Upcelerator Founder Story: Automatizarea procesului de recrutare cu Matchminds.club – startup dezvoltat în cadrul acceleratorului


Află cum Inga Trubca, co-fondatoarea Matchmind.club, a dezvoltat împreună cu echipa startup-ul în cadrul programului Upcelerator by Dreamups, ediția Orange Digital Center. 

Matchminds.club are ca scop să își extindă prezența pe piața globală, utilizând inteligența artificială pentru a eficientiza procesul de recrutare. Prin introducerea AI-ului și algoritmelor de matching în sfera de HR, Matchminds.club alege candidații potriviți cererii companiilor. Am discutat cu Inga pentru a descoperi mai multe despre misiunea startup-ului și experiența ei în program.

Spune-ne puțin despre tine. Care este experiența și background-ul tău profesional? Cum ți-ai dat seama că vrei să-ți construiești propria afacere?
Experiența mea profesională de 15 ani în HR & Legal, din cadrul autorităților de stat si comporatiilor, mi-a oferit cunoștințele necesare despre diferite provocări cu care se confruntă companiile în special în domeniul recrutării. Ambiția și dorința mea a fost de a crea un instrument util și inovator care să facă accesibilă recrutarea forței de muncă pentru  companiile din toate industriile, ba mai mult decât atât, acest instrument să fie accesibil din punct de vedere financiar și să nu consume mult timp.

Cum a apărut ideea startup-ului la care ați lucrat în Upcelerator?
Principiul din spatele platformei pe care am creat-o a fost acela de a oferi un mediu unde cererile și ofertele de muncă sunt aliniate pentru a genera asocierile potrivite. Conștientizarea faptului că o interacțiune sinergică ce are loc atunci când nevoile și obiectivele angajatorilor rezonează cu cele ale forței de muncă, duce la reducerea șomajului și stabilizarea forței de muncă.

De ce te-ai decis să înființezi un startup?
Sunt determinată de un puternic simț al motivației, dotat cu competențe și alimentat de ambiția de a crea, dezvolta și promova propriul proiect. Cred în puterea antreprenoriatului, nu doar pentru a crea soluții inovatoare, ci și pentru a avea un impact pozitiv asupra societății.

Ce problemă abordează Matchminds.club?
Matchminds.club a fost fondat cu scopul de a inova procesul de recrutare, abordând deficiențele legate de timp și resurse financiare. Metodele tradiționale de recrutare pot consuma adesea resurse semnificative de timp și bani, ceea ce duce la întârzieri în găsirea talentelor potrivite și pot influența negativ creșterea și succesul afacerii.

Care a fost experiența ta de interacțiune cu potențialii clienți  și ce ai învățat din comunicarea cu aceștia? 
Prin interacțiunea directă cu reprezentanții companiilor de la târgurile de cariere din România și Republica Moldova, am aflat că atât companiile, cât și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă doresc o soluție ușor de utilizat, cu costuri reduse și productivitate ridicată pentru a optimiza procesul de recrutare.

Care este cel mai valoros sfat primit de la mentorii Upcelerator?
Unul într-adevăr bun a fost că trebuie ne concentrăm pe segmentarea și orientarea către clienții de pe o anumită piață, după care sa extindem treptat afacerea, conștientizând diversitatea și specificul fiecărei pieței. Mentorul a accentuat importanța colectării feedback-ului de la clienți și necesitatea de a ne sincroniza evoluția produselor cu dorințele și nevoile pieței pentru a atinge succesul.

Cine este în echipa ta? Povestește-ne un pic despre ea.
În calitate de co-fondatoare suntem: myself, Inga Trubca, cu o experiență de mai bine de 15 ani în domeniul juridic și al resurselor umane și Stela Capbatut – cu o experiență de 20 de ani în finanțe și operațiuni. Pe partea de dezvoltare îi avem: Evghenii Larkin – CTO și dezvoltator frontend, și Egor Bagatca -dezvoltator backend. De asemenea, sunt colegele Anastasia și Andreea drept reprezentanții noștri pentru suport clienți.

Cu ce provocări te-ai confruntat în procesul de accelerare și dezvoltare a ideii de startup?
Pe parcursul participării în Upcelerator și a dezvoltării ideii noastre de startup, principala provocare cu care ne-am confruntat a fost jonglarea cu sarcinile stabilite și respectarea termenilor limită ai programului. Cu toate acestea, datorită sprijinului mentorilor, am perceput procesul valoros și realizabil, în ciuda complexității sale inițiale.

Care sunt principalele sarcini la care lucrați în acest moment?Îmbunătățirea platformei după primirea feedback-ului de la clienți și rezultatul auditului tehnic. La fel, lucrăm intens la dezvoltarea unei strategii de marketing puternice.

Care sunt planurile echipei pentru următoarele 6 luni? 
Mai întâi de toate, ne propunem să lucrăm la campaniile de marketing B2B și să revoluționăm brandingul startup-ului. Suntem în proces de colectare a feedback-ului de la potențiali consumatori, iar în continuare ne vom focusa pe vânzări și identificarea programelor de finanțare.

Atunci când vezi cum ideea de automatizare a unui proces devine funcțională, așa cum a realizat-o Matchminds.club, îți dai seama că inteligența artificială trece la fundamentul noilorstartup-uri. 

Upcelerator by Dreamups oferă posibilități remarcabile pentru antreprenorii și antreprenoarele care aspiră să construiască și dezvolte un startup tehnologic. Programul este conceput pentru a oferi sprijinul și resursele necesare fondatorilor pentru transformarea ideilor în afaceri de succes. Cu ajutorul mentorilor experimentați și acces la o rețea vastă de experți și investitori, participanții au șansa de a-și dezvolta abilitățile și valida ideile într-un mediu colaborativ și stimulant.

În toamna acestui an, va avea loc următoarea ediție a programului Upcelerator. Dacă crezi că ai și tu o idee de startup tech scalabil și dorești să-ți realizezi potențialul de fondator, te așteptăm în următoarea ediție Upcelerator. 

Pregătește-te să lansezi afacerea ta cu toate documentele în ordine: https://bit.ly/upcelerator2024

Upcelerator este un accelerator pentru startup-uri în faza incipientă, organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center Moldova, co-finanțat de Central European Initiative – CEI, susținut prin Proiectul Tehnologiilor Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sprijinit de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, dar și de comunitatea de investitori Mozaic.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Oportunitate pentru cadrele didactice // Înscrie-te la programul Fulbright
Next Premii Globale E-STEM. Înscrierile deschise acum!
Dreamups
About the author

Dreamups

No Comment

Leave a reply