3 dintre cele mai interesante mituri antice


După cum bine știți mituire grecești au explicat totul, de la ritualuri religioase până la vreme și au dat sens lumii pe care oamenii o vedeau în jurul lor.

Mitologia greacă antică este un grup vast și fascinant de legende despre zei și zeițe, eroi și monștri și războinici care au fost o parte importantă a vieții de zi cu zi în lumea antică, iar dacă ești fascinat de subiect, uite câteva dintre cele mai interesante mituri.

Răpirea Persefonei

Potrivit mitologiei grecești, Persefona, zeița lumii de apoi, a vegetației și a fertilității era fiica lui Zeus și a Demetrei. A fost cunoscută și sub numele de Kore, care înseamnă „doamnă” și a crescut ca o tânără frumoasă care a atras atenția multor zei. Demetra era extrem de protectoare față de fiica ei și a ascuns-o de cei interesați, cel mai dedicat fiind Hades -zeul infernului. Miturile spun că acesta trăia în singurătate printre umbrele morților. Cu toate acestea, inima i s-a topit când a văzut-o pe Persefona și a fost captivat de tinerețea și frumusețea ei. Acesta ar fi întrebat-o pe Demetra pentru mâna fiicei sale dar a primit un refuz.

În cele din urmă a decis că o vrea alături de el indiferent de dorințele mamei așa că a răpit-o pe Persefona, ceea ce a dus la un conflict între zei.

Zeița a acceptat să stea în Infern, dar doar pentru șase luni, pe perioada rece a anului. Atunci când primăvara revine, Persefona se întoarce în Olimp și vegetația revine la viață. De aceea exista 2 anotimpuri reci ale anului.

Prometeu și focul

Prometeu a fost unul dintre primii titani și unul dintre fiii lui Iapet și al Clymenei. Zeus i-a dat o misiune: să creeze un om din apă și pământ. Prometeu și-a îndeplinit sarcina, dar, în timp ce lucra la creația sa, a început să-i îndrăgească pe oameni. Nu i-a păsat prea mult niciodată de zei și ierarhia lor și oricât de prietenos ar fi fost tratat de ei, se simțea mai confortabil în preajma muritorilor. Prometeu îi considera vrednici de putere, dar Zeus nu era de-acord așa că acesta a decis să fure focul și să-l ofere omenirii .

Acesta a aruncat zeițelor un măr de aur și cât toți erau distrași de cearta între acestea pentru fruct, Prometeu a reușit să fure focul din atelierul lui Hefaisos, cel ce producea toate armele în Olimp și printre altele zeu al focului. Ca pedeapsă, zeii l-au legat de o piatră din munții Caucazului pentru totdeauna, în timp ce un șoim călătorea în fiecare dimineață spre stâncă și îi mânca ficatul. De vreme ce era nemuritor, ficatul lui se regenera mereu. În cele din urmă, Hercule l-a eliberat din chinul său.

De aici se Ivește legenda Pandorei

Pandora a fost prima femeie de pe pământ, ce a fost creată de către zei,  semnificația numelui său fiind înzestrată cu toate darurile, mai exact de către zei.

  • Afrodita i-a dat Pandurii frumusețe;
  • Atena, înțelepciune;
  • Apollo, talentul muzical;
  • Hades, puterea convingeri și a manipulării.

Se spune că atunci când Prometeu a furat focul de pe Olimp și a fost eliberat de Hades, Zeus pentru a se răzbuna i-a spus lui Hefaisos, zeul care fabrica toate armele Olimpului să facă o cutie în care să pună toate relele precum: aroganța, suferința, cruzime, lăcomia, ura, gelozia, tristețea etc.

Zeus i-a oferit-o pe Pandora de soția lui Prometeu, iar această cutie i-a fost dată ei în dar. Prometeu refuzat toate cadourile, însă fratele său, Epimeteu, a fost cel care a luat-o de soție. Când aceasta a deschis cutia, toate relele au fost vărsate pe Pământ.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md

Autoare: Cozonac Sofia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Educație media pentru tinerii dintr-un liceu în nordul Moldovei
Next Competiție internațională de orienatre sportivă, organizată în Rîșcani.
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − three =