Te interesează blogging-ul? Ai vrea sa îți începi propriul blog dar nu știi de unde să începi? În acest articol vei explora lumea blogging-ului.
Înainte de a începe, haideți să ne punem întrebarea: Ce este bloggingul?
Un blog (cuvânt provenit de la expresia engleză web log = jurnal pe Internet) este o publicație web (un text scris) care conține articole periodice sau actualizate neîntrerupt ce au de obicei un caracter personal. Ca regulă, actualizarea blog-urilor constă în adăugiri de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuțiile fiind afișate în ordine cronologică inversă (cele mai noi apar imediat, sus, la vedere). Acest gen de publicații web sunt în principiu accesibile publicului larg, însă unele pot fi contra cost.
Iată câteva recomandări despre cum să începi un blog:
1. Găsește-ți nișa potrivită
Vrei să scrii despre rețete de mâncare, ultimele tendințe in modă, destinații de călătorie, fitness sau orice alt subiect care te pasionează și simți din toată inima că vrei sa scrii despre el?
Ai atâtea idei însă nu te poți hotărî care va fi tema blogului tău? Nu ești sigură sau sigur că nișa ta este una de succes?
Încearcă următorul experiment:
– fă o simplă căutare în Google după nișa la care te-ai gândit (hobby-uri, subiecte pe care preferi să le dezbați, subiecte pe care îți place să le citești)
– caută blogurile cu cel mai mare număr de abonați sau followeri
– daca găsești cel puțin 5 bloguri din nișa ta, înseamnă că ești pe calea potrivită
2. Alege platforma de realizare a blogg-ului
Cea mai utilizată platformă pentru realizarea de bloguri este WordPress, deoarece are foarte multe avantaje:
– este gratuită si are foarte multe teme predefinite
– este o platforma prietenoasă, ușor de folosit
– blogul se va afișa corect atât pe laptop, cât si pe telefoanele mobile
– există o comunitate imensă care-ți vine în ajutor dacă ai neclarități
3. Găsește un nume de domeniu potrivit
Numele blogului tău este foarte important. Trebuie să fie clar, concis și la subiect. Gândește-te bine, apoi înregistrează domeniul perfect. Aceasta este una dintre alegerile majore în ceea ce privește viitorul blogului tău.
4. Pune accent pe imagine
În funcție de cât buget ai pentru investiție, poți solicita ajutorul unui designer priceput care să te ajute cu un design elegant și în pas cu trendurile. Primul impact asupra vizitatorilor este unul vizual, deci partea estetică a blogului tău nu trebuie neglijată.
Există platforme care oferă teme gratuite, cu design profesionist. Trebuie să te asiguri că site-ul tău va avea minimul necesar: câmp de căutare în blog, lista cu postările recente, pagina de arhiva, buton de abonare newsletter etc.
5. Promovează-ți blogul
Fiind la început de drum, va dura puțin până când vei atrage cât mai mulți dintre milioanele de vizitatori pasionați de bloguri. Te-ai încadrat în program, postările sunt la zi, și articole bune, ce ai mai putea face să atragi vizitatori?
După căutarea pe Google, paginile de socializare sunt instrumentele cu cea mai mare rată de distribuire a informației și o importantă sursă de vizitatori. Posibilitățile sunt multiple: poți să apelezi la o societate care să îți planifice o campanie de promovare, poți cumpăra chiar tu pachete de promovare pe Facebook sau prin Google Adwords.
Sper că acest articol a fost de folos și că ai învățat ceva nou despre lumea blogging-ului! Mai multe exemple găsești chiar pe site-ul nostru: www.youth.md. Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Sîrbu Bianca
No Comment