Scurt istoric: Cum a apărut telefonul mobil?


telefonul mobil

Este greu să ne imaginăm o lume fără telefonul mobil, mai ales acum când lucrurile din viața noastră sunt conectate într-un singur dispozitiv (prieteni, liste, ședințe, entertainment etc.).Cu siguranță va-ți întrebat vreodată cum a apărut telefonul,cine l-a inventat și cum arătau primele telefoane. Mai jos puteți afla mai multe despre apariția și evoluția telefonului mobil.


Alexander Graham Bell

A inventat telefonul în anul 1876,acesta era un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. El este cel care a brevetat telefonul, însă unele zvonuri spun că dispozitivul ar fi fost inventat cu ceva ani înainte, în 1861, de către Johann Philipp Reiss, un profesor de fizică și matematică,dar care nu a brevetat invenția.

Desigur că de la apariția primului telefon până la dispozitivul mobil,lucrurile au evoluat de-a lungul anilor. Acum vă propun să trecem împreună prin istoria evoluției telefonului mobil.

Martin Cooper

Este cel care a creat primul telefon mobil, un Motorola care cântărea 1.3 kg și avea o lungime de 23 cm. Acest eveniment are loc în anul 1973. Primul apel de pe un telefon mobil a fost facut pe data de 3 aprilie, 1973.

Înainte de acest telefon, putem spune că mai existau câteva forme „atipice” de dispozitive mobile, însă acestea se aflau în mașinile de poliție,în ambulanțe sau taxiuri (nu erau conectate la rețeaua de telefonie fixă și nici nu erau dotate cu numere pentru apelare).

În următorii ani telefonul mobil a putut fi vândut și la scara larga → pe 21 septembrie 1983, Motorola lansează primul telefon portabil – Motorola DynaTAC 8000X. Costul acestui model a fost de 3.995 de dolari.

Deja din 1984, tehnologia începe să prindă contur, oamenii să fie interesați de această descoperire, iar telefoanele încep să aibă dimensiuni din ce în ce mai mici.

După anii ’90

Apare a doua generație de telefoane, adică cea a cărei transmisie are loc în sistem digital. Începând de acum, dispozitivele create sunt și mai mici, devin ușor de purtat (greutatea standard este cuprinsă între 100 și 200 de grame), iar prețul începe să scadă.

Odată cu această generație se dezvoltă și mesajul text/ SMS, în anul 1993, în Finlanda.

În 1998

Are loc prima descărcare a unui ton de apel preferat. În 1999 se realizează prima plată comercială pentru utilități.
La sfârșitul secolului XX se poate accesa internetul prin i-Mode,iar în anul 2000 are loc transmiterea primei reclame promoționale.

A treia generație de telefoane este cea cu touchscreen

Viteza de transmisie, capacitatea rețelei sunt din ce în ce mai mari, iar serviciile oferite sunt foarte variate. La finalul anului 2007 existau aproximativ 200 de milioane de abonați ai rețelelor 3G.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tineri!

Reporter Youth.md: Doni Adela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs pentru identificarea logo-ului Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative
Next Reporteră Youth.md: Cum m-a format primul an de liceu
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + eight =