14 cele mai bune filme din ultimii 25 de ani


Cauți la ce să te uiți într-o seară după studii sau lucru, dar nu vrei să își pierzi timpul pe ceva ce nu merită? V-am adus aici o listă cu cele mai bune filme ale ultimilor 25 de ani, cunoscute la nivel mondial, care cu siguranță nu vă vor lăsa indiferenți.

Marele Gatsby

În 1929, Nick Carraway, veteran al Primului Război Mondial, se află la un spital de psihiatrie pentru a-și trata alcoolismul. El vorbește despre Jay Gatsby, descriindu-l ca pe cel mai optimist om pe care l-a întâlnit vreodată. Doctorul lui Nick îi sugerează să-și scrie gândurile, de vreme ce scrisul este singura pasiune a lui Nick.

Marele Gatsby este un film dramatic și istoric, realizat după romanul omonim al lui F. Scott Fitzgerald. Filmul a fost produs și regizat de Baz Luhrmann; rolul lui Jay Gatsby este jucat de Leonardo DiCaprio, în timp ce Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton și Elizabeth Debicki au roluri secundare. Filmul urmărește povestea milionarului Jay Gatsby și a vecinului său, Nick (Maguire), în perioada de vârf a anilor ’20 în New York.

Cu toate că filmul a primit recenzii mixte din partea criticilor, care au lăudat jocul actoricesc, dar au criticat coloana sonoră și lipsa de loialitate față de carte, spectatorii au răspuns mult mai pozitiv. 

Este cel mai profitabil film al lui Baz Luhrmann, câștigând peste 353 milioane de dolari pe plan mondial. La cea de-a 86 ediție a Premiilor Oscar, filmul a câștigat premiul la categoriile: Cele mai Bune Decoruri și Cele mai Bune Costume.

Slevin: nevinovat cu ghinion

Tradus din engleză-Lucky Number Slevin este un film thriller de neo-noir din 2006 regizat de Paul McGuigan și scris de Jason Smilovic. În film îi joacă Josh Hartnett, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Lucy Liu, Stanley Tucci și Bruce Willis.

Povestea se învârtește în jurul unui bărbat prins între un război planificat între 2 dintre șefii mafiei din New York.

Culoarea sentimentelor

Tradus din engleză-The Help este un film dramatic din perioada 2011 scris și regizat de Tate Taylor și bazat pe romanul omonim al lui Kathryn Stockett din 2009. Filmul prezintă o distribuție de ansamblu, printre care Jessica Chastain, Viola Davis, Cicely Tyson, Bryce Dallas Howard, Allison Janney, Octavia Spencer și Emma Stone.

Filmul spune povestea unei jurnaliste aspirante și relația ei cu cele 2 ajutoare de culoare, Clark și Minny Jackson în timpul Mișcării Drepturilor Civile în SUA din 1963. Dorindu-și să devină un jurnalist bun, Skeeter decide să scrie un roman de la persoana ajutoarelor și să descrie rasismul cu care acestea trebuie să se confrunte în societatea de zi cu zi lucrând la familiile albe.

Stăpânul inelelor

Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului este un film de aventuri fantasy din 2001 regizat de Peter Jackson, după primul volum al seriei Stăpânul Inelelor scrisă de J.R.R. Tolkien (1954-1955). A fost urmat de Cele două turnuri (2002) și Întoarcerea regelui (2003).

Acțiunea se petrece în Pământul de Mijloc unde Lordul Întunericului Sauron caută Inelul Suprem. Acesta a ajuns în posesia tânărului hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood). Soarta Pământului de Mijloc se află în balanță pe măsură ce Frodo împreună cu cei opt tovarăși care au format Frăția Inelului pornesc spre Muntele de Foc din ținutul Mordor, singurul loc în care Inelul poate fi distrus.

Lansat pe 10 decembrie 2001 filmul a fost puternic lăudat atât de critici cât și de fani, în special de aceștia din urmă care considerau că acesta este cea mai fidelă adaptare a cărții originale din trilogia lui Peter Jackson. A avut un succes de casă important, având încasări de peste 870 milioane $ la nivel mondial, fiind al doilea film cu cele mai bune încasări din 2001 în lume (după Harry Potter și Piatra Filozofală), încasări care l-au plasat pe locul 5 în topul filmelor cu cele mai bune încasări din istorie de la vremea respectivă.

