„Shakespeare pentru Ana” – istoria de dragoste a deținuților. Află impresiile publicului


La data de 3 noiembrie 2021, în a 6-a zi a festivalului Be Free Fest, pe scena Teatrului Național Satiricus I. L. Caragiale, a fost prezentat spectacolul ,,Shakespeare pentru Ana”. Accesul la eveniment a fost gratuit, intrarea fiind posibilă în baza unei înregistrări prealabile.

La baza spectacolului-document au stat interviuri cu deţinuţii şi angajaţii din închisorile: Nr. 10 pentru minori – Goian, Nr. 7 pentru femei – Rusca şi Nr. 6 pentru bărbaţi – Soroca. Interviurile au fost realizate de Luminiţa Ţîcu, regizoarea spectacolului, şi Mihai Fusu, director de proiect, în perioada ianuarie-mai 2015. Actorii Olga Guţu-Cucu, Doriana Zubcu-Marginean, Diana Decuseară, Alexandru Pleşca şi Ghenadie Gâlcă s-au întâlnit cu deţinuţii o singură dată, în cadrul Zilei Uşilor Deschise.

Citește mai mult despre procesul de intervievare aici.

,,E despre dragoste, e despre lipsa de dragoste şi consecințele ei, e despre oameni, e despre noi…îmi doresc să-l jucăm măcar până când copiii mei vor atinge vârsta cuvenită ca să-i pot lăsa în sală. Ar fi o lecție bună și absolut necesară pe care eu, mama lor, vreau neapărat să le-o ofer.”

Diana Decuseară, artistă emerită

 În continuare, am întrebat câțiva spectatori care este părerea lor despre piesă:

– ,,A fost extrem de interesant! M-a captivat foarte mult și apreciez tema aleasă. Consider că este un subiect care într-adevăr trebuie abordat în societate. Deși până acum nu am fost persoana care să meargă frecvent la teatru, după vizionarea acestui spectacol sunt sigur că voi veni mai des.”

Adrian Guzun

– „Mi-ar fi greu să aleg doar un moment care mi-a plăcut cel mai mult, fiindcă am savurat întreg spectacolul! Cu toate acestea, mi s-a întipărit monologul personajului jucat de Diana Decuseară, în care povestea istoria unei deținute și cum a ajuns aceasta în închisoare. Mi s-a părut un moment tulburător, anume datorită mesajului pe care a vrut să-l transmită publicului.”

Daniela Gîrdea

– „În urma vizionării spectacolului am înțeles că obiectivul principal este să sensibilizeze publicul cu privire la viața oamenilor din închisori și că scopul întemnițării nu este să pedepsească prizonierii, ci să-i determine să devină o variantă mai bună a lor la eliberare.”

Constantin Munteanu

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, sub patronajul Ministerului Justiției, în parteneriat cu Direcția Instituțiilor Penitenciare.

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous EVENIMENT: Ce sunt de fapt masculinitatea și feminitatea?
Next Cum faci diferența între o știre adevărată și una falsă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply