Sondaj de opinie: o imagine tot mai pozitivă a UE în Republica Moldova


Conform sondajului anual de opinie publică în Republica Moldova din 2023, moldovenii au o imagine din ce în ce mai bună despre Uniunea Europeană. Aceștia menționează relații bune între țara lor și UE și au încredere în UE mai mult decât oricând în ultimii opt ani. Împărtășește-ți și tu opinia și participă activ la o schimbare prin participarea la următorul sondaj public de opinie.

În februarie 2023 a avut loc realizarea acestui ultim sondaj și a implicat interviuri față în față cu un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane din întreaga țară.

Sondajele de opinie sunt realizate anual, începând cu 2016, în cadrul Programului ‘VECINII UE de la est’ în Republica Moldova și în celelalte cinci țări ale Parteneriatului Estic.

Moldovenii îți îmbunătățesc părerile despre UE

Șaizeci și doi la sută dintre moldoveni au o părere pozitivă despre UE (+10 puncte procentuale față de părerile din 2016), în comparație cu doar 8% care au o părere negativă (în scădere de la 17% în 2016). În condițiile în care Republica Moldova a primit anul trecut statutul de țară candidată la UE, 78% dintre respondenți spun că țara lor are relații bune cu UE, mai mult decât în orice perioadă de când au început sondajele.

UE se bucură de mai multă încredere (63% dintre cei chestionați) decât orice altă instituție internațională.

Cetățenii Republicii Moldova sunt pe deplin conștienți de sprijinul financiar al UE pentru țara lor (81%). Deasemenea, UE este considerată cel mai mare contribuitor financiar (62%) pentru țară, cu mult peste toate celelalte instituții sau țări străine. Mai mult de jumătate dintre moldoveni (54%) recunosc eficiența sprijinului acordat de UE.

Întrebați cu privire la domeniile în care ar dori să vadă un sprijin mai mare din partea UE, 45% au răspuns “dezvoltare economică și comerț”, iar 34% “sănătate”.

Află mai multe: Sondaj anual în Moldova 2023 – fișă informativă

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Înscrierile pentru bursele Chevening din partea Guvernului britanic sunt deschise
Next FINEDU Camp revine. Înscrie-te chiar acum pentru ați dezvolta cunoștințele financiare
Maria Brinca
About the author

Maria Brinca

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − seven =