Sănătatea psiho-emoțională a tinerilor: provocări și soluții


sănătate

Sănătatea psiho-emoțională sau mintală este definită, conform OMS, drept bunăstarea care se manifestă în plan emoțional, psihic și social, mai exact este acea stare în care se stabilește un echilibru între individ și mediul său. Tinerii, datorită faptului că sunt în plin proces de transformare în toate aspectele vieții, se confruntă cu o serie de provocări și dificultăți care le pot influența sfera psiho-emoțională. Cum facem față provocărilor? Cum depășim dificultățile de ordin psiho-emoțional? Cum depistăm semnele de alarmă? Unde găsim suportul necesar? Haideți să discutăm împreună despre toate aceste întrebări care ne frământă!

Care sunt factorii ce ne influențează sănătatea mintală:

Sănătatea mintală este influențată de numeroși factori, cum ar fi: predispoziția genetică, experiențele din copilărie, contextul socioeconomic, afecțiunile medicale cronice sau abuzul de alcool sau droguri.

De ce tinerii trebuie să se îngrijească de sănătatea psiho-emoțională?

Sănătatea psiho-emoțională a tinerilor necesită o atenție sporită, pentru că beneficiile sunt evidente. O persoană sănătoasă mintal poate:

  • să se împlinească pe plan personal;
  • să stabilească ușor relații cu alte persoane;
  • să contribuie la viața comunității;
  • să fie productivă la locul de muncă;
  • să depășească tensiunile normale;
  • să treacă peste supărări și eșecuri.

Cele mai frecvente dificultăți de ordin psiho-emoțional cu care se confruntă tinerii

Tinerii, și nu doar ei, care au anumite probleme de sănătate și comportament se pot confrunta cu stresul, depresia, anxietatea, probleme de relație, durere, dependență, ADHD sau dificultăți de învățare, tulburări de dispoziție, sau alte probleme psihologice. 

Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintală la tineri fiind: depresia, anxietatea, tulburările de comportament alimentar.

Totodată, pandemia Covid-19 a avut un impact negativ asupra sănătății mintale a tinerilor. Conform datelor UNICEF, la nivel global, cel puțin 1 din 7 copii au fost afectați direct de restricțiile impuse, iar mai bine de 1,6 miliarde de copii au avut de suferit pierderi în procesul lor de instruire. Perturbarea rutinei zilnice, a procesului de instruire și de recreere, precum și temerile legate de veniturile și sănătatea familiilor, îi determină pe mulți tineri să simtă frică și îngrijorare pentru viitorul lor.

Trucuri care te pot ajuta să îți menții o stare psiho-emoțională satisfăcătoare:

  • Acceptarea propriilor emoții și trăiri;
  • Socializarea cu alte persoane;
  • Diversificarea activităților tale:
  • Practicarea exercițiilor fizice:

Cine te poate ajuta să faci față problemelor de ordin psiho-emoțional?

În cazul în care efortul tău personal nu este suficient pentru a face față problemelor din sfera psiho-emoțională, apelează fără ezitare la un specialist. În acest sens, te pot ajuta: consilieri, psihoterapeuți, psihologi, practicieni în asistența medicală sau medicii.

În Republica Moldova, tinerii care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional sau psihologic pot apela la specialiștii (psiholog, psihopedagog, psihiatru) de la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală sau la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Aceste centre medico-sociale activează în toate centrele raionale și municipiile din țară, iar serviciile sunt prestate confidențial și gratuit.

Este absolut firesc să te confrunți cu momente în care te simți depășit de situație, în care emoțiile îți scapă de sub control. E în limitele normalității să te confrunți cu neînțelegeri, tensiuni etc. 

Reține: În situații dificile nu ești singur! Sunt specialiști gata să îți ofere ajutorul. Nu e o rușine să apelezi la un psiholog! Sănătatea mintală și starea ta de bine contează!

Iar în context pandemic, nu uita de măsurile de protecție împotriva Covid-19 pentru a te simți protejat și în siguranță!

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Hackathon pentru femeile din Găgăuzia
Next Voluntariat online pentru Organizația Națiunilor Unite. Vezi condițiile
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply