#PrinMoldovaFărăHartă // Combinatul de Vinuri Mileștii Mici – Patrimoniul Cultural-Național al Republicii Moldova


Teritoriul Basarabiei este o zonă importantă de producere și exportare a vinului. Creșterea viței-de-vie și producerea vinului au marcat modul de trai al locuitorilor în special din centrul și sudul regiunii, printre care și a celor din Mileștii Mici. 

Când sorbiți din cupe vinul, amintiți-vă că beți din sângele viței-de-vie, puterea pământului și veșnicia soareluli.

Alexandru Macedon

Cultura viție-de-vie este foarte veche pe teritoriul pruto-nistrean. Dacia a devenit, după cucerirea romană, o importantă țară a vinului. Procesul de cultivare a viței-de-vie și a producerii vinului s-a aflat într-o continuă ascendență.

C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop\04. Fantana de la Milestii Mici.jpg

Combinatul de Vinuri Mileștii Mici:

Galeriile subterane sunt în permanență vizitate atât de delegații oficiale de stat, cât și de turiști. Intrarea grandioasă în galerii și arhitectura acestora inspirată de stilul vechilor castele feudale nu lasă indiferenți viziatorii.

Acest oraș vinicol a apărut în urma exstragerii zăcămintelor de calcar în anii 1970 și este unul dintre cele mai mari din lume. Lungimea galeriilor constituie cca. 200km, dintre care în jur de 50km sunt folosite de CVC „Mileștii Mici” în scopuri tehnologice. 

C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop\Milestii-Mici-moldova-shop-UNDRGRNDWINE0717-1600x1000.jpg

Vinurile de colecție sunt vinuri excepționale, unele dintre cele mai vechi datând din 1968-1969. Printre soiurile de viță de vie crescute, o atenție deosebită merită Chardonnay, Aligote, vinurile produse având un gust armonios, plin.

Combinatul dispune de cea mai mare colecție de vinuri din lume –Colecția de Aur. Această colecție numără în jur de 1.5mln butelii de vin. Colecția de Aur Mileștii Mici a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guinnes în august 2005 ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume.

C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop\1304fa4229bce3aa323daa1a7093df9c.jpg

Colecțiile Mileștii Mici:

O deosebită atenție prezintă participarea vinurilor de la Mileștii Mici la expoziții specializate, atât naționale cât și internaționale,  în cadrul cărora apar oportunități pentru recunoașterea vinurilor moldovenești.  Prezența la concursuri și expoziții a permis Combinatului de Vinuri Mileștii Mici să fie plasat alături de marii producători ai vinului din Moldova.

Principalii importatori de vinuri sunt SUA, Japonia, China, Marea Britanie, Grecia, etc. În aceste țări, producția vinicolă cu marca Mileștii Mici este foarte înalt cotată.

Vinăria include trei săli fastuoase în stil bizantin, cu o arhitectură și decor impresionant. Un aspect aparte prezintă sala de degustare a vinurilor, farmecul și eleganța căreia nu poate lăsa indiferent pe nimeni. 

C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop\a1f6fa90f3b18294f155fe3351da4c03.jpg

Activitatea Vinăriei este caracterizată prin prestigiu înalt în fața consumatorilor, iar calitatea produselor rămâne a fi cartea de vizită a întreprinderii. În prezent, CVC Mileștii Mici rămâne unul din cele mai importante centre industriale de vinificație.

Potențialul de producere se perfecționează de la an la an.  Această vinărie desfășoară o activitate amplă în domeniul producerii, păstrării și exportului vinului de calitate.

Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina lor CVC.

Reporter Youth.md: Petrașcu Vanessa

Prin intermediul #PrinMoldovaFărăHartă reporterii Youth.md te încurajează să călătorești, mai întâi de toate, la tine acasă. Noi venim cu sugestii și detalii, tu vino cu dragostea de plai!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Școala online de dezvoltare personală și antreprenoriat organizată de America House
Next Webinar informativ cu absolvenții programului de granturi “Civil Society Scholar Awards”
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + three =