Descoperă cariera muzicală a chitaristului Robert Fripp!


Youth.md îți propune astăzi să explorezi cariera muzicală a unei personalități pentru care chitara a devenit un instrument al celor mai pure expresii creative, chitaristul Robert Fripp. 

Muzica nu este doar simpla valoare a sunetului. Ea reprezintă o întreagă fuziune de elemente, în care un rol crucial îl are spiritul și caracterul uman. Cei care se dedică cu întreaga ființă procesului de a crea muzică devin embleme ale artei, conturând noi dimensiuni și concepții pentru ascultătorii din întreaga lume. 

King Crimson | Fox Theater | Oakland, CA | Grateful Web

Născut la 16 mai 1946, în Wimborne Minster, Regatul Unit, Robert Fripp este un muzician, compozitor și producător englez. Este cel mai cunoscut ca fiind chitaristul, dar și unicul membru constant al trupei King Crimson. Fripp a abordat o multitudine de stiluri muzicale și a fost clasat de către revista “Rolling Stone” pe locul 62 în topul “Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor” .

Chitara, o pasiune cu rădăcini din copilărie

În ziua Crăciunului din 1957, la vârstă de 11 ani, Robert a primit de la părinți primul său instrument muzical, o chitară „foarte ieftină”

King Crimson - 26 Sept, 2014 Chicago Vic Theater - Progressive Rock Music Forum - Page 1

„Imediat am știut că această chitară va fi viața mea”

Relatează chitaristul despre momentul în care a văzut cadoul. După 3 luni în care a cântat și experimentat pe cont propriu, Robert frecventa deja lecții de chitară și teorie muzicală. Stângaci din naștere, a ales să cânte la chitară cu mâna dreaptă. Când a început, era incapabil să perceapă diferențele de ton și nu avea simț ritmic. Aceste slăbiciuni l-au determinat să declare în viitor că: 

„Muzica dorește atât de mult să fie auzită, încât apelează uneori la personaje neverosimile pentru a-i da voce.”

Fripp a luat lecții cu profesorii Kathleen Gartell și Don Strike, care l-au ajutat să obțină abilități avansate. La vârsta de 11 ani cânta rock, trecând la jazz tradițional la 13 ani și la jazz modern la 15 ani. Tânărul Robert s-a dedicat, în special, exercițiilor de mărire a vitezei la chitară. Unii dintre colegii săi povesteau că el învăța să interpreteze piesele într-un ritm mult mai rapid decât cel destinat inițial. 

Primele încercări muzicale

Primul grup muzical a lui Fripp a fost o trupă de rock numită The Ravens. A fost formată în 1961, la vârsta de 15 ani, cu colegii de școală Graham Wale, Gordon Haskell și Tino Licinio. În 1962, The Ravens s-a despărțit, iar Fripp  s-a concentrat pe studiile sale școlare. În această perioadă Robert s-a alăturat firmei tatălui său ca negociator junior, planificând să studieze la universitate managementul imobiliar. În 1964, la 17 ani, Fripp a luat decizia neașteptată de a deveni muzician profesionist.

Pentru o vreme, el a cântat cu o formație de jazz numită The Douglas Ward Trio. Curând, a format o trupă de rock and roll numită The League of Gentlemen. A părăsit-o în 1965 pentru a studia la colegiu economia, istoria economică și istoria politică.

În căutarea dezvoltării unei cariere muzicale mai creative, Robert a răspuns unui anunț plasat de frații Bournemouth, Peter Giles și Michael Giles. Cei doi sperau să recruteze un organist care putea cânta cu vocea. În ciuda faptului că nu îndeplinea nici una dintre cele 2 condiții, Fripp a audiat cu succes pentru frați. Trio-ul s-a mutat ulterior la Londra sub numele Giles, Giles & Fripp

Giles, Giles and Fripp | King crimson, Music is life, Musician

Deși nu a avut succes în interpretările live, trupa a câștigat puțină atenție după lansarea a două single-uri, precum și a unui album. În ciuda recrutării a alți doi membri, Fripp s-a simțit depășit de abordarea pop excentrică promovată de Peter Giles. Formația s-a destrămat în 1968.

King Crimson

Robert Fripp nu a încetat să-și continue evoluția sa ca inovator al muzicii. Fripp împreună cu Ian McDonald, Greg Lake, Peter Sinfield și Michael Giles a format la mijlocul anului 1968 prima componență pentru trupa King Crimson. Acest proiect muzical va fi un pilon fundamental în viitorul chitaristului.  

King Crimson: a guide to their best albums | Louder

Albumul de debut al lui King Crimson, In the Court of the Crimson King, a fost lansat la sfârșitul anului 1969 cu mare succes. Bazându-se pe idei de rock, jazz, muzică folclorică și muzică clasică europeană, este considerat albumul cu cea mai mare influență în istoria rock-ului progresiv.

Parcursul trupei King Crimson a fost unul tumultuos și plin de schimbări, în special în componența acesteia. Robert Fripp a fost singurul membru constant al trupei, asumându-și în același timp și rolul de lider. Generator principal de idei, Fripp a definit procesul de creație al trupei prin inițiativele sale compoziționale și conceptuale. Pentru propriile compoziții, King Crimson a înlăturat în mare măsură fundamentul muzicii rock, care era bazat pe blues, și l-a înlocuit cu influențe și caracteristici derivate de la compozitorii clasici.

Surviving a Weekend with the Wizard of Prog Rock | The New Yorker

Trupa a revoluționat scena muzicală internațională, reușind să demoleze barierele dintre diferite genuri muzicale. King Crimson a experimentat cu o varietate imensă de idei, implementând de fiecare dată inovații mai îndrăznețe decât cele din creațiile precedente. Discografia lor este alcătuită din albumele:  

 • In the Court of the Crimson King (1969)
 • In the Wake of Poseidon (1970)
 • Lizard (1970)
 • Islands (1971)
 • Larks’ Tongues in Aspic (1973)
 • Starless and Bible Black (1974)
 • Red (1974)
 • Discipline (1981)
 • Beat (1982)
 • Three of a Perfect Pair (1984)
 • THRAK (1995)
 • The Construkction of Light (2000)
 • The Power to Believe (2003) 

Poți asculta în continuare muzica trupei aici: https://m.youtube.com/user/DGMLiveHQ , sau poți explora creațiile solo ale chitaristului Robert Fripp aici: 

https://m.youtube.com/channel/UCQxX-MDtlFo3wAYdwwvk-YA .

Reporter Youth.md: Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // Organizația „Primăria Mea” caută creator sau creatoare de videouri grafice
Next Job la distanță // Administrator site Moodle
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *