Training pentru jurnaliști// Violența în familie – senzațional versus echidistant

instruire jurnaliști, CJI, violența în familie

Foto simbol: thenationonlineng.net

Sunteți jurnalist și scrieți pe teme sociale în presa scrisă și online din Republica Moldova? Participați în perioada 12-13 iulie 2018 la Programul de instruire „Violența în familie – senzațional versus echidistant”, organizat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Instruirea îi va avea drept formatori pe cei mai buni specialiști din domeniu. Experții vor prezenta fenomenul violenței în familie dintr-o perspectivă diferită și nevalorificată până acum. În calitate de experți-formatori vor participa Alina Radu, directoarea săptămânalului Ziarul de Gardă, Lidia Gorceag, psiholog la Centrul pentru asistența și protecția victimelor violenței în familie și Arina Țurcan, avocată CDF.„În ultimii ani, violența în bază de gen a devenit un subiect intens mediatizat în presa din Republica Moldova. Știrile sau articolele care reflectă violența în familie sunt prezentate de multe ori respectând o singură regulă: senzaționalul, fără a se ține cont de context, date cu caracter personal sau confidențialitate.

Inevitabil, modul în care este reflectat subiectul violenței în familie și în bază de gen în sursele mass-media, influențează percepția societății asupra acestui fenomen și contribuie la creșterea sau diminuarea toleranței societății față de violența în familie. În acest sens, scopul instruirii este de a consolida deprinderile jurnaliștilor de a documenta corect și de a prezenta echidistant publicului cazurile de violență în familie și în bază de gen”, spun organizatorii.

Participanții vor învăța:

  • Ce este violența în familie și care sunt formele ei de manifestare?
  • Cum să reflecte subiectul echidistant cu respectarea identității și securității atât a victimei, cât și a agresorului?
  • Cum să protejeze confidențialitatea victimelor/agresorilor?
  • Care sunt limitele pe care nu trebuie să le depășească un jurnalist atunci când relatează despre cazurile de violență?
  • Care sunt sursele la care trebuie să apeleze?
  • Cum să contextualizeze cazurile de violență?
  • Ce etichetări să evite atunci când scrie despre cazurile de violență?
  • Ce detalii merită să fie incluse și care este plus valoarea acestora?
  • Cum poate fi implicată comunitatea în promovarea toleranței zero față de fenomenul violenței?

Programul de instruire este conceput a fi unul practic, în baza unor cazuri de violență identificate în prealabil.De asemenea, jurnaliștii vor primi acces la o serie de resurse, care îi vor ajuta să documenteze subiectele legate de violență în mod echidistant, cu respectarea normelor deontologice.

Când: 12-13 iulie 2018;
Unde:
Complexul Turistic Costești, s. Costești, r-n Ialoveni.

Jurnaliștii interesați de subiect se pot înscrie la programul de instruire până pe data de 2 iulie 2018, completând acest formular.

După finalizarea etapei de înscriere, organizatorii vor selecta participanții în funcție de numărul locurilor disponibile și de motivația manifestată.

Limba de comunicare: română.

Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la numărul de tel. 022 213 652 sau pe adresa comunicare@ijc.md. Persoana de contact: Mariana Tabuncic, coordonatoare de programe CJI.

Programul de instruire este organizat de Centrul de Drept al Femeilor în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Ambasadei Suediei în Republica Moldova și Fundației OAK.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB// Ministerul Economiei angajează un specialist în urbanism
Next Îți plac provocările? Devino coordonator în echipa „Hai Moldova”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply