Studiile recente au arătat că persoanele care știu și pot să își economisească venitul sunt în general mai fericite decât persoanele ce își pot îndeplini toate poftele. Sună banal, însă acest fapt ne demonstrează că trebuie totuși să lucrăm asupra dezvoltării unui sistem de coordonare a finanțelor personale. În acest articol veți găsi cele top 5 metode de gestionare a venitului personal.
Stabilește clar motivul economisirii
Economisirea și gestionarea finanțelor personale este de fapt o activitate ce necesită o atenție deosebită pe termen lung. Astfel, pentru a găsi acea motivație de a economisi trebuie să identifici motivul pentru care dorești să pui bani deoparte. Este destul de complicat să arunci banii în pușculiță, când știi că ai putea să ieși cu prietenii la shopping. Astfel încearcă să pui în aplicare tehnica S.M.A.R.T. (S – specific; M – măsurabil; A – abordabil/realizabil; R – relevant; T – încadrat în timp). Acestea sunt caracteristici considerate esențiale pentru a fi luate în calcul atunci cand ne stabilim un obiectiv care sa aibă șanse de reușită.
Folosește S.M.A.R.T. pentru a contura clar motivul (și obiectivul) economisirii iar lucrurile vor fi pentru tine cu un pas mai aproape de îndeplinire.
Ține standartul de viață sub nivelul pe care ți-l permiți de fapt
Un alt factor de care trebuie să ții cont este și faptul că odată ce ți-ai trasat clar obiectivele și te-ai determinat că în fiecare lună vei plasa un anumit procent din veniturile tale deoparte, atunci trebuie să te asiguri că chiar faci lucrul ăsta.
- În cazul în care nu reușești să economisești constant înseamnă că standardul actual de viață consumă 100% din veniturile tale. Desigur, în aceste cazuri sunt necesare schimbări. Trebuie să realizezi că cheltuielile tale lunare nu necesită cu adevărat întreaga suma de vint.
- Respectiv încearcă să elimini cheltuielile de care nu ai nevoie. Dacă nu reușești să te debarasezi de o activitate ce necesită cheltuieli, dar de care nu ai nevoie, atunci singura soluție este să îți crești veniturile. O sursă perfectă de informare în ceea ce ține de cum să devii mai bogat este cartea lui Robert Kiyosaki „Tată bogat, tată sărac”.
Metoda plicurilor
Cel mai probabil ai mai auzit de această metodă de ați coordona veniturile și cheltuielile, însă această listă nu ar fi fost posibilă fără ea. Așadar, ce este metoda plicului?
- Aceasta e o metodă prin care îți stabilești un buget lunar cu bani cash, introdus de Dave Ramsey. Tot ce ai nevoie pentru a pune în aplicare această tehnică este doar un pix, niște plicuri și bani. Știind suma totală de bani pe care o ai, o divizezi pe categorii, de exemplu: transport, mâncare, chirie, distracție, haine.
- În fiecare plic pui un anumit procent din cele 100 % din venitul tău total. Așa, de fiecare dată când încasezi o sumă de bani, o divizezi conform sistemului pe care l-ai determinat inițial. În așa mod, vei avea mereu posibilitatea să cheltui fără stres.
Elimină cheltuielile de care nu ai nevoie
Am menționat și mai sus că oricât de mult încercăm să afirmăm faptul că cheltuim bani doar pe lucruri care sunt absolut indispensabile vieții, oricum există o mică eroare care scade un procent considerabil din suma de bani pe care ai putea să o economisești.
Iată câteva sfaturi practice care au fost și sunt utilizate de cei ce își coordonează cu succes finanțele personale:
1. Renegociază abonamentul la telefon;
2. Bea cafeaua acasă sau la job (nu o cumpăra de pe drum);
3. Evită pe cât de mult posibil cumpărăturile de impuls;
4. Mergi la supermarket doar cu o listă de cumpărături bine întocmită de acasă (nu te abate de la ea în magazin, în ciuda tentațiilor);
5. Renunță la obiceiuri precum fumatul, cola sau raftul de dulciuri;
6. Înlocuiește mersul la sală cu sportul în aer liber;
7. Încearcă să reduci deplasările cu mașina.
Ia un curs de educație financiară sau de coordonare a finanțelor personale
Educația financiară este un must-have, însă din păcate aceasta nu apare în lista lecțiilor ce ne sunt predate în școală. În consecință, coordonarea veniturilor personale este o temă care e destul de greu de pus în practică de cei ce nu se pricep la mânuirea banilor.
- De aceea, o recomandare din partea specialiștilor este trecerea unui curs de educare finaciară. Cu puțină informare, începi să înțelegi lucrurile mult mai ușor, și apropo există cursuri gratis. Așadar, tot ce trebuie să investești este timpul și voința, iar în rezultat vei deveni un expert de invidiat în ceea ce ține de economisire.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Adelina Corolenco
No Comment