5 cărți de psihologie pe care ar trebui să le citești


cărți de psihologie

Ţi-ai dorit vreodată să știi mai multe despre ce motivează un om, despre ce îl face să se comporte într-un anume fel; despre cum poţi deveni o persoană mai convingătoare sau cum să iei decizii mai bune? Categoric că da. Oricine își dorește să cunoască mai multe despre psihologie umană și oricine își dorește să folosească acele cunoștinţe pentru a-și face viaţa mai bună.

Aceste cărţi te vor ajuta să creezi punţi între diverse idei și gânduri pe care le ai și te vor ajuta să transformi simple cunoștinţe în strategii care să te ajute să perseverezi:

Curajul de a fi fericit” – Ichiro Kishimi

Curajul de a fi fericit. - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga - elefant.ro

O perspectivă profundă despre cum să-ți trăiești viața cu mai mult curaj și cum să-ți găsești fericirea de-a lungul acestei călătorii. La fel ca în Curajul de a nu fi pe placul celorlalți, și în cartea de față vom urmări dialogul socratic dintre un filosof și un tânăr. Filosoful este de părere că secretul unei vieți fericite și împlinite poate fi regăsit în teoriile lui Alfred Adler; una dintre figurile marcante ale psihologiei din secolul al XIX‐lea; a cărui activitate a fost multă vreme umbrită de contemporanii săi, Freud și Jung.

Tânărul pune la îndoială faptul că și‐ar putea îmbunătăți cu adevărat viața doar schimbându-și modul de gândire. Cu multă răbdare, filosoful îi explică esența psihologiei adleriene, o psihologie a curajului; trecându‐l pe tânăr prin toate etapele mentale necesare pentru a realiza acest lucru și demonstrându‐i atât tânărului; cât și nouă schimbările pe care această teorie le va aduce la modul în care ne trăim viața.

Despre vis” – Sigmund Freud

Sigmund Freud - Despre vis - elefant.md

Una dintre cele mai importante si in acelasi timp cele mai interesante cărți ale secolului XX este Interpretarea viselor de Sigmund Freud. S-a spus despre ea că a descifrat secretul visului. Cele aproape 800 de pagini care abundă în referințe culturale și ilustrări onirice ar putea intimida nespecialiști.

Dacă însa ideile esențiale și exemplele corespunzătoare ar da conținut unei alte cărți de proporții mult mai reduse atunci cu siguranță oricine este interesat de viața psihică ar citi-o pentru a-si putea înțelege visele. Aceasta carte există se intitulează Despre vis și a fost scrisă pentru un public larg chiar de întemeietorul psihanalizei.

Gândire rapidă, gândire lentă” – Daniel Kahneman

Daniel Kahneman - Gandire rapida, gandire lenta - elefant.md

Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzisurile minții și ne explica cele doua sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic. Kahneman prezinta capacitatile extraordinare si, deopotriva, erorile si biasurile gândirii rapide și dezvăluie influența omniprezență a impresiilor intuitive asupra gândurilor și comportamentelor noastre.

Impactul aversiunii fata de pierdere și al excesivei încrederii de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultățile previziunii a ceea ce ne va face fericiți în viitor; efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităților noastre, de la jocul la bursa de valori pana la planificarea vacanței următoare fiecare dintre acestea se pot înțelege numai cunoscând modul în care cele două sisteme ne modelează judecățile evaluative și deciziile noastre.

Cartea ne oferă explicații practice și lamuritoare ale modului în care se iau deciziile atat în afaceri, cât și-n viața de zi cu zi aratandu-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stangaciile mentale care adeseori ne vara în bucluc.

Psihologia colectivă și analiza Eului” – Sigmund Freud 

Din ce pricina se schimbă individul când intră într-un grup? Ce înseamnă un conducator si cum pot fi dirijate mulțimile?

Publicat pentru întâia oara in 1921, Psihologia colectivă și analiza Eului este un text fundamental, aflat la granița dintre psihanaliza si psihologie sociala, reprezentand, alături de Dincolo de principiul plăcerii (1920) și Eul și Sinele (1923); o veritabilă revoluție în maniera de a vedea funcționarea psihicului uman. Cele mai importante teme abordate de Freud aici sunt narcisismul și identificarea, instinctul gregar și hipnoza; idealizarea și iubirea, sugestia și libidoul.

Traumă, anxietate și iubire” – Franz Ruppert

Franz Ruppert - Trauma, anxietate si iubire. Constelarea intentiei: calea  catre o autonomie sanatoasa - elefant.md

De ce sunt mai anxioși oamenii traumatizați? Ce-i face să treacă mult mai rapid în stări de disociere psihică decât oamenii care nu au fost răniți? Cum îi ajutăm să se desprindă din relațiile simbiotice și să renunțe la iluziile de iubire? În volumul de față Franz Ruppert prezintă cum, prin metoda „constelării intențiilor”; oamenii pot fi ajutați să se desprindă, atât la nivel practic, dar și psihic, de părinții traumatizanți – care, la rândul lor, au fost traumatizați-și să elimine treptat relațiile simbiotice din sistemul lor familial.

Numeroase studii de caz ilustrează modul în care se poate lucra psihoterapeutic cu diferite tipuri de traume, de la traumele existențiale, la traumele simbiotice și de atașament; pentru a redobândi sănătatea psihică. Cartea se va dovedi utilă studenților, psihologilor, psihoterapeuților și tuturor celor interesați de sănătatea psihică și fizică.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berehoi Laura

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Centrul Cultural din Casa Zemstvei te invită la Ziua Atelierelor Deschise. Vino și tu!
Next Eveniment online despre economia circulară organizat de CNTM și Centrul Național de Mediu
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply