Sânzienele sau Drăgaica, cum mai este denumită în popor (sărbătorite pe 24 iunie, de ziua naşterii lui Ioan Botezătorul) este o sărbătoare religioasă în care se celebrează dragostea şi fertilitatea. În această zi, se culeg plante de leac şi pentru descântece. Aceasta este sărbătorită de către români din timpuri străvechi şi îşi are originea într-un vechi cult solar.
În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, nişte adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Conform tradiţiei, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac florile şi tămăduiesc bolile, suferinţele oamenilor.
Obiceiuri
În dimineaţa de Sânziene înainte de răsăritul soarelui oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau dimpotrivă că va muri repede, atunci când coroniţa aluneca spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.
Fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credinţa că îşi vor visa ursitul. Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri în care se aruncau substanţe puternic mirositoare, se buciuma şi se striga în jurul focurilor.
Cum sărbătorim Sânzienele?
Florile culese cu ocazia de Sănzienele, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor.
În satul Parcova, raionul Edineţ, de pildă, fetele împletesc cununi de flori de câmp şi spice de grâu pe care le pun pe cap, apoi cântă și dansează. Ritualul presupune prosperitatea și protecția culturilor.
Superstiţii
- În ziua de Sânziene, oamenii nu trebuie să se îmbăieze, deoarece vor spăla forţele magice.
- Cel care spală, coase sau mătură în acea zi, poate muri fulgerat.
- Îndrăgostiţii care fac împreună baie în râu sau în mare de Sânziene, se vor iubi toată viaţa.
Poporul român promovează tradiţii înrădăcinate timp de secole în inimile noaste, iar noi suntem tinerii care le vor perpetua!
Reporter Youth.md: Lenuţa Buzu
Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă reporterii Youth.md te încurajează să călătorești mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii și detalii, tu vino cu dragostea de plai.
No Comment