Ești student în ultimul an la o specialitate TIC sau ai absolvit facultatea recent? Atunci ești candidatul perfect pentru a beneficia de o oportunitate unică – să-ți îmbunătățești abilitățile și să câștigi o experiență incomparabilă în cadrul „Digi Talents”!
Vorbim despre un program de mobilitate a forței de muncă între Slovacia și Republica Moldova, destinat pentru absolvenții TIC și pentru creșterea potențialului talentelor digitale. Proiectul va dura până în februarie 2024 și este menit să contribuie la realizarea obiectivelor de pe Agenda UE privind migrația, prin stabilirea unui program de mobilitate a forței de muncă, fiind implementat de către Agenția de Dezvoltare și Mobilitate (EMA) în cooperare cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Coaliția Digitală Slovacă.
Ce presupune programul?
„Digi Talents” este destinat tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani, care vor să-și dezvolte abilitățile profesionale în domeniul tehnologiilor informaționale și să obțină cunoștințe, dar și să beneficieze de un schimb experiență profesională și culturală, locuind, călătorind și muncind în Slovacia. În cadrul inițiativei, vor fi selectați 50 de tineri care vor fi angajați într-o companie slovacă timp de 12 luni sau vor participa la un stagiu de practică timp de 3 luni. În Slovacia, participanților li se va acorda suport pentru cazare, transport local, permis de ședere temporară, asistență gratuită, asigurare de sănătate, asigurare socială etc.
Care sunt etapele programului?
Proiectul prevede trei etape, prin care să ajute talentele din Moldova să-și consolideze abilitățile profesionale, să dobândească noi cunoștințe într-un mediu stimulativ în cadrul companiilor TIC din Slovacia și să își îmbunătățească perspectivele de carieră în angajare sau în afaceri.
- Incubatorul de instruire – Înainte de a pleca în Slovacia, participanții vor fi implicați, timp de 6 săptămâni, într-un program de formare profesională, care îi va pregăti să muncească în conformitate cu specificul și cerințele companiilor IT slovace.
- Formarea specializată – Cei 50 de tineri vor ajunge în Slovacia și vor începe perioada de stagiu sau de muncă în calitate de angajați. Totodată, timp de 8 săptămâni, vor continua să beneficieze de un program de pregătire intensivă, destinat să le îmbunătățească cunoștințele practice și abilitatea de cunoaștere a limbii engleze, dar și să îi învețe elementele de bază ale limbii slovace.
- Incubatorul de talente – După finalizarea stagiului în Slovacia, la întoarcere în Republica Moldova, fiecare participant la program va avea posibilitatea de a continua să-și îmbunătățească calificările pe parcursul a două luni, într-un Incubator de talente. Totodată, beneficiarii vor primi asistență pentru orientare profesională pe piața muncii din țară. Pe lângă oportunitățile de educație, schimb de experiență profesională și culturală și dezvoltare a abilităților IT, 5 participanți cu potențialul de a-și dezvolta propriul startup în Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 4.000 de euro fiecare, mentorat și ghidare de la specialiști experimentați în domeniul tehnologiilor informaționale, inclusiv sprijin și susținere pentru a participa la programul dedicat startupurilor, oferit în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.
Ești curios să afli mai multe despre programul „Digi Talents”? Seminarele de informare sunt locul potrivit pentru a obține toate răspunsurile!
Accesează www.digitalents.md, completează formularul și ÎNREGISTREAZĂ-TE la seminarul informativ online din data de 24 noiembrie!
Urmărește-ne pe pagina de Facebook Digi Talents, pentru a fi la curent cu toate noutățile programului, dar și cu oportunitățile de care poți beneficia pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale!
Proiectul „Talente digitale pentru Moldova – Slovacia pentru talente: programul de mobilitate a forței de muncă a absolvenților TIC între Slovacia și Moldova” este implementat de Agenția de Dezvoltare și Mobilitate (EMA), în cooperare cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Coaliția Digitală Slovacă. Proiectul este administrat de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicii de Migrație (ICMPD) și finanțat de Uniunea Europeană (UE) în cadrul inițiativei Facilitarea Parteneriatelor pentru Migrație (MPF).
Acest articol a fost realizat cu asistența financiară a Uniunii Europene, contractată de ICMPD în cadrul inițiativei Facilitarea Parteneriatelor pentru Migrație. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a Agenției de Dezvoltare și Mobilitate (EMA) și a Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și nu reflectă poziția UE și a ICMPD.
Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!
No Comment