5 curiozități uimitoare din domeniul lingvisticii


germana
A young language master boy knows how to say hello in many different languages. All languages and cultures are beautiful.

O limbă reprezintă un sistem abstract, complex, de comunicare verbală și nonverbală între oameni. Știința care se ocupă cu studiul limbilor se numește lingvistică, iar cei ce studiază una sau mai multe limbi în mod științific se numesc lingviști. Lingviștii sunt adesea specializați, studiind doar gramatica, pronunția, dialectele, evoluția, rolul limbii în psihologie, societate, etc.

Urmărește articolul de mai jos pentru a afla despre câteva dintre fenomenele neobișnuite din domeniul lingvisticii:

Cum limba pe care o vorbim ne schimbă modul în care percepem lumea?

Cercetările arată că limbajul pe care îl folosim nu schimbă doar modul în care gândim și ne exprimăm; ci și modul în care percepem și interacționăm cu ceea ce ne înconjoară.

De exemplu, un studiu apărut în revista Psychological Science a descris modul în care vorbitorii bilingvi de engleză și germană tind să perceapă și să descrie un context în mod diferit; în funcția de limba pe care o folosesc la moment.

Atunci când vorbeau în limba germană, participanții aveau tendința de a descrie o acțiune în raport cu un scop. De exemplu, „Această persoană se îndreaptă spre clădirea respectivă”. În limba engleză, însă, aceștia menționau, în mod obișnuit, doar acțiunea: „Această persoană merge”. Aici și aici puteți afla mai multe despre acest fenomen.

Cuțitul cu două tăișuri

Cu siguranță că știi ce sunt sinonimia, antonimia și omonimia, dar ai auzit vreodată de enantiosemie? Enantiosemia este fenomenul de polarizare a sensurilor în structura unui cuvânt polisemantic. Astfel de cuvinte sunt numite auto antonime sau cuvintele lui Ianus (zeu roman cu două fețe opuse).

De exemplu, verbul a sancționa  poate însemna atât a aproba sau a întări o lege cât și a aplica o sancțiune sau a pedepsi. Substantivul perlă poate însemna, la sens figurat, atât un lucru de mare valoare cât și o eroare grosolană și ridicolă. Adjectivul transparent descrie atât un lucru străveziu cât și unul limpede sau clar. Aici poți citi mai mult despre acest fenomen, iar aici poți găsi câteva auto antonime întâlnite în limba engleză. 

Cum un cuvânt își poate pierde sensul?

Semantic satiation (saturația semantică) este un fenomen psihologic în care repetarea face ca un cuvânt sau o frază să-și piardă temporar sensul pentru ascultător, care apoi percepe vorbirea ca sunete repetate fără rost.  Analiza profundă (scrutarea cuvântului sau expresiei pentru o perioadă lungă de timp), în locul repetării, produce același efect.

Leon Jakobovits James a fost cel care a folosit pentru prima dată acest termen în disertația sa de doctorat în 1962. El a scris despre mai multe posibile aplicații ale acestui fenomen, printre care și integrarea acestuia în tratamentul fobiilor prin desensibilizare sistematică. De asemenea, repetarea constantă poate micșora anxietatea celor care suferă de logonevroză, reducând intensitatea emoțiilor negative declanșate în timpul vorbirii.

Propozițiile care creează situații confuze 

O propoziție de tip garden path  este o propoziție corectă din punct de vedere gramatical care începe în așa fel încât cea mai probabilă interpretare a cititorului e incorectă. Acest tip de enunț creează o interpretare ambiguă; deoarece conține un cuvânt (sau o expresie) care poate fi interpretat în mai multe moduri.

La prima vedere, propoziția pare ilogică și deseori necesită recitire, astfel încât semnificația ei să fie înțeleasă pe deplin. Un astfel de enunț e „The complex houses married and single soldiers and their families.”, unde cuvântul houses, este adesea interpretat ca pluralul substantivului house; el fiind defapt un verb în acest context. Aici poți găsi o listă cu mai multe enunțuri lingvistice.

De ce e sănătos să cunoști mai multe limbi?

Cercetătorii consideră că bilingvismul sau multilingvismul contribuie la menținerea sănătății mintale. Cunoașterea mai multor limbi străine protejează funcțiile cognitive ale creierului. Mai multe studii, de exemplu acesta, au descoperit că bilingvismul poate proteja creierul împotriva bolii Alzheimer și a altor forme de demență. El oferă și alte beneficii, cum ar fi antrenarea creierului să proceseze informațiile în mod eficient, cheltuind în același timp doar resursele necesare pentru sarcinile accesibile.

De asemenea, cercetătorii de la Universite de Montréal din Canada au descoperit că „bilingvii devin experți în selectarea informațiilor relevante și ignorarea informațiilor care pot distrage atenția de la o sarcină”; notează prof. Ana Inés Ansaldo, principala autoare a studiului. Mai multe despre acest fenomen puteți citi aici.

Limbajul deține o putere enormă asupra minților și vieților noastre; așa că trebuie să luăm în considerare modul în care am putea să-l folosim pentru a ne modela percepția asupra noastră și asupra realității care ne înconjoară.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Sfaturi la împachetat lucrurile pentru viața de student la cămin
Next 10 beneficii uimitoare ale consumului de ciocolată
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply