Cu toții îl cunoaștem pe Ion Luca Caragiale, figură marcantă a literaturii române. El este unul dintre cei mai studiați scriitori în cadrul lecțiilor de limbă și literatură română.
Nuvelele și piesele lui de teatru au apărut de mai multe ori în viața elevilor de gimnaziu sau liceu, reușind să aducă în sufletul fiecăruia cele mai variate sentimente. Totuși, influența pe care o au creațiile sale în lumea artei scrise nu poate fi negată sau evitată.
Viața acestei personalități nu a fost una dintre cele mai simple, fiind și ea plină de situații neobișnuite și unice. Care au fost acestea? Continuă și descoperă 3 curiozități despre Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg român.
O mică recapitulare
Ion Luca Caragiale a venit pe lume în anul 1852 în satul Haimanale, județul Prahova. A fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Opera lui cuprinde piese de teatru, nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii.
Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. Lucrările sale, în special comediile, sunt exemple excelente ale realismului critic românesc care se bazează pe analiza moravurilor umane.
Curiozități:
1. Nu a terminat liceul
Ironică situația, dar adevărată. Ion Luca Caragiale învață la gimnaziu și este chiar premiant, dar nu termină niciodată liceul. Fără voia tatălui el începe să studieze actoria în clasa unchiului său Costache, dar tatăl îl aduce urgent la Ploiești și devine copist la Tribunalul Prahova.
2.A fost acuzat de plagiat
Ion Luca Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat „Năpasta” după o piesă a scriitorului ungar Istvan Kemeny, intitulată „Nenorocul”. Acuzația a apărut în 1901 în două articole din Revista Literară semnate cu pseudonimul Caion.
Furios, Caragiale s-a adresat presei din București, a aflat numele real al autorului, l-a acționat in justiție și a câștigat fără probleme. Acesta a fost ajutat avocatul său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.
3.A fost directorul Teatrului Național
Genul dramatic a avut un rol de valoare în viața acestui scriitor. Ion Luca Caragiale reușește să treacă de la scrierea de piese la conducerea unui întreg teatru. Pentru o scurtă perioadă, între 1888 și 1889, el a fost directorul Teatrului Național din București, aflat pe atunci pe Calea Victoriei.
Deși stagiunea deschisă de el a avut success, Caragiale nu a obținut suficientă susținere din partea actorilor pentru a continua și a fost nevoit să se dezică de proaspăta meserie.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment