15 februarie – Ziua Internațională a jeleurilor


Pe 15 februarie, este sărbătorită Ziua jeleurilor, o ocazie de a ne răsfăţa cu aceste dulciuri colorate.

 Află cum au fost create şi care au fost primele arome!

Toată lumea le adoră, însă puțini știu din ce sunt făcute jeleurile. Unii le iubesc pentru forma lor, alții sunt atrași de textura elastică.

Jeleurile sunt un tip de bomboane realizate în special din gelatină sau pectină, viu colorate, în formă de con trunchiat şi acoperite cu zahăr granulat. Sunt consumate cel mai adesea în sezonul rece. Cele mai populare arome de jeleuri sunt cele de cireşe, struguri, portocale, lămâie sau condimente – cuişoare, scorţişoară, mentă sau anason.   

Cele mai populare arome de jeleuri sunt:

Cele de cireşe, struguri, portocale, lămâie sau condimente – cuişoare, scorţişoară, mentă sau anason.   Se crede că Percy Trusdale a inventat acest tip de bomboane, în anul 1801.  Iniţial, erau aromate şi colorate cu ajutorul unor mirodenii. Se obţinea portocaliu din cuişoare, roşu  din scorţişoară, verde din mentă verde, violet din anason, negru din lemn dulce.

Curiozități despre Jeleuri:

Cu 60 de ani înainte de jeleurile viermi, au aparut jeleurile ursulet (Gummy Bear).primul jeleu a fost creat de Hans Riegel, fondatorul Haribo. A fost numit așa datorită texturii de cauciuc. Gummi înseamnă cauciuc in romana.Jeleurile sunt poate singurul tip de bomboana, care a avut un show de televiziune. Jeleurile se numeau ‘ursuletii dansatori’.

  •   Jeleurile au o varietate de forme – păianjeni, hamburgeri, pizza, insecte, picioare și altele.
  • Ursuletii și viermii sunt cei mai cunoscuți. Cele mai multe jeleuri au culoarea roșie.

Dar din ce este făcută gelatina?

Deși există și varianta vegetală obținută dintr-o algă roșie, producătorii utilizează pe scară largă gelatina de origine animală deoarece are o textură și o consistență mai bună. Aceasta este o versiune procesată a unei proteine ​numite colagen, care se găsește la multe animale, inclusiv la oameni. Colagenul reprezintă aproape o treime din toate proteinele din corpul uman.

Cum să prepari jeleuri acasă:

Ai nevoie de

  • 6 pachete de gelatină
  • 1 cană apă rece
  • 1 cană şi jumătate apă fierbinte
  • 4 căni zahăr
  • ¼ lingură esenţă de lămâie, portocală, mentă etc
  • colorant alimentar

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous European BEST Engineering Competition. Află când se va desfășura etapa locală
Next Job // CJI angajează Manager Rețele Sociale și Inovații
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =