Potrivit unei statistici date publicității de Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație, se estimează că una din 100 de adolescente (10-19 ani) suferă de anorexie nervoasă, însă 10 % din cazuri apar și la tineri adolescenți.
Anorexia ca tulburare şi efectele ei
Anorexia este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.
Persoanele care suferă de anorexie își limitează greutatea corpului prin abținerea voluntară îndelungată de la hrană și prin alte metode – ca de pildă abuzul de purgative, clisme și diuretice, folosirea de substanțe anorexigene, și excesul de exerciții fizice.
Manifestările anorexiei nervoase:
- Pofta de mâncare nu este afectată, persoanei îi este foame, dar se înfometează;
- Ţinerea continua a dietelor pentru slăbit, chiar şi în condiţiile unei greutăţi suboptime;
- Prezenţa oboselii şi a asteniei;
- Obsesii legate de conţinutul caloric şi în grăsime al alimentelor;
- Status depresiv, letargie, iritabilitate;
- Izolare socială, etc.
Simptome:
- Refuzul de a menține greutatea corpului la nivelul sau deasupra greutății minime considerate normală pentru o anumită vârstă și înălțime.
- Teama intensă de a crește în greutate sau de a se îngrășa.
- Tulburare în modul de a percepe greutatea și forma corpului, influența exagerată a greutății și a formei corpului asupra auto-evaluării, sau negarea gradului sever de slăbire.
- Alte tulburări de alimentație.
Cum se intervine în cazul anorexiei:
Cura de creștere în greutate: Prima linie de tratament pentru anorexie se concentrează pe imediata creștere în greutate – mai ales în cazurile care necesită spitalizare. În cazuri deosebit de grave, se pot aplica ordine de spitalizări forțate acolo unde legislația o permite.
Psihoterapia individuală: Un studiu de revistă clinică a sugerat că psihoterapia este o formă efectivă, care poate duce la restaurarea greutății, reapariția menstruației la paciente, și o ameliorare a funcției psihologice și sociale, în comparație cu eșantioane care au primit numai programe educaționale sau simplu suport.
Ce putem face pentru tânărul/tânăra cu anorexie?
Un studiu al National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders raportează că 5-10% dintre anorexici mor în zece ani de la declanşarea bolii; 18-20% dintre anorexici vor deceda după 20 de ani și numai 30–40% se vor însănătoși definitiv. Pentru că această tulburare este o reală problemă ce afectează iremediabil sănătatea tinerilor și tinerelor, se recomandă consultarea unui specialist imediat ce sunt suspiciuni că persoana refuză intenționat mâncarea și pierde vizibil în greutate, în detrimentul său. Consultarea medicului de familie, a unui nutriționist, psiholog și endocrinolog în unele cazuri, poate minimaliza efectele negative. Aveți grijă de sănătatea dvs și a celor dragi!
Articol realizat de Doina Erhan, membra Asociației Studenților PsyNation.
Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment