[Sondaj] Află părerea elevilor despre lecturile din programul școlar


Fiind elevi, ne petrecem cel mai mult timp la orele de limbă și literatură română, astfel, chiar din clasele primare, copiii studiază amănunțit în cadrul lecțiilor diferite opere din literatura română, care, adesea, nu prea sunt pe placul, înțelesul sau nu corespund intereselor acestora. Pentru a afla opinia elevilor din Republica Moldova despre acest subiect, am făcut un sondaj anonim în care ei au spus despre operele pe care nu doresc să le studieze la școală, de ce și au dat câteva alternative acestora. 

Elevii s-au arătat destul de interesați să discute pe această temă. Printre operele pe care aceștia consideră că nu ar mai trebui să fie discutate la școală se numără: ,,Baltagul” de Mihail Sadoveanu, ,,Maitreyi” de Mircea Eliade, ,,Țiganiada” de Ion Budai Deleanu, ,,Mara” de Ioan Slavici, ,,Ion” de Liviu Rebreanu, ,,O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, ,,Enigma Otiliei” de George Călinescu etc.

Pachet Ioan Slavici - Mara si Moara cu noroc

Motivele pentru care elevii ar dori să nu le mai studieze sunt foarte diferite. Aceștia susțin că unele dintre aceste scrieri sunt dificile și au un lexic inaccesibil, altele promovează violența în familie și inegalitatea între genuri. La fel, copiii nu au ezitat să spună că nu se regăsesc în acele lucrări, și că o mulțime de teme și motive discutate în ele nu sunt actuale. Ca idei de autori pe care dânșii ar fi interesați să îi descopere sunt: Mihail Drumeș, Octavian Paler și desigur cei contemporani, despre care, din păcate, atât de puțin se vorbește.

La sfârșit, școlarii au menționat câteva opere care chiar le-au îndrăgit citindu-le pentru școală: ,,Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, ,,Oameni ai nimănui” de Dumitru Crudu, ,,Cel mai iubit dintre pământeni” de Mircea Eliade. Au spus că acestea le-au trezit sentimente și au fost în stare să le capteze ușor atenția, de aceasta cu mare drag le-au lecturat și au fost interesați să participe la orele în care se discuta despre ele.

Lectura este un proces foarte important în formarea fiecărui om, mai ales când aceasta este făcută cu plăcere! 

Cu siguranță, elevii vor citi mai mult și lecțiile vor fi mai interactive, dacă operele propuse vor fi interesante generației actuale, astfel și profesorii cu discipolii lor vor avea și o relație mai armonioasă.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Cojocaru Selinia

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Discoteca nostalgiei în parcul capitalei
Next Wave Week Moldova organizează Ceremonia de încheiere a programului
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =