Războaie culturale în vremuri de polarizare: program de prelegeri, ateliere și proiecții


Un program public ce explorează rolul artei și culturii în rezolvarea conflictelor sociale și politice.

În contextul vremurilor actuale de polarizare, Asociația Oberliht, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Zurich, organizează un program public de prelegeri, ateliere și proiecții de film, intitulat „Războaie Culturale în Vremuri de Polarizare”. Evenimentele vor avea loc în perioada 18-25 mai 2024 la Zpațiu, Chișinău, și vor aduce în discuție rolul artei și culturii în diverse conflicte sociale și politice din Europa de Est.

Programul evenimentelor:

  • Vineri, 24 mai 2024, ora 20:00: Proiecția filmului „Landscapes of Resistance” de Marta Popivoda [RS].
  • Sâmbătă, 25 mai 2024, ora 18:00: Atelier cu participarea reprezentanților inițiativelor culturale și civice locale.

Proiectul de cercetare „Arta contemporană, cultura populară și consolidarea păcii în Europa de Est” analizează arta contemporană și cultura populară ca sisteme interconectate, pentru a obține o perspectivă mai largă asupra rolului artei în rezolvarea conflictelor. Acest proiect este susținut de Fundația Națională Elvețiană de Știință și se bazează pe cooperări pe termen lung între Universitatea de Arte din Zurich, Fundația Artas și parteneri din Europa de Est.

Contribuitori:

  • Rada Leu [BG/CH]: Artist, muzician și performer, membră a trupei queer Acid Amazonians și a colectivului de teatru politic Neue Dringlichkeit.
  • Jörg Scheller [DE/CH]: Profesor de istoria artei la Universitatea de Arte din Zurich, autor și editorialist pentru diverse publicații internaționale.
  • Rana Yazaji [SY]: Cercetător și co-director al programului „Artă și cooperare internațională” la Universitatea de Arte din Zurich și co-director al artasfoundation.

Despre Organizatori: Asociația Oberliht promovează inițiative culturale în Republica Moldova și colaborează cu Universitatea de Arte din Zurich în cadrul proiectului de cercetare „Arta contemporană, cultura populară și consolidarea păcii în Europa de Est”. Programul este susținut de Fundația Națională Elvețiană de Știință și găzduit de Zpațiu și Queer Cafe.

Pentru mai multe informații și programul detaliat, vizitați zpatiu.wordpress.com.

Această inițiativă subliniază importanța artei și culturii în promovarea păcii și înțelegerii într-o lume din ce în ce mai polarizată. Participați la aceste evenimente pentru a explora cum arta poate contribui la rezolvarea conflictelor și la construirea unor societăți mai incluzive și mai pașnice.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Echipa Marmoris din Chișinău triumfă la Copenhagen Democracy Summit 2024
Next Sport PRAXIS: curs în utilizarea sportului ca și instrument de învățare, în Belgia
Maria Brinca
About the author

Maria Brinca

No Comment

Leave a reply