10 beneficii uimitoare ale consumului de ciocolată


beneficii ale ciocolatei

Există oare pe lumea asta cineva care să nu adore ciocolata? Însăși denumirea acesteia, în latină, dezvăluie esența acestei minuni, în doar două cuvinte: „hrana zeilor”. Dar de unde provine acest deliciu apreciat de o lume întreaga?

Ei, bine, ciocolata are ca ingredient principal semințele arborelui tropical Theobroma Cacao; care este originar în America Centrală și este cunoscut încă de pe vremea civilizație olmece. În timp, odată cu dezvoltarea științei, oamenii au început să aprecieze, pe lângă gustul încântător; și multitudinea de beneficii pe care le aduce ciocolata sănătății. Iată care sunt 10 dintre cele mai importante beneficii ale consumului regulat de ciocolată. 

Beneficiile ciocolatei pentru organism: 

1. Boabele de cacao sunt pline de vitamine importante, A, B1, B2, B3, C, E, şi minerale, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, de care corpul are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă. 

2. Ciocolata neagră creşte fluxul de sânge de la nivelul creierului şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive. 

3. Scade riscul de accident vascular cerebral. Conţinutul ridicat de cacao are proprietăţi anticoagulante, scăzând vâscozitatea sângelui.

4. Datorită abilităţii ciocolatei de a îmbunătăţi circulaţia sangvină la nivel cerebral, dar şi retinian, vederea poate fi îmbunătăţită sau poate întârzia degerescenţa retiniană. 

5. Are beneficii la nivelul aparatului cardiovascular, în ceea ce priveşte efectul său hipotensor şi antidislipidemic, de scădere a valorii colesterolului rău. Conţinutul ridicat de flavonoide din ciocolată ajută la dizolvarea substanţelor grase din sânge şi împiedică înfundarea arterelor. 

6. Antioxidanţii din ciocolată pot participa la combaterea şi distrugerea radicalilor liberi ce cresc considerabil riscul cancerigen. 

7. Ciocolata poate fi benefică pentru dinţi. Teobromina din ciocolata neagră, spre deosebire de alte dulciuri, poate participa la întărirea smalţului dentar, asta în condiţiile unei igiene dentare optime. 

8. De asemenea, poate avea beneficii pentru piele, deoarece conţinutul de flavonoide protejezează epiderma de razele ultraviolete. 

9. Ciocolata poate ameliora şi simptomele sindromului premenstrual. În această perioadă fiziologică a femeilor creşte pofta de dulce, în special de ciocolată, din cauza deficitului de magneziu. Ciocolata este o sursă excelentă de magneziu şi poate ameliora crampele menstruale. 

10. Ciocolata conţine o serie de compuşi responsabili pentru o stare de spirit pozitivă şi poate induce senzaţia de calm. Totodată, creşte producţia de endorfine în organism, ceea ce conferă organismului o stare de bine.

Varietatea produselor din ciocolată este foarte mare, dar putem să le grupăm în trei mari clase: ciocolata neagră, cu lapte şi albă.

● Ciocolata neagră trebuie să aibă în conţinut cel puţin 35% cacao în substanţă solidă şi cel puţin 20% unt de cacao. Se recomandă consumul de ciocolată cu un procent cât mai mare de cacao, care poate ajunge până la 80% şi chiar 85%. Ciocolata de calitate are un gust amărui şi aromat. Cu cât conţinutul în cacao este mai mare, cu atât creşte şi aportul de antioxidanți. 

● Ciocolata cu lapte conţine grăsimi din lapte, lapte praf sau lapte condensat, un conţinut minim de cacao în substanţă solidă de 20% şi 20% lapte, inclusiv grăsimi din lapte, şi conţine cel mai mare număr de calorii dintre toate tipurile de ciocolată. 

● Ciocolata albă nu conţine cacao, ci doar unt de cacao (minim 15 %) zahăr şi lapte (minim 3.5 %). 

Se recomandă consumul a 2-3 bucăţele de ciocolată, în prima parte a zilei, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita creşterea ponderală. 

Ciocolata, cel mai iubit aliment din lume, căruia îi rezistăm cu greu, poate fi un aliment sănătos, asta dacă e consumat regulat şi în cantităţi mici. 

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Starii Loredana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 5 curiozități uimitoare din domeniul lingvisticii
Next Nu știi ce profesie să alegi? Iată câteva recomandări care te vor ajuta să iei o decizie
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply