#PrinMoldovaFărăHartă // Fiind privați de libertatea circulației internaționale, în perioada carantinei, ne descoperim patria cu alți ochi. Astăzi îţi vorbim despre Giurgiuleşti, extrema de Sud a Moldovei.
De câte ori ți s-a întâmplat să vrei să mergi la plimbare sau în excursie, iar în afară de câteva locuri ordinare nu știai ce alte destinații să vizitezi? Acum este momentul în care revenim la aprecierea locurilor din ţara noastră.
Așadar, dacă decizi să întreprinzi o deplasare prin Moldova, îți recomandăm următoarea locație: Satul Giurgiuleşti – situat la extrema sudică a Republicii Moldova, la confluența a două artere fluviale mari – Prutul și Dunărea.
Așezat pe malul stâng al Prutului într-un cadru geografic pitoresc, micul sat este străjuit de dealuri și văi arhaice. Oamenii cuviincioşi, ospitalieri și receptivi din Giurgiuleşti te vor ajuta cu siguranță să te simți în cel mai prielnic mediu.
De asemenea, localitatea se remarcă prin prestigiul cultural conformist ce aduce cu sine reminiscența secolelor îndepărtate.
Află în continuare care sunt atracțiile turistice pe care e indispensabil să le vezi în Giurgiuleşti:
Stejarul lui Moș Andrei
Monument al naturii, Stejarul lui Moş Andrei este singurul arbore care a supraviețuit defrișării pădurii de la marginea satului. Nimeni nu știe cine a fost moș Andrei, nici cât de bătrân e copacul care-i poartă numele.
Stejarul se ține încă verde și viguros la cei peste 200 de ani ai săi. Legenda locului spune că cel care va încerca să taie copacul va pleca pe lumea cealaltă în cel mai scurt timp. Mai circulă și alte vorbe în sat, unii spun că locul de la tufa lui moș Andrei e bântuit de stafii. Alții zic că uneori, noaptea, copacul luminează ca o candelă.
Oricum ar fi, vă îndemnăm generos să organizați în trecere un picnic sub umbra minunii vegetale!
Muzeul Tradițional
Este unul dintre muzeele ample și importante din sudul Republicii Moldova. Din fondurile muzeului se disting obiecte cu privire la istoria ținutului, repartizate pe 3 compartimente: istorie, științe ale naturii, etnografie.
Aici poți să te așezi la războiul de țesut, să-ți pui furca în brâu și să torci câteva fuse, inspirându-te din covoare și costume populare cu o vechime de peste 100 de ani. Muzeul posedă obiecte din lemn – coveți, veselă de ceramică din sec. XX și multe informaţii/acte despre evoluţia social-economică şi culturală a localităţii.
Tunul de la Giurgiuleşti
Este unul dintre componentele de valoare din artileria grea a celui de-al Doilea Război Mondial. Se spune că Tunul a fost găsit de către generațiile antecedente în râul Prut între cele 2 poduri: cel feroviar și auto.
Există o presupunere precum că Tunul ar fi rezultat în urma incidentului militar în care au fost implicate o companie de tancuri a Armatei Regale Române și o coloană blindată a Armatei Roșii, în capul de pod de la Giurgiuleşti – Galați, la 2 iunie 1940.
Vă îndemnăm să mergeți și captați într-o fotografie monumentul pentru a facilita transmiterea istoriei către generațiile următoare!
Amplasarea compactă a satului favorizează desfășurarea unei călătorii rentabile, comode și distincte. Să nu uităm totuși că “veșnicia s-a născut la sat”.
Începe și tu călătoria ta prin reîntoarcerea la meleagurile cele mai sfinte – rurale. Citește și partea a 2-a a articolului pentru a te convinge că satul Giurgiuleşti merită vizitat.
Reporter Youth.md: Rotari Valeria
Prin intermediul #prinmoldovafărăhartă, reporterii Youth.md te încurajează să călătoreşti, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii şi detalii, tu vino cu dragostea de plai!
No Comment