Vocea tinerilor U-Reporteri a găsit soluții pentru problemele ce țin de buna funcționare a Centrelor de Tineret din Republica Moldova


În perioada 2017 -2020 , Ministerul Educației, Culturii și Cercetării implementează Programul Național de Dezvoltare al Centrelor de Tineret. Scopul acestui program este de a consolida capacitățile instituționale ale tuturor Centrelor de Tineret din Republica Moldova, pentru ca la sfârșit, acestea să poată oferi servicii prietenoase și calitative tinerilor, modernizate și adaptate la necesitățile tuturor.

În acest context, în perioada Aprilie- Mai 2018, platforma U-Report Moldova, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC); UNICEF și a Consiliului Național al Tineretului din Republica Moldova, a consultat opinia tinerilor referitor la dezvoltarea Centrelor de Tineret. Ulterior, Comitetul de Coordonare U-Report a hotărât informarea continuă a MECC privind rezultatele seriei de sondaje lansată prun intermediul platformei.

Seria a fost constituită din trei sondaje:

  1. rolul serviciilor prietenoase în dezvoltarea tinerilor;
  2. ce face un serviciu/ program pentru tineri să fie prietenos;
  3. scopul și organizarea Centrelor de Tineret.

Peste 700 de tineri au spus ce cunosc despre aceste instituții, dacă au astfel de centre în localitatea lor și cum cred că ar putea fi îmbunătățită experiența lor în cadrul activităților pe care le au în Centre.

Scopul primordial al acestei serii de sondaje a fost de a consolida cunoștințele tinerilor privind serviciile pe care le oferă aceste Centre, dar și să le consultăm opinia în privința amplasării, buna funcționare sau necesitățile minime legate de spațiu și echipamentul tehnic ce le va oferi siguranță și servicii utile în incinta acestor instituții.

Rezultatele sondajelor au fost incluse într-un raport consolidat care a fost prezentat și discutat în cadrul unei mese rotunde organizate la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde au participat membri ai Comitetului de Coordonare U-Report, reprezentanți ai organizațiilor de tineret din țară, reprezentanți UNFPA Moldova și UNICEF Moldova.

Participanții la ședință au discutat despre problemele sesizate de tineri prin intermediul platformei și au discutat posibilități de soluționare a acestora. Datorită u-reporterilor, s-a identificat o serie de necesități și s-a discutat posibilitatea modernizării centrelor nu doar în mediul urban, dar mai cu seamă în cel rural.

„Astăzi sistemul nu se axează pe tot numărul de necesități și servicii. Programul se bazează pe 2 nivele ale sistemului și 3 servicii: informare, formare și dezvoltare. Se dorește un rezultat pozitiv în dezvoltarea colectării, prelucrării și publicarea datelor despre centrele de tineret. Să ne asigurăm că avem resurse instituționale și umane pentru a asigura serviciile centrelor de tineret nu doar în mediul urban, ci și în cel rural. Vom crea și campanii de informare pentru ca tinerii să cunoască despre activitatea Centrelor de tineret. ”

Constantin Țurcanu – specialist principal, direcția educație și tineret din cadrul MECC

„Centrele de Tineret ar trebui să corespundă nevoilor tuturor tinerilor. Să nu uităm că există o diferență de necesități și interese dintre tinerii de 14 -16 ani, 16 – 22 și cei de 22-35 de ani. ” A menționat Valeriu Drăgălin, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Republica Moldova.

În acest context, Olga Gordila-Bobeico Ofițer de proiect, Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), a susținut faptul că până la sfârșitul acestui program de Dezvoltare al Centrelor, vor fi identificați și instruiți specialiști care vor putea răspunde necesităților tuturor tinerilor beneficiari.

„UNICEF va susține în continuare participarea tinerilor, inclusiv prin U-Report, pentru a informa programele și serviciile să fie bazate pe necesitățile lor!” a spus Alex Petrov, Youth and Adolescent Development Officer, UNICEF Moldova.

Raportul prezentat în cadrul mesei rotunde, cuprinde o serie de nevoi identificate, printre care:

  1. Nevoia ca în aceste centre să activeze atât profesioniști instruiți în acest domeniu, cât și tineri. Acest lucru ar moderniza instituțiile, dar și modul în care se lucrează cu adolescenții.
  2. Pentru fete este o prioritate ca Centrele de Tineret să fie amplasate într-un loc sigur, care să le permită să se deplaseze cu încredere și să participe la activități.
  3. 54% de procente din tineri consideră că nu se pot dezvolta în localitatea lor din cauza lipsei de experiență pe care o resimt, iar 28% din tinerii care au participat la sondaje nu cunosc dacă în localitatea lor există un Centru de Tineret.

În acest context, participanții la ședință au fost informați despre care sunt necesitățile stringente și măsurile care trebuie luate pentru ca tinerii să devină mai activi social și să facă parte din Centre.

Până în anul 2020, Programul de dezvoltare al Centrelor de tineret, va răspunde obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sectorului de tineret și anume:

  1. sporirea nivelului de activism civic al tinerilor, inclusiv în rândul tinerilor cu oportunități reduse;
  2. diversificarea metodelor de acces la informație al tinerilor;
  3. dezvoltarea serviciilor outreach;
  4. intensificarea măsurilor de promovare a modului de viață sănătos în rândul tinerilor;
  5. extinderea serviciilor de educație non formală.

Despre U-Report: U-Report este un instrument de monitorizare socială în timp real, bazat pe mesaje simple prin intermediul canalelor social media (Facebook, Twitter, Viber), destinate consolidării dezvoltării comunitare, implicării cetățenilor și schimbării pozitive. Fiind simplu în utilizare, anonim 100% și cu un grad de angajament pentru soluționarea problemelor tinerilor, se creează mediul perfect de sporire a participării tinerilor pentru a provoca o schimbare în societate.

Platforma a fost lansată pe data de 10 Decembrie 2017, iar la momentul actual numără 2145 de membri.
Platforma U-Report este utilizată în 40 de țări și are peste patru milioane de utilizatori. Circa 35 la sută din U-Reporteri sunt adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, iar alte 34 la sută – tineri de 20-24 de ani.

Despre UNICEF: UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, accesați: www.unicef.md

Despre CNTM: CNTM este organizaţia care întruneşte interesele tinerilor din Moldova şi serveşte drept platformă naţională unică a sectorului asociativ de tineret. CNTM are misiunea de a promova interesele tinerilor din Moldova, de a contribui la dezvoltarea structurilor asociative de tineret prin desfăşurarea programelor şi activităţilor de instruire, informare, lobby şi consultare. Pentru mai multe detalii, accesați www.cntm.md

Pentru a consulta sondajele, accesați:

http://moldova.ureport.in/poll/663/
http://moldova.ureport.in/poll/662/
http://moldova.ureport.in/poll/609/

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Training// Time Management: Învață cum să-ți gestionezi corect timpul și să fii de 10 ori mai eficient
Next Fii parte a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Dezvoltării Societății Civile 2018-2020
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + seven =