, energie și gravitație. Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice. Alături de mecanica cuantică, relativitatea este centrală pentru fizica modernă. În special, relativitatea oferă baza pentru înțelegerea proceselor cosmice și a geometriei universului în sine.
5. Legea atracției universale
Legea atracției universale enunțată de Newton afirmă că forța gravitațională dintre două obiecte crește odată cu masa și scade odată cu distanța. Isaac Newton a prezentat legea în 1687 și a folosit-o pentru a explica mișcările observate ale planetelor și ale lunilor lor, care fuseseră reduse la formă matematică de Johannes Kepler la începutul secolului al XVII-lea. Legea atracției universale a lui Newton a arătat că aceleași legi ale fizicii care guvernează căderea unui măr guvernează și mișcările lunii și ale planetelor. Ea a pus baza căutării legilor naturii care erau precise, simple de exprimat și aplicate în mod egal tuturor părților universului.
Sperăm că ți-a plăcut această scurtă informație din fizică și că ți-a stimulat dorința de cercetare în fizică. E important să știi că cu cât înțelegi mai mult despre știință, cu atât înțelegi și apreciezi mai mult această lume frumoasă în care trăim. Iar dacă vrei să afli și alte lucruri uimitoare din lumea înconjurătoare, vizitează pagina de Instagram sau Facebook Youth.md!
Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina
No Comment