Soluții IT pentru prevenirea traficului de ființe: Anti-Trafficking Hackathon în Chișinău


Anti-Trafficking Hackathon

Tinerii profesioniști de pe ambele maluri ale Nistrului sunt invitați să genereze soluții inovatoare pentru atenuarea unor probleme sociale sensibile. În contextul Zilei Europene de luptă împotriva Traficului de ființe umane  și în condițiile pandemiei, care a favorizat noi tendințe în domeniul traficului de ființe umane, „Generația NIKA” și „Yep!Moldova”, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova, organizează „Anti-Trafficking Hackathon”. Evenimentul își propune să ofere instrumente pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen și reprezintă o premieră la nivel regional. 

„Anti-Trafficking Hackathon” se va desfășura online, pe parcursul a 3 zile (6-8 noiembrie), participanții fiind implicați în crearea și dezvoltarea unor soluții tehnologizate viabile (software/hardware), care vor putea fi aplicate ulterior în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane. Astfel, până la încheierea evenimentului, soluția IT inovatoare trebuie să fie funcțională și pregătită pentru a putea fi utilizată.

În prima parte a evenimentului participanții se vor familiariza cu problematica fenomenului, structurată în două subiecte distincte:

  • traficul de ființe umane (cu formele sale predominante: în scop de exploatare sexuală și exploatare prin muncă);
  • exploatarea sexuală a copiilor, inclusiv online. 

Înscriere și participare la Anti-Trafficking Hackathon

La hackathon sunt invitați să participe specialiști din 4 domenii: tehnologii informaționale, design, antreprenoriat și combaterea traficului de ființe umane (psihologi specializați, juriști, asistenți sociali etc.). În timpul evenimentului  participanții vor forma echipe din 3-5 persoane, care își vor utiliza abilitățile complementare pentru a genera idei pro-active și a elabora soluții complexe. La hackathon se pot înscrie și echipe compuse din specialiști care reprezintă domenii relevante. Evenimentul este deschis pentru participanții de orice vârstă, organizatorii încurajând participarea tinerilor și tinerelor, care joacă un rol extrem de important în abordarea fenomenelor sociale.

Doritorii de a participa pot găsi mai multe informații despre eveniment aici, iar formularul de înregistrare poate fi accesat aici.

Beneficii pentru participanți: expertiză, mentorat și premii

Pentru a putea crea soluții relevante, adaptate situației din domeniu, participanții vor primi cele mai actuale informații din prima sursă: reprezentanți ai ONG-urilor și centrelor care asistă și protejează victimele, reprezentanți ai organelor de drept și ai autorităților publice specializate.

Evenimentul include și componenta de mentorat:

  • pe de o parte, experții din domeniu urmează să acorde consultanță juridică necesară dezvoltatorilor IT în procesul de identificare și creare a celor mai bune soluții tehnice pentru combaterea traficului de ființe umane; 
  • pe de altă parte, va fi abordată partea tehnologică și de business – experți din domeniul startup-urilor vor ghida echipele în procesul de elaborare a soluțiilor inovatoare și în dezvoltarea abilităților practice: structurarea prezentării, pregătirea pentru pitch, crearea modelului de business al ideii dezvoltate etc.

La finalul hackathon-ului, soluțiile create pentru combaterea traficului de ființe umane vor fi apreciate conform unui set prestabilit de criterii (aplicabilitate, inovație, scalabilitate, pitch, echipă), iar 3 echipe câștigătoare vor fi premiate.

Despre fenomenul traficului de ființe umane

Potrivit datelor din Raportul Național de realizare a politicii de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, pe parcursul anului trecut 341 de persoane din Moldova au fost victime al traficului de ființe umane, 109 dintre acestea fiind minore. Cea mai frecventă formă de trafic de ființe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă, urmată de exploatarea cu scop sexual. 

Comparativ cu anul 2018, în 2019 s-a atestat o descreștere cu 24% a victimelor adulte identificate și o creștere cu 45% a victimelor minore. Datele oficiale anterioare au arătat că protecția și asistența pentru victimele traficului de copii a rămas inadecvată, în pofida numărului mai mare de minori identificați. Evoluția fenomenului vine în condițiile în care Guvernul a limitat inspecțiile de muncă inopinate – principalul mecanism al statului pentru identificarea muncii copiilor și a permis autorităților să efectueze controale la fața locului, cu un preaviz prealabil de 10 zile, doar dacă recepționează reclamații în scris. 

În contextul COVID-19, au fost identificate tendințe noi ale fenomenului traficului de ființe umane, și anume: exploatarea prin muncă a persoanelor, care cad pradă anunțurilor ilegale de angajare peste hotare, plasate online, veridicitatea acestor informații nefiind confirmată de nicio instituție a statului. În același timp, s-a intensificat traficul de ființe umane în scop de exploatare sexuală prin recrutarea victimelor în mediul online. 

Despre Misiunea OSCE în Moldova

Misiunea OSCE în Moldova a fost înființată în 1993 pentru a facilita realizarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale și pe baza principiilor și angajamentelor OSCE. 

Eforturile Misiunii în domeniul drepturilor omului și privind consolidarea încrederii vizează avansarea procesului de reglementare și cuprind ambele maluri ale Nistrului. Misiunea dezvoltă potențialul avocaților, jurnaliștilor, societății civile și altor profesioniști de pe ambele maluri pentru a ajuta societatea să rezolve problemele privind drepturile omului. Totodată, aceasta promovează convergența normelor de pe ambele maluri ale Nistrului, ca parte a unui proces cuprinzător de reglementare transnistreană.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Zilele Filmului Românesc: a început a șasea ediție cu filme de Cannes, Veneţia şi Oscar!
Next Ai observat nereguli și abateri de la etica jurnalistică? Semnalează prin intermediul platformei T(V)E Privește!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply