În zilele de astăzi, lumea este din ce în ce mai interconectată și independentă, iar competența în alte limbi a devenit o necesitate și o abilitate vitală. De aceea, astăzi îţi propunem câteva tehnici pentru a deprinde o limbă mai uşor.
Multilingvismul îți oferă posibilitatea de a te înțelege și colabora cu lumea într-un mod rapid și eficient – fie în țara ta sau la mii de kilometri distanță. Iată de ce, datorită multitudinii de beneficii pe care ți le aduce o nouă limbă, îți propun și câteva „trucuri” care te vor ajuta să o înveți de unul singur.
Găsește un motiv
pentru a învăța limba, deoarece este greu să faci ceva în mod continuu fără un obiectiv clar în minte. Ai nevoie de ea pentru a vorbi cu oamenii? Pentru cariera ta? Pentru a exprima gânduri și idei? Pentru a-ți dezvolta comunicarea? Pentru studii? Pentru a te familiariza mai bine cu o cultură?
Adresează-ți întrebări asemănătoare și decide care îți este motivul, acesta fiind primul pas cu care trebuie să începi.
Folosește resurse audio-vizuale,
în special pentru a asocia cuvintele cu sensul lor în loc de traducere, dar și pentru a practica înțelegerea materialului ascultat și pentru a perfecționa accentul. Îți vin în ajutor cu câteva canale de YouTube care te vor ajuta să înveți engleza, germana, spaniola, franceza, japoneza etc.
Fă studierea plăcută
prin lucruri care îți plac sau îți aduc fericire, de exemplu citiul, vizionarea filmelor, muzica, vorbirea cu oamenii (sau comunicarea online). De asemenea, studiază aspectele culturale ale limbii pe care o iubești și dorești să o studiezi.
Nu te îngrijora de eșecuri
sau că nu îți reușește grozav de la început. Partea bună e să te concentrezi pe ceea ce înțelegi și poți face, ca ulterior să-ți completezi lacunele. Nu înceta să practici învățarea doar pentru că ceva nu înțelegi, puțină răbdare, concentrare și muncă, și rezultatele vor apărea la orizont.
Studierea unei limbi nu este o cursă și vei experimenta multe succese mici pe parcurs, care te vor motiva să înveți mai departe.
Creează o rutină,
transformând învățarea într-o parte din viața de zi cu zi. O astfel de deprindere va reduce procrastinarea și te va ajuta cu progres zilnic. Cu timpul vei ajunge să faci asta automat , ca un lucru esențial, beneficiind de un rezultat sistematic.
Utilizează Principiul Pareto
(cunoscut ca regula 80/20 sau legea celor puțini dar critici). Așadar 80% din ceea ce vei utiliza (în vorbire, scriere, gândire) provine de la 20% din ceea ce studiezi. Găsește acele 80% acordând atenție cuvintelor și frazelor pe care le folosești / dorești să le utilizezi cel mai mult atunci când comunici cu oamenii, scrii ceva în limba respectivă, astfel vei optimiza vocabularul utilizat și vei fi mai rapid înțeles.
Exersare, exersare, exersare cât mai multă și vei observa efectul. Just do it !
Lipsa de timp este doar o scuză pe care o folosim ani de zile pentru că nu vrem sau nu știm de unde să începem. Deci sper că acest articol te va ajuta să găsești timp pentru a învăța o nouă limbă fără a neglija alte obligații, dar și să primești fericire de la acest proces. Iar alte „trucuri” și oportunități te așteaptă pe pagina noastră Youth.md !
Reporter Youth.md: Vașciuc Cristina
No Comment