Băiatul cu pijamale în dungi

Băiatul în pijamalele cu dungi este un film istoric de tragedie din 2008, care s-a instalat în perioada celui de-al doilea război mondial, bazat pe romanul lui John Boyneîn din 2006. Scris și regizat de Mark Herman, produs de BBC Films și Heyday Films, și distribuit de Miramax Films, vedetele de film Jack Scanlon în rolul principal. A fost lansat pe 12 septembrie 2008 în Regatul Unit.

Drama Holocaustului relatează groaza unui nazist lagăr de exterminare prin ochii a doi băieți de 8 ani; Bruno (Asa Butterfield), fiul comandantului nazist al lagărului și Shmuel (Jack Scanlon), un evreu deținut.

Filmul a atras critici din partea unor educatori ai Holocaustului pentru inexactitatea sa de fapt și accentul pus pe o mai mare simpatie pentru familia germană nazistă centrată în poveste, decât pentru victimele evreiești ale Holocaustului.

Războiul stelelor

Războiul stelelor (engleză Star Wars) este o serie de filme științifico-fantastice despre spațiul cosmic, concepută de George Lucas. Primul film din serie a fost difuzat în 25 mai 1977 de 20th Century Fox și a devenit un fenomen de cultură populară, răspândit în lumea întreagă, după care au urmat încă două filme, difuzate la distanță de trei ani. La șaisprezece ani după difuzarea ultimului film din trilogie, a fost difuzat primul film dintr-o nouă trilogie a cărei acțiuni se petrece înaintea celei dintâi, tot la o distanță de trei ani, iar ultimul film a fost difuzat în 19 mai 2005.

Din 2008, câștigurile seriei de filme formată din șase părți Războiul stelelor au fost totalizate la aproximativ 4.3 miliarde $, făcându-l să fie a treia serie cu cele mai mari încasări din lume, după seria James Bond și Harry Potter.

Seria de filme Războiul stelelor a dat naștere altor mijloace ale mass-mediei, incluzând cărți, seriile de televiziune, jocuri video și benzi desenate. Aceste suplimente ale trilogiilor filmului cuprind Universul extins al filmelor Războiul stelelor și au avut ca rezultat dezvoltarea semnificativă a universului fictiv al seriei.

La La Land

La La Land este un film american muzical de comedie de dragoste dramatic din 2016 scris și regizat de Damien Chazelle.

„La La Land” urmărește povestea Miei (Emma Stone), o actriță aspirantă, și a lui Sebastian (Ryan Gosling), un muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraș în care prea multe vise și inimi sunt frânte zi de zi. Plasat în Los Angeles-ul zilelor noastre, printre decoruri cuceritoare și momente muzicale fascinante, filmul surprinde bucuriile, dar și dezamăgirile cotidiene a doi tineri în încercarea lor de a-și îndeplini visele.

Whiplash

Whiplash este un film american independent de dramă din 2014 dramă regizat de Damien Chazelle. Personajele principale sunt interpretate de Miles Teller și J. K. Simmons, primul jucând un toboșar ambițios care trebuie să facă față metodelor extreme de predare ale profesorului. Filmul a fost lansat publicului larg în SUA și Canada pe data de 10 octombrie 2014. A avut încasări de 49 milioane dolari, și un buget de producție de 3,3 milioane de dolari.

Whiplash a rulat pentru prima dată la Festivalul de Film de la Sundance 2014 pe data 16 ianuarie 2014, în deschiderea festivalului. Sony Pictures Worldwide a achiziționat drepturile de distribuție internaționale. La cea de a 87-a ediție a Premiilor Oscar, Whiplash a câștigat la categoriile cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj de sunet, cel mai bun actor într-un rol secundar pentru Simmons, și a mai fost nominalizat la categoriile cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun film.

Strălucirea eternă a minții neprihănite

Strălucirea eternă a minții neprihănite (titlu original: Eternal Sunshine of the Spotless Mind) este un film american SF de dragoste comedie-dramatică din 2004 regizat de Michel Gondry. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood și Tom Wilkinson.

Scenariul este scris de Charlie Kaufman după o poveste de Kaufman, Michel Gondry și Pierre Bismuth și prezintă un cuplu înstrăinat în care fiecare partener și-a șters memoria. Filmul folosește elemente SF, thriller-psihologice și de ficțiune non-liniară. Este distribuit de Focus Features.

A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original și a devenit un film idol. Winslet a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din acest film.

Titlul filmului este un citat din Eloisa to Abelard, un poem de Alexander Pope.

În 2004 a primit Premiul Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic.

Harry Potter

Volumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparțin genului fantastic și au fost scrise de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Lord Voldemort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

Seria de filme Harry Potter cuprinde filme bazate pe cele șapte romane care îi au ca protagoniști pe Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) și Emma Watson (Hermione Granger).

Seria de filme Harry Potter este prima pe Lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile fără influența inflației, cu peste 5 miliarde $ de încasări. Seria este formată, până în 2011, din opt filme, inclusiv cel mai recent, Harry Potter și Talismanele Morții partea a II-a.

Dogville

Dogville este un film coproducție internațională din 2003, scris și regizat de danezul Lars von Trier și cu o distribuție care include pe Nicole Kidman, Lauren Bacall, Paul Bettany, Stellan Skarsgård și James Caan. 

Filmul este turnat în întregime în platou, toată acțiunea desfășurându-se ca într-o piesă de teatru. Este o parabolă care utilizează un decor minimal pentru a spune povestea unei fete pe nume Grace, o fugară care se refugiază în orașul Dogville. Pelicula a fost prima dintr-o trilogie intitulată SUA – tărâmul tuturor posibilităților; a fost urmat de Manderlay (2005) și va fi completat cu Washington.

Filmul a fost în competiția Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2003, însă premiul a fost câștigat de Elephant în regia lui Gus Van Sant. A fost vizionat la diferite festivale de film înainte de lansarea în Statele Unite, la 26 martie 2004.

Sala de lupte

Fight club este o comedie neagră și satirizatoare, a fost unul dintre cele mai controversate și discutate filme din 99 și a fost recunoscut pentru stilul său inovator, dar a și inspirat pe unii să creeze cluburi de luptă sau să vandalizeze.

Fight Club este un film american din 1999, ecranizare a romanului omonim de Chuck Palahniuk, este un film regizat de David Fincher a fost votat printre primele 10 filme ale anilor 90 și a primit numeroase nominalizări coloana sonoră pe care le-a pierdut în favoarea filmului Matrix. În rolurile principale apar actori celebri precum Edward Norton, Brad Pitt și Helena Carter care a și primit premiul de cea mai bună actriță britanică.

Fata dispărută

Fata dispărută (în engleză Gone Girl) este un film thriller american din 2014, regizat de David Fincher și adaptat de Gillian Flynn în baza romanului său omonim din 2012. În rolurile principale sunt Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry și Carrie Coon.

Povestea filmului este despre o femeie care dispare către cea de-a 5-a aniversare a căsătoriei și toate suspiciunile duc către soțul său.

Premiera mondială a filmului a avut loc în noaptea de deschidere a celui de-al 52-a New York Film Festival, pe 26 septembrie 2014. Filmul a obținut patru nominalizări la Premiile Globul de Aur, inclusiv „cel mai bun regizor” pentru Fincher și „cea mai bună actriță într-o dramă” pentru Pike.

Artistul

Artistul este un film francez mut și alb-negru din 2011 de comedie dramatică.  A fost regizat de Michel Hazanavicius, produs de Thomas Langmann. În rolurile principale joacă Jean Dujardin și Bérénice Bejo. 

Povestea are loc la Hollywood, între anii 1927 și 1932, și se bazează pe relația dintre un star al filmelor mute și o starletă recent apărută, aceasta desfășurându-se în perioada în care filmele cu sunet le înlocuiesc pe cele mute.

A fost nominalizat la 12 premii BAFTA câștigând 7. La premiile Oscar a fost nominalizat la zece categorii, câștigând la cinci dintre ele.

Uite și am terminat sugestiile noastre. Sper că ați găsit ceva pe plac, iar pentru mai multe articole informative, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Cristina Pascal

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 cărți care au schimbat lumea
Next Find out more about The Role and Value of Student Leadership: "The CIR Method"
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 15 =