Mitologia și Prometeu


Mitologia are un rol important în viața noastră, deoarece miturile sunt folosite pentru a explica fenomenele naturale, de unde a venit un popor și cum s-a dezvoltat civilizația lui și de ce lucrurile se întâmplă așa cum se întâmplă. De asemenea, miturile stau la baza multor creații artistice și îți dezvoltă cunoștințele generale.

Poetul grec, Hesiod, a relatat două legende principale referitoare la Prometeu.

Înaintea legendelor, hai să înțelegem cine a fost Hesoid:

Hesiod este considerat a fi, după Homer, cel mai vechi scriitor al Greciei. Se crede că a fost activ între 750 și 650 î.Hr. , cam în același timp cu Homer. În general, el este considerat primul poet scris din tradiția occidentală care se consideră o persoană individuală cu un rol activ care joacă în subiectul său.

Prometeu, în religia greacă, este unul dintre titani, șmecherul suprem și un zeu al focului. În credința obișnuită, el s-a dezvoltat într-un maestru meșter și în acest sens, a fost asociat cu focul și creația muritorilor.

Cele două legende principale relatate de Hesoid:

Primul este că Zeus, zeul principal, care fusese păcălit de Prometeu să accepte oasele și grăsimea sacrificiului în locul cărnii, a ascuns focul de muritori. Prometeu însă, l-a furat și l-a înapoiat pe Pământ încă o dată. Ca preț al focului și ca pedeapsă pentru omenire în general, Zeus a creat femeia Pandora și a trimis-o la Epimeteu (Retrospectiv), care, deși avertizat de Prometeu, s-a căsătorit cu ea. Pandora a luat marele capac de pe borcanul pe care-l purta, iar răutățile, munca grea și bolile au zburat pentru a afecta omenirea. Doar speranța a rămas înăuntru.

Hesiod relatează în cealaltă poveste a lui că, ca răzbunare pe Prometeu, Zeus l-a pironit pe un munte din Caucaz și a trimis un vultur să-i mănânce ficatul nemuritor, care se restabilea peste noapte.  Prometeu a fost înfățișat în Prometeu legat de Eschil, care l-a făcut nu numai aducătorul de foc și civilizație muritorilor, ci și păstrătorul acestora, oferindu-le toate artele și științele, precum și mijloacele de supraviețuire-focul.

Sperăm că rubrica ți-a fost de folos și îți va prinde bine.

Autoare: Moldovan Iana

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Comitetul Consultativ al Tinerilor și Adolescenților sub egida ONU anunță concurs de selectare a noilor membri pentru mandatul 2023-2025
Next Tatiana Roșcovan, luptătoare aprigă a drepturilor persoanelor cu dizabilități: „Greutatea vine atunci când te simți neputincios să ajuți”
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply