Sondaj: Atitudinea tinerelor privind donarea de sânge


sondaj donarea de sânge

Sondaj de opinie: Cristina Chirsanov, studentă în domeniul psihologiei sociale la Universitatea Lyon 2, în Franța, a lansat un studiu despre donarea de sânge în rândul femeilor din Rep. Moldova, în cadrul tezei sale de masterat.

Dacă vrei să participi, accesează acest link. Nu îți va lua mai mult de 15 minute.

Despre ce este chestionarul?

„În cadrul studiilor mele în domeniul sănătății publice am lansat un studiu care vizează sa înțeleagă atitudinea femeilor din Republica Moldova (regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia incluse) în legătură cu donarea de sânge. Vreau să explorez care sunt principalele motive pentru care femeile donează sânge, dar care sunt și principalii factori care le împiedică să o facă, fie ei obiectivi (ex: probleme de sănătate) sau subiectivi (ex: norme sociale). Studiul explorează de asemenea principalele stereotipuri și informații false care circulă în societate la acest subiect.

Participarea este deschisă atât femeilor care au donat deja sânge, cât și celor care nu au făcut-o niciodată. Pentru a putea controla mai bine factorii care influențează atitudinea față de donare, am fost nevoită sa exclud femeile care trăiesc peste hotare”.

De ce acest subiect?

„Donarea de sânge este un subiect relativ puțin abordat în discuțiile informale în societatea noastră. Cât am locuit în Moldova nu am întâlnit pe nimeni de vârsta mea care să fi donat sânge, cu atât mai puțin o femeie. În cadrul familiei, de fiecare dată când cineva ne ruga să donăm sânge pentru vre-o intervenție chirurgicala, tatăl meu era cel care o făcea de fiecare dată.

Persoanele care au locuit peste hotare pot atesta că donarea de sânge și organe este un subiect care are parte de mult mai multă vizibilitate decât în Rep. Moldova la ora actuală, susținut de campanii eficiente de sensibilizare și colectare care reușesc să atragă o populație mai mare”.

Pertinența acestui studiu

„Donarea de sânge este un subiect de sănătate publică care vizează întreaga populație. Există discrepanțe importante de la o țară la alta în participarea femeilor în donarea de sânge, dar la nivel mondial bărbații donează, în medie, mai mult. În Rep. Moldova marea majoritate a sângelui colectat provine de la donatori voluntari, iar femeile reprezintă aproape jumătate din populația țării, de aceea e important să înțelegem cum am putea sensibiliza și recruta această populație.

Un flux regulat de donatori asigură o cantitate stabilă băncii de sânge și evită riscul de deficit. În contextul socio-cultural particular al Rep. Moldova este de asemenea esențial să înțelegem perspectiva femeilor din regiunile autonome ale țării. Donarea și transfuzia de sânge sunt atât un fenomen biomedical, cât și unul cultural, social și economic”.

Poți participa la sondaj, accesând acest link. Chestionarul poate fi completat și în limba rusă, la același link.

Acest studiu este realizat independent de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui al R.M. și anchetatorul nu îi este afiliat sub nici o formă. Cu toate acestea, dacă va fi manifestat suficient interes din partea populației pentru rezultatele cercetării, vom face o restituire publică pentru toate organismele de interes. Participarea la acest studiu nu este remunerată, dar veți contribui la producerea unei valori academice și sociale.

Articol realizat de către membrii Asociației Studenților PsyNation.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află care sunt cele mai surprinzătoare hobby-uri de pe mapamond
Next Вебинар: Экологичный Стиль Жизни
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + twenty =