Program de granturi pentru ONG-urile locale din domeniul drepturilor omului


granturi pentru ong-urile locale

Program de granturi finanțat de Uniunea Europeană pentru abilitarea organizațiilor neguvernamentale la nivel local în eforturile de interacțiune cu potențiale victime ale discriminării, documentare a cazurilor de discriminare și de împuternicire a victimelor.

În perioada februarie 2020 – iulie 2022 Fundația Est-Europeană (FEE) şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în colaborare cu Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii implementează proiectul „Advocacy pentru o protecţie mai bună împotriva discriminării”. Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanțat de Suedia.

Proiectul are menirea să consolideze mecanismele anti-discriminare din Moldova prin implicarea societăţii civile.

Scopul și prioritățile programului de granturi

Programul are scopul de a abilita organizațiile neguvernamentale în eforturile de interacțiune cu potențiale victime în urma discriminării, de a documenta cazurile de discriminare și de a ajuta  victimele  discriminării să-și revendice drepturile.

Pentru a descărca fișierele cu referire la acest concurs accesați link-ul dat. 

Bugetul

Bugetul proiectului trebuie să fie stabilit în Euro. Bugetul va conține informații clare despre modul în care vor fi cheltuite fondurile şi o descifrare detaliată a cheltuielilor eligibile. Bugetul trebuie să fie realistic şi să prezinte costuri reale. Bugetul trebuie să corespundă activităților descrise în propunerea de proiect. 

Suma totală disponibilă programul de granturi mici este de 90,000.00 Euro.  Suma maximă a propunerilor de proiect nu va depăși 10,000.00 Euro.

Solicitanți eligibili

Sunt eligibile de a participa în cadrul acestui concurs de granturi organizaţiile neguvernamentale, locale, apolitice, nonprofit, legal constituite în Republica Moldova, care au mandat şi sunt active într-una din regiunile R. Moldova în promovarea democrației şi/sau drepturilor omului. Sunt încurajate parteneriatele dintre organizația solicitantă şi alte organizaţii neguvernamentale, precum şi alţi actori din societate interesaţi în promovarea principilor de nediscriminare. Solicitanții trebuie să fie direct responsabili de pregătirea și gestionarea proiectului, fără a acționa ca intermediar.

Criteriile de selecție a propunerilor

În cadrul procesului de evaluare se va ține cont de următoarele criterii cantitative și calitative:

  • Numărul preconizat de beneficiari ai proiectului; 
  • Numărul de cazuri documentate; 
  • Numărul de persoane care vor fi încurajate să depună plângeri către instanțe sau către Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității;
  • Originalitatea şi noutatea proiectului;
  • Capacitatea de a lucra cu persoane marginalizate şi sub-reprezentate;
  • Durabilitatea proiectului;
  • Relevanța obiectivelor şi activităților proiectului în raport cu obiectivele programului de granturi;
  • Capacitatea proiectului de a spori conștientizarea publică referitoare la problemele abordate; 
  • Experiența organizației în implementarea activităților de advocacy.

Durata proiectelor și utilizarea fondurilor

Durata maximă a  proiectului nu va depăși 12 luni. Resursele financiare primite în rezultatul semnării Contractului de grant trebuie să fie utilizate conform activităților și bugetelor proiectelor aprobate și nu pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor  instituționale/administrative  ale organizației ce nu țin nemijlocit de proiect. Granturile nu trebuie să fie folosite ca ajutor financiar pentru organizația beneficiară și personalul acesteia și/sau plata datoriilor.

Bugetul va fi elaborat și prezentat în Euro, respectând modelul anexat la prezentul Anunț și Termenii de referință ai Concursului.

Activitățile eligibile includ, dar nu se limitează la:

  • Activități de sensibilizare, inclusiv articole, pliante, dezbateri focusate pe promovarea dreptului la nediscriminare concentrate pe grupuri defavorizate: persoane cu dizabilități, romi și altor grupuri etnice, persoane în vârstă, femei, minorități religioase, LGBTI, persoane care trăiesc cu HIV, persoane de Originea africană și alte grupuri vulnerabile și / sau marginalizate;
  • Activități de instruire, ateliere, acțiuni publice care facilitează documentarea cazurilor de discriminare și depunerea plângerilor; 
  • Seminare şi alte tipuri de activități care contribuie la identificarea și încurajarea victimelor discriminării, reprezentanții grupurilor vulnerabile și marginalizate să își revindece drepturile; 
  • Activități de instruire care sprijină victimele să depună plângeri către instanțele de judecată sau Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității; 
  • Asistență juridică sau psihologică victimelor discriminării;
  • Conferințe, seminare sau activități similare care facilitează dialogul dintre factorii de decizie şi alți actori relevanți pentru adoptarea măsurilor legislative pentru o protecție mai bună împotriva discriminării.

Prezentarea propunerilor de proiect:

Solicitanții vor depune un dosar de aplicare care va conține următoarele documente:

  1. Formularul standard de aplicare al Fundației Est-Europene. În cazul când formularul nu a oferit spațiu suficient, solicitantul de grant poate include informațiile necesare în formă liberă într-o anexă la formular, indicând compartimentul din formular la care se referă informația;
  2. Bugetul total detaliat solicitat în baza formularului standardizat de buget al Fundației Est-Europene;
  3. Copia statutului şi certificatului de înregistrare al organizaţiei;
  4. Alte materiale pe care le consideraţi relevante (dovezi ale activităţii organizaţiei – buletine, ziare, pliante, articole, etc.).

Depunerea propunerilor:

Întrebările privind acest concurs se acceptă la info@eef.md, cu subiectul „Întrebare concurs de granturi pentru abilitarea victimelor discriminării până la data de 14 decembrie 2020

Propunerile de proiect, cu subiectul „Concurs de granturi pentru abilitarea victimelor discriminării”, pot fi transmise prin e-mail la adresa concurs@eef.md  sau prin poștă la adresa: Fundația Est-Europeană, strada “31 August 1989”, nr. 98, etaj 3, MD-2004, Chișinău, Republica Moldova, sau depuse personal la aceeași adresă. În cazul în care trimiteți propunerile prin poștă, vă rugăm să indicați subiectul scrisorii pe plic.

Data limită de recepționare a propunerilor de proiect este 21 decembrie 2020

Atenție! Propunerile incomplete nu vor fi evaluate. Propunerile și materialele primite nu vor fi returnate.

Descoperă mai multe oportunități de voluntariat și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vezi ce activități îți pregătește Centrul pentru Jurnalism Independent în decembrie
Next Job // Safeguard Global angajează dezvoltator JavaScript
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply