Ziua Energeticianului sărbătorită la UTM printr-un Energy Hackathon


Concursul ingineresc Build your green energy organizat în cadrul hub-ului ingineresc FabLab Chișinău pentru studenții Universităţii Tehnice a Moldovei are drept scop descoperirea și promovarea într-un mediu competitiv a studenților erudiți și creativi, dar și crearea unor parteneriate eficiente cu liderii din domeniul energetic.

În competiție s-au înscris 22 participanți, repartizați în echipe, care au avut sarcina de a dezvolta conceptul unui arbore regenerabil, care să genereze energie electrică utilizând surse regenerabile; să permită stocarea energiei electrice; să fie iluminat pe timp de noapte, minim 3 ore; să includă tehnici de comunicare, inclusiv wi-fi; să fie realizat din componente uşor accesibile; să poată fi scalat la diferite dimensiuni și să aibă un aspect exterior plăcut.

 Sub egida mentorilor Iulian ROTARI, Lucian GRUȘAC, Octavian MANGOS (FEIE) și Alexandr MUNTEAN, Igor BARAN (FabLab), echipele au elaborat concepte originale, pe care le-au propus spre expertizarea specialiștilor în domeniu.

Echipa AC/DC (Florin TESLARI, Marcel ROTARU, Valentin BÂNZARU, Corneliu RĂILEANU, Vladislav ENACHI) a prezentat Conceptul unui arbore regenerabil având aspectul de floarea-soarelui. Pe suprafața petalelor se află 174 celule fotoelectrice cu capacitatea de 6W fiecare. La extremitatea tulpinii principale este amplasată o turbină eoliană pentru a capta energia vântului. Instalația are capacitatea de a produce zilnic volumul necesar de energie pentru a ilumina minim 4 ore pe timp de noapte și să alimenteze cu energie electrică un router wi-fi 24 din 24. Pe timp de vară, energia acumulată în exces va fi exportată în rețeaua electrică a facultății sau orașului.

Echipa X-ENERGY (Daniel RUSU, Ian ZABRODNÎI, Grigore GUȚU, Marcu MARDARE) și-a propus să creeze un nou concept al imaginii facultății. Arborele conceput în acest scop reprezintă un loc de respiro pentru studenți în timpul pauzelor, iar pe timp de seară creează o atmosferă plăcută pentru plimbări. Toate componentele electronice de putere se vor află într-o boxă amplasată lângă arbore.

Echipa MAKERS GONNA MAKE (Iulian LUNGU, Cristian CEBOTARI, Sergiu DONCILA, Neonil ROȘCA, Mariana COȘCODAN) a elaborat un arbore solar dotat cu panouri fotovoltaice cu 2 axe de libertate, acestea generând energie doar când soarele este deasupra lor, rotindu-se după soare cu ajutorul unor senzori ce sesizează sorele și a motoarelor care rotesc copacul către soare. Stația eoliană anexată permite generarea de curent electric atunci când condițiile meteo nu permit utilizarea copacului solar, Copacul Solar și Stația Eoliană fiind interconectate printr-un modul basement.

Echipa LIDER (Ion STOLERU, Dan BURIAN, Eugeniu GRĂDINARU, Loredana FLOREA) a elaborat un prototip în formă de arbore, capabil să furnizeze energie electrică pe timp de noapte (minim 3 ore), transformată din lumina solară, pentru a alimenta o rețea de iluminare, un router wifi și câteva porturi usb pentru încărcarea unor dispozitive electronice, cum ar fi smartphone sau powerbank.

Ieri, 22 decembrie 2021, de Ziua Energeticianului, echipele și-au prezentat conceptele în fața juriului, consemnând astfel, într-un mare fel, prin ingeniozitatea proiectelor elaborate, sărbătoarea profesională. Proiectele prezentate au fost apreciate de un juriu competent, constituit din conf. univ., dr. Victor GROPA – decanul Facultăţii Energetică şi Inginerie Electrică, Nicolae MAGDÎL – consultant superior la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Irina ORIOL – reprezentant al Asociaţiei TIC, Ion MOCANU – reprezentant al Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanţat de USAID, și Vitalie GLADÎŞ – reprezentant Fablab Chișinău.

Energy Hackathon este organizat în cadrul Centrului ingineresc FabLab Chișinău, în parteneriat cu Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Universitatea Tehnică a Moldovei, susținut de Tekwill și de Future Technologies Activity din Moldova, finanțat de USAID-Moldova și Embassy of Sweden din Chișinău.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CTMC organizează un Bal Mascat de Crăciun!
Next Peste 3,5 tone de produse, colectate în 7 zile în cadrul campaniei „Să fii Moș Crăciun e Simplu!”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =