Ești interesat(ă) de un mod de viaţă eco-friendly? Ai auzit de Eco-Fashion Photography? Îți dorești să fii model(ă) la un asemenea proiect fotografic? Te invităm să citești acest interviu pentru a afla mai mult detalii de la autorii proiectului EcoGenesis.
Asociația WiSDOM planifică realizarea unui proiect fotografic ambiţios, care va fi implementat în perioada iunie-august 2020 de către Alina Andreev și Kevin Mantey, voluntari ai Asociației WiSDOM, cu suportul voluntarilor TohaTeen Hub.
Alina și Kevin, pasionați de fotografia fashion, își doresc să realizeze un sinergism dintre rafinamentul fotografiei fashion și ignoranța față de problema deșeurilor. Conceptul, cunoscut sub numele de EcoFashion Photography, deja vehiculat în țară și peste hotare, vine să sensibilizeze populația despre impactul deșeurilor asupra vieții noastre și să promoveze o atitudine civică corectă față de această problemă.
Am vorbit cu ei și i-am întrebat despre experiența și planurile lor vis a vis de acest proiect fotografic.
– Povestiți-ne câte ceva despre voi, despre experiența voastră de fotografi. Știm că sunteți relativi „tineri” în domeniu.
Kevin: Da, cred că e un domeniu în care ne-am dori să fim ”bătrîni” (zâmbind).
Eu de fapt, la origine, sunt compozitor freelancer, mai exact compun muzică și particip în diverse proiecte de scriere a melodiilor pentru trailere. Mai sunt și influencer, promovez muzică, opere de artă ale multor pictori sau designeri. Iar acum sunt și fotograf, datorită Alinei (râzând).
Alina: Da, am început această carieră împreună, dar mi-am dorit dintotdeauna să fac acest lucru. Eu am absolvit facultatea de limbi străine la Timișoara, România, iar după o vară lucrată în SUA, mi-am luat un aparat foto bun, care a stat prăfuit un timp, pînă Kevin nu a venit cu inițiativa de a explora și experimenta.
– Interesant. Presupun că e o concurență sănătoasă între voi doi.
Kevin: Da, fiind de naționalități diferite, gîndim și privim lucrurile din alte perspective, dar totuși e și un avantaj fiindcă ai posibilitatea să te cizelezi, să te perfecționezi și să abordezi stiluri diferite în fotografie. Eu cumva tind spre abstract în fotografie, Alina e cea care mă echilibrează, ajutîndu-mă să înclin balanța spre natural.
Alina: Exact. Învățăm unul de la celalalt. Kevin mă ajută să fiu mai încrezătoare în forțele proprii și să nu-mi fie frică să testez.
– Alina, știu că ai deja un background în proiecte ce țin de promovarea unui mod de viață eco-friendly. Ai mai participat ca fotograf la asemenea proiecte?
Alina: Da, activez ca voluntar în Asociația WiSDOM de mai mulți ani. Am mai participat ca fotograf la cîteva proiecte, dar abordau alte direcții, un fel de orientare profesională. De exemplu am participat la un proiect, desfășurat în Germania, în cadrul programului de voluntariat European Voluntary Service, finanțat de UE. Proiectul se numea Kinderstadt, adică Orășelul copiilor, unde erau simulate joburile, iar copii aveau posiblitatea să experimenteze diferite profesii. A fost o provocare și o plăcere să fotodocumentez acest proiect.
În Arvidsjaur, Suedia, am mai participat, în calitate de fotograf, la un proiect asemănător, dar deja viza acordarea suportului pentru tinerii social-dezavantajați în identificarea job-urilor potrivite.
– Puteți să ne spuneți mai multe despre Proiectul fotografic EcoGenesis? Știm că e un proiect ambițios.
Alina: Ultimii ani, aflându-mă în Leipzig, Germania, nu mă pot implica foarte mult în activitatea asociației WiSDOM, de aceea acest proiect fotografic este o inițiativă potrivită pentru a compensa distanța. Ne dorim foarte mult să combinăm fotografia fashion și ideea de gestionare corectă a deșeurilor. Să arătăm prin fotografie care este problema, cum ne afectează și care este soluția. Sperăm foarte mult să ne reușească fiindcă este, cu adevărat, o provocare să transmiți un mesaj puternic printr-o imagine.
– De ce Ecogenesis?
Kevin: În primul rând, pentru că această denumire nu are graniţe lingvistice.
Alina: Exact, în plus, am vrut să fie în denumire elementul ECO, care să transmită clar tema proiectului fotografic – de promovare a unei viziuni ecologice. Mai este şi motivaţia artistică pe care ne-am dorit-o inserată în denumire, cuvântul geneză, având şi sensul de creaţie, debut al creaţiei, iar pentru noi acest proiect este un debut. De asemenea, termenul ecogeneză înseamnă un proces de formare a condițiilor ecologice, o schimbare. Și noi contăm pe faptul ca acest proiect fotografic să producă o schimbare la nivelul conștiinței ecologice.
– Când, mai exact, va fi implementat acest proiect fotografic?
Alina: Această activitate este planificată în 3 etape:
I etapă Iunie – iulie 2020 – organizarea unui casting şi selectarea modelelor;
II etapă August 2020 – sesiunile foto cu modelele selectate;
III etapă August – Octombrie 2020 – organizarea unor expoziţii foto. La această etapă, vom alege câteva evenimente publice, unde vom prezenta o expoziţie cu fotografiile realizate.
– Care sunt condițiile de participare la acest proiect?
Alina: Vom veni cu o informație ceva mai specifică pe la sfârșitul lunii mai, așa că, cei care ne citesc, fiți pe fir! Dar până atunci, putem menționa că nu avem careva standarde de frumusețe foarte rigide, vom selecta persoane expresive.
Kevin: Pentru noi e important, în primul rând, viziunea tinerilor participanți în acest proiect, să rezoneze cu ideea proiectului, să fie interesați de ecologie și de un mod de viață eco-friendly, fiindcă toate acestea, în final, se citesc pe chip.
– Care e categoria de vârstă a modelelor?
Alina: Pot participa persoane cuprinse între vârsta de 14-21 de ani, machiajul și outfit-ul fiind unul decent. Ulterior, când vom explica condițiile de participare vom anexa și un Acord parental, care trebuie să fie completat de un părinte/tutore dacă tinerii sunt sub vârsta de 18 ani.
– Spuneați într-un anumit context de parteneriatul cu TohaTeen Hub. În ce mod veți colabora?
Alina: Da, avem șansa să cunoaștem această echipă de voluntari cu viziuni și inițiative cu adevărat demne de laudă. Întrucât ședințele foto vor avea loc în com. Tohatin, ei au venit cu inițiativa de a ne acorda asistență în organizarea casting-ului, selectarea locațiilor pentru ședințele foto și suportul tehnic și logistic în procesul de fotografiere.
– Foarte frumos! Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim succes în realizarea proiectului!
Expoziția foto reprezintă una din activitățile de conștientizare din cadrul Proiectului „Soluții cost eficiente și prietenoase climei de gestionare a deșeurilor organice”, care este realizat de Asociația WiSDOM, în parteneriat cu TohaTeen Hub, în cadrul programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru protecția mediului”, gestionat de AO EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în baza acordului semnat cu Agenția de Dezvoltare Internațională a Suediei.
Descoperă mai multe oportunități pentru tineri, alături de echipa youth.md!
No Comment