În perioada 21-26 martie 2022, a avut loc prima vizită de studiu din cadrul proiectului Erasmus+ CONNECT – ,,Connecting universities-industry through smart entrepreneurial cooperation and competitive intelligence of students in Moldova, Georgia and Armenia” („Conectarea dintre universități și industrie prin cooperare antreprenorială inteligentă și inteligența competitivă a studenților din Moldova, Georgia și Armenia”, codul proiectului: 617393-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-JP).
În vederea elaborării și predării cursului de formare a competențelor de comunicare „Leadership and Art skills” în cadrul Proiectului CONNECT, a fost realizată vizita de studiu la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC). Astfel, în perioada 21-26 martie 2022, personalul academic Ala OBERȘT, dr. conf. univ. și CUCOȘ Stela prodecan, lect. univ. din cadrul Facultății Inginerie Economică și Business a participat la prima activitate de formare.
UNATC este universitatea care se specializează în domeniul teatrului și filmului și are în componența sa două facultăți: de Teatru şi de Film. De asemenea, în cadrul UNATC funcționează Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CineTIC).
Conform agendei prestabilite, participanții au fost implicați în activități practice de formare și dezvoltare a aptitudinilor de comunicare, necesare pentru pregătirea viitorilor antreprenori. Schimbul de opinii și experiențe ale interlocutorilor din cele 15 universități și asociații de accelerare și dezvoltare a afacerilor, dintre care 5 universități din Moldova, condimentate cu recomandările experților au generat rezultate importante în ceea ce privește postura corectă, zona comunicativă, autocontrolul emoțiilor, limbajul corpului, comunicarea empatică.
Organizatorii au inclus în agenda și vizite la:
- Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative (CineTIC) ca entitatea de cercetare în domeniul interacțiunii digitale și al neuroștiinţei aplicate în arte performative și film.
- Centrul de teatrul educațional Replika care produce și găzduiește evenimente culturale de interes pentru categorii sociale vulnerabile, asigurând accesul gratuit.
- Avanpost Studio un complex de studiouri de montaj imagine și sunet, amenajat după model occidental și reprezintă o ”umbrelă” pentru mai multe companii și liber-profesioniști din industria cinematografică și muzicală.
Întâlnirile și discuțiile cu aceste organizații au generat înțelegerea specificului și subtilităților artei teatrale și industriei de producției de filme complementate cu tehnologii digitale performante.
În rezultatul vizitei s-a reușit realizarea obiectivelor de bază precum: dezvoltarea exprimării verbale și nonverbale în public, îmbunătățirea gestionării emoțiilor și reducerea fricii de expunere, acestea fiind înlocuite de libertatea de transmitere a mesajelor în public. Totodată, s-au consolidat abilitățile de interacțiune într-un grup de persoane prin intermediul acțiunilor de sincronizare a percepțiilor interlocutorilor implicați în activitatea comunicativă. Toate aceste abilități fiind utile pentru activitatea unui antreprenor, în condițiile în care acesta trebuie să conștientizeze că îi revine multiple roluri: manager, analist, contabil, marketolog, merchandiser, psiholog, prieten, coleg, mediator etc.
Schimbul de experiență și preluarea bunelor practici ale partenerilor de proiect privind activitatea comunicativă vor favoriza realizarea obiectivelor proiectului CONNECT.
Proiectul Connect vizează consolidarea relațiilor universitate-industrie bazată pe abordarea antreprenorială inteligentă (multidimensională) în instituțiile de învățământ superior din țările parteneriatului estic (EaPC) și consolidarea inteligenței competitive (comportamente, abilități, mentalități) a studenților și absolvenților și a capacității acestora de a crea locuri de muncă.
Proiectul Connect este implementat cu suportul UE prin intermediul programului Erasmus+.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe http://connecterasmus.com
No Comment