5 cărți care au schimbat lumea


Încă de la inventarea scrisului, oamenii au simțit nevoia de a-și pune sentimentele și gândurile pe hârtie, lucru care, printre secole, a cunoscut multe modificări, și totuși a rămas același, și poate fi văzut și astăzi. Printre miile de cărți de-a lungul istoriei și civilizațiilor, sunt unele care au lăsat o amprentă imposibil de șters, care a schimbat lumea.

„Anne Frank: jurnalul unei tinere fete”

Este o carte formată din fragmente dintr-un jurnal intim în limba neerlandeză ținut de fetița evreică Anne Frank în cei doi ani cât a stat ascunsă, împreună cu familia ei, în perioada ocupației naziste a Țărilor de Jos. 

Însemnările sunt realizate începând din 12 iunie 1942, înainte de mutarea familiei Frank în ascunzătoare, și se întind pe aproape tot parcursul recluziunii forțate (6 iulie 1942 – 4 august 1944). Cei opt locuitori ai Anexei Secrete (patru membri ai familiei Frank și alți patru cunoscuți evrei) au fost arestați în 4 august 1944, iar Anne Frank a murit de tifos în lagărul de concentrare Bergen-Belsen la începutul anului 1945.

Jurnalul a fost salvat de secretara Miep Gies, care l-a dat tatălui Annei, Otto Frank, singurul supraviețuitor cunoscut al familiei, imediat după încheierea războiului.

Sun Tzu „Arta războiului”

Lucrarea Arta războiului (titlu original The Art of War) a fost scrisă de către strategul militar chinez Sun Tzu acum 2500 de ani, în secolul 5 î.C. 

Cele 13 capitole ale lucrării tratează diverse aspecte ale războiului și metode pentru a îl câștiga, care au fost apreciate de milioane de oameni și se studiază chiar și acum.

John Hersey “Hiroshima”

Hersey adună în Hiroshima experiențele prin care au trecut câteva persoane care au reușit să supraviețuiască diavolescului atac atomic. 

Oameni simpli care s-au trezit aruncați în iad în doar câteva secunde rememorează pentru jurnalistul câștigător de Pulitzer momentele ireale de groază care i-au marcat pe viață. Un oraș a fost adus la stadiu de ruine, de istorie, de deșert în câteva zeci de secunde. Poveștile supraviețuitorilor sunt de-a dreptul șocante și parcă auzi infernul prin care au trecut pe măsură ce citești.

Charles Darwin “Originea speciilor”

Conform The Guardian, este una dintre cele mai importante zece cărți care au influențat lumea. De asemenea, după aprecierea criticului Martin Seymour-Smith, se situează în lista celor mai influente 100 cărți din istoria omenirii.

Baza materialului pentru cartea Originea speciilor a fost adunată în călătoria efectuată în jurul lumii pe vasul „Beagle” între 27 decembrie 1831, când corabia, încărcată până la refuz, a ridicat ancora din Golful Plymouth și 2 octombrie 1836, când s-a întors, după aproape 5 ani, din nou în Anglia.

După sosirea din expediția în jurul lumii, întreaga energie a lui Charles Darwin este concentrată asupra strângerii materialului necesar lămuririi problemei originii speciilor.

O primă schiță a teoriei evoluționiste este întocmită de Darwin încă din anul 1842. Această schiță nu a fost arătată niciunei alte persoane. De existența acesteia s-a aflat abia după 14 ani de la moartea lui Darwin.

George Orwell “1984”

Cartea ”1984” vorbeşte despre modul în care societatea este împărţită astfel încât elita şi clasa conducătoare formează doar 2% din populaţie. Clasa mijlocie formează doar 13% din populaţie, în timp ce 85% din populaţie este formată din clasa de jos.

Povestea se învârte în jurul vieţii lui Winston Smith începând din 1984, după ce lumea fusese martoră a unui război atomic. Viaţa lui în Airstrip One sau fostul Regat Unit, i-au permis să înveţe foarte multe despre trecut şi totodată să vadă cum guvernul ținea sub control vasta clasă de jos.

La un moment dat, Winston Smith decide să scrie în secret o serie de jurnale care să critice partidul și să declanșeze o revoluție, conștient fiind de pericolul la care se expune. În același timp el are o relație cu Julia, fostă rebelă, relație pe care se va strădui să o țină ascunsă.

Acesta a fost topul nostru de cărți care au schimbat lumea și pe care fiecare ar trebui să le citească în viața sa. Pentru mai multe articole, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Cristina Pascal

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Câteva curiozități despre oamenii stângaci
Next 14 cele mai bune filme din ultimii 25 de ani
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply