Nu știi ce profesie să alegi? Iată câteva recomandări care te vor ajuta să iei o decizie


Încă din copilărie, fiecare dintre noi visa la viitorul ideal pe care ar vrea să îl aibă, casa, familia, inclusiv profesia. Pe întreg parcursul vieții, visurile se schimbă. Iar când finalizăm școala, deja trebuie să-l fixăm și să îl transformăm în realitate. Dar cum poți la 18 ani să decizi ce vrei să faci toată viața? Adevărul e că nu poți niciodată să fii sigur până nu încerci. Iată de ce v-am adus niște recomandări care ar putea să vă ajute în luarea deciziei.

Consultă-te, dar acționează individual

Deseori persoanele apropiate, mai ales familia, își doresc să ne ajute. Însă fără să își dea seama înrăutățesc lucrurile sau ne încurcă mai tare. Mulți părinți încearcă să se realizeze prin intermediul copiilor, oferindu-le sfaturi și îndrumându-i spre visul pe care ei nu au reușit să îl transforme în realitate. Iar asta poate sta în calea îndeplinirii visului copilului.

Când trebuie să faci o alegere importantă în viața ta, ascultă părerea tuturor, apoi pleacă și i-a decizia conform părerii tale.

Evaluează-ți aptitudinile obiectiv

Câteodată, ne dorim mult un anumit lucru, sau o anumită specialitate, însă nu realizăm că nu avem lucrurile necesare pentru a o îndeplini cu succes. Așa că atunci când încercările noastre se termină cu fiasco, suntem dezamăgiți. Pentru a evita disperarea venită de la timpul și energia pierdută, trebuie să evaluăm bine abilitățile pe care le posedăm, viciile și virtuțile, și conform acestora să facem o decizie ce va coincide intereselor noastre.

Aici, în ajutor pot veni listele, anumite jocuri sau testele de aptitudini. Acestea sunt deseori date la școală, dar pot fi găsite și pe internet. Spre exemplu, noi am extras câteva pe care voi puteți să le consultați: http://tests.dreamfoundation.eu/

Urmărește detaliile în construirea carierei

Nu orice pasiune poate fi transformată într-o carieră profitabilă, mai ales dacă aveți anumite cerințe de la viață. Înainte de a alege să mergeți pe o anumită cale, trebuie să vă asigurați că în rol de profesie vă corespunde tuturor necesităților. 

Discutați cu oamenii care lucrează în sfera dată, verificați locul acesteia pe piața muncii, concretizați condițiile de muncă, posibilitatea de creștere în carieră și remunerarea financiară, pentru a nu fi nepregătiți în cazul când acestea nu corespund așteptărilor voastre.

Construiește calea până la atingerea scopului

Asigurați-vă că știți ce vă așteaptă. Aflați unde puteți studia domeniul dorit, ce subiecte o să studiați, unde puteți să vă angajați în timpul studiului, sau la scurt timp după, de la ce se va începe cariera voastră, cum puteți să o construiți și cum ea poate să continue.

Cu toate acestea, principalul argument într-o decizie ce îți afectează viața e să faci ceea ce îți spune inima. Nici un algoritm nu poate schimba asta. Însă, dacă pasiunea ta este convenabilă nu doar inimii, ci și vieții tale, atunci mult succes. Noi suntem siguri că o să reușești. 

Totuși, sper că celor care nu sunt atât de decisivi sfaturile acestea le-au fost folositoare, iar acum sunt cu un pas mai aproape în a ști cu siguranță ce își doresc și a merge spre acel vis.

Pentru mai multe articole și sfaturi utile, accesați paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 10 beneficii uimitoare ale consumului de ciocolată
Next Săptămâna dedicată lui Harry Potter la Centrul Municipal de Tineret
Cristina Vasciuc
About the author

Cristina Vasciuc

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + 10 =