Top 5 cărți pentru o dezvoltare și o educație financiară durabilă


cărți de dezvoltare personală

În viața de zi cu zi ne întâlnim tot mai des cu situații în care trebuie să utilizăm corect și eficient resursele financiare de care dispunem. Prin acel domeniu care oferă informații de calitate celor ce doresc să-și gestioneze corect banii, ne referim la educație financiară.

Ce reprezintă conceptul de educație financiară?

Educația financiară este acel tip de educație care îți arată cum să câștigi mai mulți bani, cum să îi administrezi mai bine şi cum să-i cheltui eficient. Focalizată pe gestiunea corectă a finanțelor proprii, această educație ar trebui incubată de la o vârstă fragedă, alternative în acest sens fiind cursurile și manualele destinate celor mici, din care aceștia învață valoarea banilor și cum ar trebui să lucreze corect investițiile mici sau mari. 

În practică, educația financiară este o sumă de exerciții pe care le întreprindem atunci când decidem cum gestionăm bugetul curent, să luăm sau nu un credit online doar cu buletinul sau, de ce nu, să efectuăm o tranzacție de investiție pe termen lung

În acest sens, echipa Youth.md ți-a pregătit o listă de 5 cărți despre o dezvoltare financiară eficientă.

1. Secretele minții de milionar – T. Harv Eker

Dacă mașina ta e cea mai tare din parcare, ai putea să consideri că trebuie să te muți din cartier. Cum am ajuns la această concluzie? Ei bine, principiul nr. 7 din această carte spune că: “Oamenii bogați se învârt între oameni pozitivi și de succes. Oamenii săraci se învârt între oameni negativi și fără succes. Iar dacă mașina ta e cea mai tare, înseamnă că (cel mai probabil) ești cel mai de succes om din cartier. Și ar trebui să ai întotdeauna în jurul tău și alți oameni de succes.

Majoritatea cărților despre prosperitate prezintă fie chestiuni practice despre bani, fie chestiuni care țin de atitudinea noastră față de bani. „Secretele minții de milionar” este o carte de excepție care tratează banii din ambele perspective: practică și mentală. Cartea se bazează pe formula: Credințe->Gânduri->Sentimente->Acțiuni = Rezultate.

educație financiară

2. Tată bogat, tată sărac – Robert Kiyosaki

Imaginează-ți cum ar fi să te pensionezi la 47 de ani… Cum ar fi dacă ai câștiga o perspectivă economică unică, pe care școala nu ți-o prezintă, iar la 47 de ani ai putea sa îți păstrezi același nivel de trai ca atunci când lucrai. Sună bine, nu-i așa?

Robert T. Kiyosaki a reușit acest lucru pentru că „s-a trezit la timp”. Încă din adolescență, a observat perspectivele financiare diferite ale tatălui său și ale tatălui prietenului său cel mai bun. Tatăl lui era bogat în diplome și sărac în bancă. Tatăl prietenului său cel mai bun renunțase la școală în clasa a 8-a și a devenit un milionar prin forțele proprii. Cartea prezintă călătoria lui Kiyosaki în a deveni bogat.

educație financiară

3. Cadranul banilor – Robert Kiyosaki

Este extensia cărții „Tată bogat, tată sărac” și, de aceea, îți recomand să o citești prima dată pe cea de mai sus. “Cadranul Banilor” te va ajuta să înțelegi cum funcționează banii. Ideea centrală a cărții este că toți generăm un venit dintr-unul din cadranele:

A – Angajat

L – Liber profesionist

P – Proprietar de afacere

I – Investitor

Școala tradițională ghidează oamenii să negocieze timpul pentru bani în cadranele A si L. Însă, adevărata prosperitate vine din cadranele P si I. Și un alt adevăr pe care-l vei afla, dacă alegi să citești această carte, (și care doare) este că: O mașină nu este o investiție! Chiar dacă valorează 50.000 euro. Citește cartea și vei afla de ce.

educație financiară

4. De la idee la bani – Napoleon Hill

Dacă ar fi să alegi o singură carte din listă, aceasta este “the one”. Este transformatoare. Napoleon Hill a fost rugat de Andrew Carnegie să scrie o carte care să răspundă la întrebarea: Ce determină o persoană să aibă succesPrin urmare, autorul a făcut cercetări și interviuri timp de 20 de ani cu fiecare nume mare din acea vreme: Ford, Woolworth, Edison.

Bineînțeles, nu i-a uitat pe cei care au eșuat (pentru că avem nevoie să știm și ce nu funcționează, ca să nu repetăm aceleași greșeli). Cartea este rezultatul. Evidențiază faptul că succesul vine din a ști ce vrei și a avea o dorință arzătoare ca să obții acele lucruri. Știai că 99% din oameni nu au un scop în viață și de aceea sunt blocați în slujbe pe care nu le vor? Cartea te va convinge să iei decizia de a fi bogat. Îți va arăta pașii pe care să îi urmezi și pașii pe care să îi eviți.

5. Cel mai bogat om din Babilon – George Clason

Această carte este un bun început pentru cei presați de timp. Are aproximativ 150 de pagini și se citește repede. Conceptul cărții este: Cu cât bogăția unei persoane crește, cu atât acea persoană va cheltui mai mult. Prin urmare, dacă vrem mai mulți bani, e nevoie să ne disciplinăm acum și nu mai târziu. Studiile arată că cei mai mulți câștigători la loto sunt faliți în 3 ani din cauza lipsei de disciplină. Prin urmare, problema nu este lipsa banilor, ci cum sunt acești bani „folosiți”. Cartea are o abordare diferită, deoarece prezintă conceptele printr-o poveste care se desfășoară în vechiul Babilon. Te invit să o descoperi!

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să afli mai multe despre Educație financiară și alte teme interesante, te invit să dai like paginilor de Facebook, Instagram și join pe canalul de Telegram al platformei Youth.md!

Reporter Youth.md: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Metode prin care un student sau elev poate câștiga bani în timpul studiilor
Next Job pentru tineri // Generalist resurse umane în cadrul unei companii internaționale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply